Monipuolista osaamista – elämyksiä ja työn tuloksia
Äidinkieli ja kirjallisuus -oppiaineessa on tehty töitä yhdessä innostuen ja iloiten, välillä puurtaen, enimmäkseen sitkeästi ja aina tavoitetta kohti edeten. Tuloksien perusteella myös erittäin onnistuneesti.
Ylioppilaskirjoituksissa abiturientit saavuttivat äidinkielessä ja kirjallisuudessa valtakunnan tasoa paremman tuloksen. Äidinkielessä ja kirjallisuudessa saatiin viisi (5) laudaturia ja kahdeksan (8) eximiaa sekä huomattava määrä magna cum laude -arvosanoja. Tulosta ei saavutettu tuosta vain, vaan siihen tehtiin tehokasta yhteistyötä – hienoa, että kaikki abiturientit innostuivat mukaan!
Äidinkielen kirjoittavat kaikki opiskelijat. Koe on kaksiosainen ja laaja: lukutaidossa kysytään asia- ja mediatekstejä sekä kaunokirjallisia ja muita fiktiivisiä tekstejä. Tekstit voivat olla multimodaalisia ja vaatia niin media- kuin monilukutaitoakin. Kirjoitustaidon kokeessa mitataan kirjallista ilmaisutaitoa ja aineistojen käytön hallintaa. Ajattelun taidot ovat olennaisia molemmissa kokeissa. Jokainen siis kirjoittaa kaksi erilaista koetta kahtena eri päivänä.
Opetushallituksen rahoittama tukiopetus mahdollisti myös äidinkielessä kaikille tarvitsijoille tukiopetusta – tosin kustannustehokkaasti TEAMS-oppimisalustalla ja 20 – 35 opiskelijan ryhmissä. Harmillisesti nämä tukiopetusrahat loppuivat tähän vuoteen. Äidinkielen merkitys ei lopu. Pelkkänä yo-kirjoitusaineenakin sen merkitys vuodesta 2026 eteenpäin vain kasvaa yliopistojen todistusvalintapisteytyksessä. Ks. https://yliopistovalinnat.fi/todistusvalinnan-pisteytykset-vuodesta-2026
Esimerkkejä opinnoista: Valinnainen Kielenhuollon moduuli (ÄI13) sai 47 abiturienttia innostumaan oikeakielisyytensä kohentamisesta yo-koetta varten. Kun tuloksia katsoo, kannatti puurtaa!
Valinnaisessa Medialukutaidossa (ÄI12) mm. kirjoitettiin lehtijuttuja oikeiden haastattelujen pohjalta journalistityyliin ja analysoitiin vaativia aineistoja yo-koeharjoituksina. Moduulilla oli juhlavuosi: Se on ollut tarjolla ja suosittu vuodesta 1994, aina päivitettynä.
Hämeenlinnalainen Kuninkaallinen Nukketeatteri vieraili 4.12.2023 lukiossamme. Teatterinjohtaja Hannu Räisää haastattelemassa Medialukutaidon (ÄI12) moduulista Matias Kirsilä, Ella Janhunen, Eva Willman, Senni Yönen ja Heini Frilander. Mallikkaan jutun kainaloteksteineen julkaisi Pieksämäen Lehti 1.2.2024.
Pankkitoimihenkilö Antti Härkönen lahjoitti entisen opinahjonsa äidinkielen opetukseen monta kassillista klassikkokirjoja. Teoksia ottivat vastaan ensimmäisen vuoden opiskelijat, joita edustivat Luca Sirkiä, Viola Weissmann, Moona Kerälä ja Tomas Malmstedt. Kirjallisuusdiplomin aikoinaan suorittanut Härkönen painotti lukemisen tärkeyttä edelleen. Medialukutaidon (ÄI12) opiskelijat Ilona Härmä, Nella Vauhkonen, Anni Raatikainen ja Marina Minkkinen kirjoittivat jutun lukemisen merkityksestä elämässä ja työssä: lukeminen avartaa ajattelua.
Ensimmäisen ja toisen vuoden opiskelijat ovat tehneet kirja-analyysejä myös multimodaalisina teksteinä: kirjavinkkausvideoina ja podcasteina. Aivan loistavia tuotoksia olisi julkaistavaksi kymmeniä. Niiden julkaisuluvat ovat vielä vaiheessa, joten ne ilmestyvät tälle sivulle myöhemmin – jos rehtori sivut päivittää. Kun on mediassa opettanut julkaisulupien tärkeyden, pitää oppejaan noudattaa.
Kakkosvuoden opiskelijoiden kevätretkellä vierailimme 8.5. Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnassa, jonka opintoja tiedekunnan IT Crew -lähettiläiden kanssa meille tulivat esittelemään yliopistonlehtori Paavo Nieminen ja tiedekunnasta valmistuva Tom Sundberg. Lisää omiamme tapasimme opintoesittelyssä yliopiston päärakennuksella: Annika Lehto ja Eveliina Taskinen avasivat humanistisen tiedekunnan opintojaan, mm. suomen kieltä, ruotsin kieltä ja filosofiaa. Alvar Aallon museossa sekä Keski-Suomen museossa hankimme oppiaineessamme tarpeellista kulttuurintuntemusta.
Lämmin kiitos ensimmäisessä jaksossa työskennelleille sijaisilleni Anna Kankaansyrjälle ja Wille Vahtermolle sekä lukuvuodenkaikille yhteistyökumppaneille!
Onnea ja menestystä uusille ylioppilaille ja sopivan lämmintä kesää kaikille!
Marianne Tyrväinen
Toimintakertomus 2023-2024Kesäkuu 20241.6.2024