Yleiskatsaus
Tämä on vasta alku!
Tänään päättyy nykymuotoisen Pieksämäen lukion 50. lukuvuoden koulutyö. Syksyllä 1974 Pieksämäellä käynnistyi peruskoulu ja samalla yhteislyseosta tuli nykyinen Pieksämäen kaupungin ylläpitämä lukio. Juhlassamme mukana olevat vuoden 1975 riemuylioppilaat ovat siis ensimmäiset Pieksämäen lukiosta valmistuneet.
Rehtori Mikko Laakso kirjoitti vuosikertomukseen viisikymmentä vuotta sitten seuraavasti:
”Tämän hetken muotivirtaukseksi on kohonnut lukion ja lukionkäynnin voimakas arvosteleminen. On totta, että lukiosta lähtevä nuori ei ole valmis mihinkään ammattiin. … On kuitenkin syytä muistaa, että maailma muuttuu tänä päivänä kenties nopeammin kuin koskaan ennen. Ammatit katoavat, tehtävät muuttuvat. … Uskon, että lukiossa mahdollisimman perusteellisen yleissivistyksen hankkineen ihmisen on helpompi opiskella uusi ammatti kuin heikommin peruskoulutetun. Koulutus ei ole tuhlausta, vaikka sitä ei heti voikaan rahaksi muuttaa.”
Lähes samoin voisin kirjoittaa tässä ja nyt, vuonna 2025. Lukiokoulutuksen vetovoima on hiipunut, erityisesti maaseutulukioissa, kuten Pieksämäellä. Osalla nuorista on nykyäänkin kiire työelämään ja itsenäiseen ammattiin. Osa nuorista kokee perusteellisen yleissivistyksen hankkimisen liian työlääksi ja tuhlaukseksi, kun kaikki tieto on koko ajan kirjaimellisesti käden ulottuvilla näennäisen helposti saatavilla.
Tässä ajassa lukiokoulutuksen tuottamaa yleissivistystä tarvitaan aikaisempaa enemmän. Jatkuvan informaatiotulvan keskellä oikean ja väärän tiedon erottaminen, medialukutaito, on välttämätön kansalaistaito. Lukion aikana opitut tiedot ja taidot auttavat ymmärtämään ympäröivää maailmaa ja elämää.
Ylioppilastutkinto ja lukion oppimäärän suorittaminen antavat ylivertaisen mahdollisuuden kohdata tulevaisuus, jossa muutos on pysyvää ja jossa kyky sopeuta ja oppia uutta on arvokkaampaa kuin koskaan. Lukiokoulutuksen tuottama ajattelun taito on paras lääke tekoälyhuimausta ja aivomätää eli aivojen vajaakäyttöä vastaan.
Menneen lukuvuoden isoin haaste on ollut oppimisen tukeen ja erityisopetukseen liittyvien opetussuunnitelman muutosten valmistelu. Pieksämäen kaupungin opetuslautakunta hyväksyi kokouksessaan 22.5. paikallisesti päätettävät asiat. Pieksämäen lukiossa oppimisen tukea on ollut saatavilla monipuolisesti jo aikaisemmin, jatkossa tuemme ”koko lukio” -asenteella opiskelijoita aikaisempaa systemaattisemmin ja monipuolisemmin.
Tämän kevään tutkinnossa koulumme tulos oli toiseksi paras kymmeneen vuoteen. STT:n lukiovertailussa olimme Etelä-Savon toiseksi paras. Pieksämäen lukion kevään 2025 ylioppilaat menestyivät äidinkielessä, maantieteessä ja yhteiskuntaopissa valtakunnan keskiarvoa paremmin. Erityisen hyvä tuloksemme oli kaikille pakollisessa äidinkielessä. Ylioppilaita 116 vuotiaasta koulustamme on valmistunut 96 vuoden aikana yhteensä 7 872.
Yksi lukuvuoden mieleenpainuvimmista tapahtumista oli nykyisten lukiolaisten järjestämä konsertti tammikuussa. Musiikillinen ilotulitus upposi varmuudella kaikkien katsojien sieluun ja sydämeen. Maaliskuinen kaupunginjohtaja Emilia Savolaisen vierailu ja opettajakunnan tapaaminen oli voimaannuttava ja positiivinen tuokio kouluarjen keskelle.
Vuosikertomuksemme tekstit ja kuvat pyrkivät antamaan kattavan kuvan päättyneestä kouluvuodesta erilaisine tapahtumineen. Vuosikertomuksesta löytyvät myös tarkemmat tiedot stipendeistä. Esitän lämpimän kiitoksen kaikille stipendien lahjoittajille uusien ylioppilaiden ja muiden koulumme opiskelijoiden muistamisesta.
Lukuvuoden päättyessä kiitän Timo Voutilaista, Tarja Riikkilää ja Sanna Ojalaa tarmokkaasta ja hyvästä työstä lukuvuoden 2024-2025 aikana ja toivon kaikkea hyvää tuleviin haasteisiin. Lämmin kiitos myös lukion opettajille, henkilökunnalle ja opiskelijoille muistorikkaasta ja hienosti sujuneesta lukuvuodesta.
Virkistävää ja aktiivista kesää kaikille kouluyhteisön jäsenille ja yhteistyökumppaneillemme.
Toivotan uusille ylioppilaille repullisen onnea ja matkalle kuivan sukan, huumorintajua ja rehellisen ystävän. Tämä on vasta alku!
Pieksämäellä 31.05.2025
Vesa Hentunen, rehtori
