1. Opiskelijan yleinen käyttäytymisvelvoite ja läsnäolovelvollisuus
Opiskelijan on käyttäydyttävä muita kiusaamatta ja syrjimättä sekä toimittava siten, ettei hän vaaranna muiden opiskelijoiden, oppilaitosyhteisön tai opiskeluympäristön turvallisuutta tai terveyttä.
Opiskelija on velvollinen olemaan säännöllisesti läsnä valitsemiensa opintojen oppitunneilla. Opiskelijan tulee osallistua opetukseen, jollei hänelle ole myönnetty siitä vapautusta..
2. Poissaoloselvitykset ja lomat
Ryhmänohjaaja myöntää vapautuksen koulutyöstä opiskelijalle korkeintaan kolmeksi päiväksi ja pidemmät lomat anotaan rehtorilta. Opiskelijan tai hänen huoltajan tulee antaa poissaoloselvitys viipymättä. Äkillisissä sairaustapauksissa voi luvan koulusta poistumiseen antaa kuka tahansa opettaja. Opettaja tiedottaa poissalosta muille opettajille ja ryhmänohjaajalle.
Opiskelija tai alaikäisen opiskelijan huoltaja anoo yli kolmen päivän lomaa Wilman ”Hakemukset ja päätökset” -välilehdeltä löytyvällä hakemuksella. Hakemuksessa tulee ilmoittaa loman ajankohta sekä hyvä perustelu loman myöntämistä varten. Lyhyemmät lomat anotaan ryhmänohjaajalta vapaamuotoisella opiskelijan tai alaikäisen opiskelijan huoltajan Wilmaviestillä.
Alaikäisen opiskelijan poissaoloselvityksen tekee huoltaja Wilma-järjestelmän välityksellä. Täysi-ikäinen opiskelija antaa poissaolostaan selvityksen itse. Mikäli opiskelija joutuu olemaan poissa koulusta pakottavasta syystä yhtäjaksoisesti yli kolme (3) päivää, huoltajan tai täysi-ikäisen opiskelijan tulee ilmoittaa poissaolon jatkumisesta ryhmänohjaajalle.
Poissaolon aikana opiskelijan tulee mahdollisuuksien mukaan edetä opintojakson suorittamisessa lähiopetusryhmän tahdissa. Kun opiskelijalle on myönnetty loma, hänen tulee selvittää loman aikana kullekin opintojaksolle itsenäiseksi tulevat tehtävät ja osa-alueet ja opiskella ne itsenäisesti. Sairauspoissaolojen aikana opiskelija voi joissakin tapauksissa osallistua oppitunneille esimerkiksi verkon välityksellä.
Mikäli opiskelijalla on joltakin opintojaksolta poissaoloja neljä (4) kertaa, opintojakso on vaarassa keskeytyä. Aineenopettaja ottaa yhteyttä opiskelijaan ja informoi asiasta myös ryhmänohjaajaa ja opinto-ohjaajaa sekä alaikäisen opiskelijan huoltajaa. Opettaja voi antaa opiskelijalle harkintansa mukaan korvaavia tehtäviä tai tukiopetusta.
Mikäli opintojaksokohtaisia poissaoloja on seitsemän (7) kertaa, opintojakso keskeytyy, ellei poissaoloihin ole erityisen painavaa syytä ja opiskelijalla voidaan katsoa olevan edellytykset suorittaa opintojakso poissaoloista huolimatta. Keskeytymisharkinnassa otetaan huomioon opiskelijan esittämä näyttö siitä, että hän on edennyt opinnoissa muun ryhmän mukana. Opettaja voi antaa opiskelijalle harkintansa mukaan korvaavia tehtäviä tai tukiopetusta.
Luvattomat poissaolot voivat alentaa arvosanoja.
3. Välitunnit, vapaatunnit ja liikkuminen
Välitunneilla on suotavaa käydä ulkoilemassa koulun pihamaalla. Sisätiloissa on mahdollista viettää välitunteja ja opiskella hyppytunneilla. Itsenäiseen opiskeluun on käytettävissä koulun ruokalat ja kolmannen kerroksen lukusalit sekä käytävätilat.
Oppilaiden autojen ja mopojen parkkipaikkana toimii koulurakennuksen eteläpuolella oleva asfaltoitu paikoitusalue. Lämmitystolpalliset parkkiruudut on varattu henkilökunnan käyttöön. Polkupyöriä varten on omat telineet koulurakennuksen ympärillä ja katoksissa. Koulumatkoilla ja siirryttäessä opintovierailuille tai liikuntapaikoille kuljettaessa on aina noudatettava liikennesääntöjä.
4. Tupakointi ja päihteiden käyttö
Tupakointi ja päihteiden käyttö on kiellettyä koulussa ja koulunkäyntiin liittyvissä tilanteissa sekä koulualueella. Mikäli opiskelija esiintyy koulussa tai koulunkäyntiin liittyvissä tilanteissa päihtyneenä, hänet poistetaan tilanteesta (opiskelijoiden turvallisuudesta huolehditaan), ja alaikäisen ollessa kyseessä, tästä ilmoitetaan kotiin. Lukion opiskelijoiden päihteiden käyttöä sekä tupakointia pyritään vähentämään valistuksella sekä tarvittaessa henkilökohtaisilla keskusteluilla ryhmänohjaajien, terveydenhoitajan, opinto-ohjaajan tai rehtorin kanssa. Pieksämäen lukion tavoitteena on edistää lukiolaisten terveellisten elämäntapojen ja asenteiden omaksumista.
5. Kouluruokailu
Koulu tarjoaa päivittäin jokaiselle opiskelijalle kouluaterian. Ruokailu voi tapahtua porrastetusti. Ruokailua edeltävä tunti opiskellaan yhdessä sovitun aikataulun mukaan. Hyvistä tavoista ja hygieniasta huolehtiminen lisää yleistä viihtyvyyttä ruokailussa. Päällysvaatteet jätetään naulakoihin, eikä ruokalassa pidetä lakkia päässä. Yhdelläkään opiskelijaryhmällä ei ole etuiluoikeutta ruokajonossa!
Ruokasaleja voi muina kuin ruokailuaikoina käyttää opiskelu- ja ryhmätyötilana. Ruokasalissa oleva Esedun opiskelijakahvila palvelee myös lukiolaisia.
6. Lunttaaminen ja plagiointi
Jos opiskelija esittää omina suorituksinaan muita kuin itse tekemiään vastauksia tai tehtävien suorituksia, ne arvioidaan hylättyinä suorituksina. Koetilanteessa lunttaaminen aiheuttaa koesuorituksen hylkäämisen.
Mikäli opiskelija käyttää palautettavan työn tuottamisen apuna tekoälyohjelmaa, hänen tulee kertoa mitä ja miten, sekä osoittaa mikä on hänen omaa pohdintaa ja ajatteluaan. Mikäli opettaja epäilee jonkin tuotoksen olevan tekoälyohjelman tekemä, hänen tulee keskustella opiskelijan kanssa asiasta ja opettaja voi pyytää opiskelijaa täydentämään vastaustaan esim. suullisesti varmistaakseen millaista oppimista on tapahtunut.
7. TVT-laitteiden käyttö oppitunneilla, kokeissa ja muissa lukion tilaisuuksissa
Pääsääntöisesti puhelimet pidetään oppituntien aikana koululaukussa. Älypuhelimia, tabletti-tietokoneita ja muita TVT-laitteita saa käyttää oppitunneilla, kokeissa ja muissa koulun tilaisuuksissa ainoastaan opiskeluun ja muuhun opettajan ohjeistamaan toimintaan opettajan luvalla.
Lukiolaiskannettavaa tulee käyttää oppitunneilla opiskeluun eikä pelien pelaamiseen.
8. Rike- ja häirintätilanteet
Koulun opettajan tai rehtorin tulee ilmoittaa tietoonsa tulleesta oppimisympäristössä tai koulumatkalla tapahtuneesta häirinnästä, kiusaamisesta, syrjinnästä tai väkivallasta niistä epäillyn ja niiden kohteena olevan oppilaan huoltajalle tai muulle lailliselle edustajalle.
Häirintä-, kiusaamis-, syrjintä- ja väkivaltatilanteet selvitetään Pieksämäen kaupungin yhteisten toimintaohjeiden mukaisesti. Pyritään saamaan kaikki asianosaiset yhteiseen keskusteluun, missä sovitaan jatkotoimenpiteet, jotka kirjataan.
9. Kurinpitotoimet 1.8.2022 alkaen
Järjestyssäännöistä ja kurinpitokeinoista tiedotetaan opinto-oppaassa. Opiskelijat saavat tiedon lukuvuoden alussa ja huoltajia tiedotetaan vanhempainilloissa. Tarvittaessa otetaan yhteyttä ja tehdään yhteistyötä eri viranomaistahojen ja huoltajien kanssa. Järjestyssääntöjen ja kurinpitotoimien seuranta sekä niiden toteutumisen ja vaikuttavuuden arviointi tapahtuu opetussuunnitelman seurannan ja arvioinnin yhteydessä.
Lukuvuosi 2023-2024Pieksämäen lukion opinto-opas1.8.2023