Matemaattiset aineet ja luonnontieteet
Mahtavaa matematiikkaa
Lukuvuosi 2024-2025
Lukuvuotena 2024-25 matemaattis-luonnontieteellistenaineiden opettajat ovat edellisen vuoden tapaan Ilpo Kaunisto, Hanna Voutilainen ja Pipsa Pöllänen Edellisen vuoden tapaan Hanna on pitänyt Maijan kanssa matikkakahvilaa / läksypajaa. Matikkakahvila on säännöllisesti toteutuva oppimisen tuki, jota oppivelvollisuuslukiona tarjoamme. Matikkakahvilaan osallistuu opiskelijoita kaikilta vuosiluokilta.
MAA JA KE
Uusi opetussuunnitelma on saatu nyt kokonaisuudessaan käyttöön. Digikirjat ja sähköiset sovellukset monipuolistavat opetusta ja tuovat lisämahdollisuuksia oppimiseen. Kuitenkin matematiikan oppimisessa vihko ja kynä sekä perinteinen paperikirja ovat edelleen hyviä ja oppilaiden keskuudessa suosittuja tapoja opiskella.
Muutoksia on kuitenkin luvassa, sillä uudet matematiikan laskinohjelmistot, sekä fysiikan ja kemian piirto-ohjelmistot tulevat muuttumaan selainpohjaiseen abitti-koejärjestelmään siirryttäessä. Muutokset johtuvat osittain lisenssiongelmista mutta suurimmalta osin siitä, että valmistaudutaan uuteen Abitti 2-koejärjestelmään.
Syyslukukauden ohjelmaa:
- Koulumme osallistui Neljän Tieteen Kisoihin. Matematiikan osuuteen osallistui yksi perus- ja kaksi välisarjan kilpailijaa sekä neljä opiskelijaa avoimessa sarjassa. Tietotekniikan Datatähti-kilpailuun osallistui yksi opiskelija.
- Oppiainerajat ylittävä projekti järjestettiin uskonnon ja pitkän matematiikan opiskelijoiden toimesta järjestämällä uskontoon / uskomuksiin liittyvät tutkimus. Tutkimuskysymykset laadittiin uskonnon tunnilla ja tuloksista laadittiin kuvaavia diagrammeja tilastotieteen opintojaksolla.
- Mahtavaa matematiikkaa -päivää 7.11. juhlistimme pakopeliä ratkoen.
Kevätlukukauden ohjelmaa:
- Lukukauden alussa, 8.1. osallistui lukion toisen vuoden pitkän matematiikan opiskelijat Helsingin Yliopiston Tieteen päivien Nuortenpäivien etäluennolle aiheesta ”Arjen hyödyllistä kemiaa”.
- Lukiomme opiskelijoita innostui hakemaan osallistujaksi Saking up Tech – tapahtumaan. Yhdeksän opiskelijaa saikin paikan Espoon kampukselle ja kolme opiskelijaa Turun Yliopistolle. Matka vaikutti olevan kovin innoittava!
- 28.1. Jyväskylän Yliopiston Science Crew -ryhmä vieraili ensimmäisen vuoden opiskelijoiden kemian oppitunnilla kertomassa luonnontieteiden opiskelusta Jyväskylän Yliopistossa.
- KE1&KE2 opintojakson opiskelijat vierailivat Hanna-open kanssa Pieksämäen jätevedenpuhdistamolla 27.1.
- LUMA-viikkoa 2.-7-2. juhlistimme pulmapelejä ratkoen.
- Kuvataiteen ja matematiikan yhteisprojekti järjestettiin viime vuoden tapaan kevään viimeisillä oppitunneilla.
MAB ja FY
Fysiikan opetuksessa monta vuotta käytössä ollut Logger Pro-mittausohjelma on kevään 2025 aikana poistunut sähköisestä Abitti-koejärjestelmästä. Sen tilalle on tullut Graphical Analysis-ohjelma. Lisäksi uudeksi A-osion laskinohjelmaksi on tullut Abicus. Muita muutoksia koejärjestelmään on Mafy-taulukoiden tulo tutun MAOL-digitaulukon rinnalle.
Oppimisen tukea on tarjottu koulutsemppari Maija Oravalan toimesta lyhyen matematiikan opintojaksoilla. Hänen kanssaan pieni joukko opiskelijoita on voinut opiskella rauhallisemmassa tilassa. Tästä on ollut iso apu sekä opettajalle että opiskelijoille.
BI ja GE
Biologian ja maantieteen oppiaineiden osalta opiskelimme menneenä lukuvuonna valtakunnallisia pakollisia ja syventäviä moduuleita sekä kertasimme ylioppilaskirjoituksiin koulukohtaisilla opintojaksoilla. Syventäville opintojaksoille eksyi opiskelijoita runsaasti kaikilta vuosiluokilta. 😊
Tänä lukuvuonna opiskelijoillemme mahdollistettiin ensimmäistä kertaa maantieteen kirjoittaminen jo toisen vuoden keväällä. Kirjoitukset sujuivat myös toisen vuoden opiskelijoilta mallikkaasti.
Biologian ja maantieteen teoriaa havainnollistettiin oppitunneilla edellisten vuosien tapaan toiminnallisuudella. Oppiaineiden luonteen vuoksi tutkimuksellisuus kulki edelleen tärkeänä osana kaikkia opintojaksoja joko tutkimuksiin tutustumalla tai omia tutkimuksia toteuttamalla. Esimerkiksi biologian toisella opintojaksolla opiskelijat tutkivat jäkälien esiintyvyyttä ja laatua, maantieteen neljännellä opintojaksolla esimerkiksi Pieksämäen liikenteen vaaranpaikkoja ja solubiologiassa ruusunlehtien ilmarakoja.
Pinnanmuotojen mallintamista maantieteessä.
Biometristä tunnistamista sormenjälkien avulla BI6-opintojaksolla.
Jaksollisen järjestelmän kertaamista pelillisesti.





