Äidinkieli ja kirjallisuus
Äidinkielen ylioppilaskokeen tulos yli valtakunnan keskiarvon
ÄIDINKIELEN YLIOPPILASKOKEEN TULOS YLI VALTAKUNNAN KESKIARVON
Keväällä 2025 Pieksämäen lukion äidinkielen tulokset YLITTIVÄT valtakunnan keskiarvon puolella numerolla. Se on hirmuinen tulos, koska meille tullaan muillakin kuin 9,5:n keskiarvoilla ja äikän kirjoittavat ihan kaikki. HYVÄ TE, HYVÄ ME – työmme tuotti tulosta! Me saavutimme yhdessä huippua.
Äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori on edelleen Marianne Tyrväinen. Äidinkieli on meillä kirjoitettu ns. valtakunnan tasossa jo pitkään. Hyvä niin, sillä äikkä vaikuttaa jatko-opintoihin pääsyyn pisteillään, vuodesta 2026 alkaen entistä enemmän (ks. opintopolku.fi).
Pääasia, että kaikilla on äikkä suoritettu. Se, millainen ihminen olet itsellesi ja toisille, on elämässä lopulta tärkeintä. Lukuina: Viisikymmentäyhdeksän (59) äidinkielen ja kirjallisuuden kirjoittajaa, heillä kahdeksan (8) laudaturia ja kaksitoista (12) eximiaa sekä muutenkin hyviä äikän arvosanoja. – Oodi (= ylistyslaulu, runon laji) tuoreille ylioppilaille!
Tasokas vierailuluento
13.9.2024 Medialukutaidon moduulin (ÄI12) tunneilla vieraili yliopistonlehtori, KTT Panu Moilanen Jyväskylän yliopiston Informaatioteknologian tiedekunnasta. Hän kertoi digitaalisesta turvallisuudesta ja informaatiovaikuttamisesta. Moilasella on vakuuttava meriittiluettelo ja laaja asiantuntemus, esittely https://www.jyu.fi/fi/henkilot/panu-moilanen Panu Moilanen on kirjoittanut ylioppilaaksi lukiostamme 1994. Hänestä tehtiin samalla lehtijuttu mediakurssilaisten toimesta.
Vapaavalintaiset koulukohtaiset moduulit
Mediakurssilla (ÄI12) harjoiteltiin tuttuun malliin niin jutuntekoa kuin mediatekstien – myös multimodaalisten – lukutaitoa. Se on erittäin tarpeen nykyisessä lukutaidon kokeessa. Ylioppilaskokeisiin mediaa syvensi 42 abiturienttia, mikä näkyy hyvissä tuloksissa.
Harjoitusjuttuihin haastateltiin lukiostamme kolmekymmentä vuotta sitten kirjoittaneita opiskelijoita ympäri Suomea ja maailmaa. Heillä oli elokuussa luokkatapaaminen Pieksämäellä ja äikänopen myötä tuli kannustavia terveisiä kaikille nykylukiolaisille! Mediakurssi käynnistyi v. 1994 ja on siitä alkaen toteutunut joka vuonna.
Kielenhuollon jättiryhmä (ÄI13) piti puolittaa, jotta abit saivat haluamaansa lähiopetusta ja ohjausta. Nykyisin kielenhuollon tarve on ylioppilaskokeessa merkittävä. Alussa opiskelijoita oli yli 50, lopulta 45.
Yleistä ja esimerkkejä
Opiskelu on ollut myönteistä ja tunnelma tunneilla erittäin hyvä. Töitä on tehty. Puheviestinnän vapaavalintaisessa (ÄI09) moduulissa 2. vuoden opiskelijat tekivät onnistuneita työnhakuvideoita, kirjallisuuteen painottuvassa 1. vuoden ÄI04-moduuleissa puolestaan syntyi monipuolisia kirjallisuuspodcasteja. Perinteitä elvytettiin myös laskiaistiistain mäenlaskussa huutamalla ”Pitkiä pellavia!” ja selvittämällä, mitä se on aikanaan tarkoittanut. Lukutaidon osa-alueisiin ja lukemisen haasteisiin on kiinnitetty erityistä huomiota. Niilo Mäki Instituutin ohjeita ja oppeja on yhä lisätty lukemishaasteiden osalta opetukseen.
Onnea uusille ylioppilaille, kiitokset kaikille yhteistyöstä ja hyvää kesää jokaiselle!

Vilma Kerälä ja Iida Remes päättivät elvyttää vappuisen Onkipojat-patsaan lakitusperinteen ÄI08:n kulttuuritietoudessa. Lakit valmiina!

Yliopistonlehtori Panu Moilanen vieraili Medialukutaidon (ÄI12) tunnilla 13.9.2024.

Huikean hienon Oodi abeille -runon olivat kirjoittaneet ja poloneesin jälkeen esittivät Miko Oksanen ja Daniel Kinnunen, kuvassa myös Valtteri Korhonen. Oodi ja runous käsitellään moduulissa ÄI03 jo ensimmäisenä lukiovuonna.