Lukuvuoden kehittämiskohteet ja tavoitteet

Piek­sä­mäen lu­ki­on ope­tus­jär­jes­te­lyt mah­dol­lis­ta­vat lu­kio-opin­to­jen suo­rit­ta­mi­sen 3 vuo­des­sa. Lu­ki­on ope­tus­suun­ni­tel­man mu­kai­set pa­kol­li­set ja val­ta­kun­nal­li­set va­lin­nai­set opin­to­jak­sot py­ri­tään to­teut­ta­maan lähi­o­pe­tus­ryh­mi­nä kai­kis­sa ai­neis­sa. Pa­kol­li­set opin­to­jak­sot opis­kel­laan kah­des­sa rin­nak­kai­ses­sa ryh­mäs­sä.

Luku­vuo­den 2023-2024 yli­op­pi­las­tut­kin­non tu­lok­sis­sa py­ri­tään saa­vut­ta­maan val­ta­kun­nan kes­ki­arvo. Jat­ko-opin­to­kel­poi­suu­den suh­teen ta­voit­tee­na on, että 90% yli­op­pi­las­tut­kin­non suo­rit­ta­neis­ta ha­kee sa­ma­na vuon­na kou­lu­tuk­seen ja vä­hin­tään 15 % ke­vään yli­oppi­lais­ta saa kor­ke­a­kou­lu­pai­kan to­dis­tus­va­lin­nas­sa.

Uusi ope­tus­suun­ni­tel­ma ko­ko­nai­suu­des­saan käyt­töön

Luku­vuo­den 2023-2024 ai­ka­na uusi ope­tus­suun­ni­tel­ma on käy­tös­sä 1-3 vuo­si­luo­kil­la.  En­sim­mäi­sen ja toi­sen vuo­den opin­to­jak­so­ja ke­hi­te­tään edel­li­sen vuo­den ko­ke­mus­ten ja pa­laut­teen poh­jal­ta.  Uu­den ope­tus­suun­ni­tel­man su­ju­va käyt­töön­otto ja ope­tuk­sen ke­hit­tä­mi­nen ope­tus­suun­ni­tel­man ta­voit­tei­den mu­kai­ses­ti on luku­vuo­den tär­kein toi­min­nal­li­nen ta­voi­te.

Ope­tus­suun­ni­tel­ma on laa­dit­tu kou­lu­koh­tais­ten va­lin­nais­ten opin­to­jen osal­ta jous­ta­vak­si. Tun­ti­ja­koon on va­rat­tu mah­dol­li­suus eri oppi­ai­nei­den va­lin­nai­sil­le opin­noil­le ja yh­teis­työ­opin­noil­le. Va­lin­nai­sia opin­to­ja ja ope­tus­suun­ni­tel­maa ke­hi­te­tään opis­ke­li­joil­ta saa­dun pa­laut­teen ja tar­pei­den mu­kai­ses­ti vuo­si­luok­ka ker­ral­laan.

Nel­jän­nel­le vuo­del­le jat­ka­vien opin­not saa­te­taan lop­puun van­han ope­tus­suun­ni­tel­man mu­kai­ses­ti jous­ta­vas­ti yk­si­löl­li­sin ope­tus­jär­jes­te­lyin.  Luku­vuo­den ai­ka­na ke­hi­te­tään oppi­ai­nei­den vä­lis­tä yh­teis­työ­tä ja yh­tei­siä opin­to­jak­so­ja opis­ke­li­joil­ta saa­dun pa­laut­teen, tar­peen, ko­kei­lu­jen sekä toi­sis­ta lu­ki­ois­ta saa­tu­jen hy­vien käy­tän­tö­jen pe­rus­teel­la. Sa­moin ke­hi­te­tään te­maat­ti­sia opin­to­ja sekä lu­ki­o­dip­lo­me­ja.

 Yh­teis­työ­muo­to­ja kor­ke­a­kou­lu­jen sekä työ­e­lä­män kans­sa ke­hi­te­tään luku­vuo­den ai­ka­na eri oppi­ai­nei­den ope­tuk­ses­sa mah­dol­li­suuk­sien ja ti­lan­teen mu­kaan. Opis­ke­li­joi­ta kan­nus­te­taan hank­ki­maan opin­to­suo­ri­tuk­sia am­mat­ti­kor­ke­a­kou­luis­ta ja yli­o­pis­tois­ta. Vie­rai­li­joi­ta sekä kor­ke­a­kou­luis­ta että työ­e­lä­mäs­tä ote­taan vas­taan oppi­tun­neil­le ja ta­pah­tu­miin sekä mah­dol­li­suuk­sien mu­kaan myös kou­lul­ta teh­dään opin­to­ret­kiä esim. yli­o­pis­to­päi­vil­le.

Oppi­vel­vol­li­suu­den laa­jen­tu­mi­nen tuo muu­tok­sia toi­min­ta­kult­tuu­riin

Oppi­vel­vol­li­suu­den laa­jen­tu­mi­nen on tuo­nut lu­ki­ol­le uu­sia teh­tä­viä oppi­vel­vol­lis­ten oh­jaus- ja val­von­ta­vas­tuun muo­dos­sa. Luku­vuo­den 2023-2024 ai­ka­na py­ri­tään ot­ta­maan käyt­töön au­to­maat­tis­ta vies­tin­tää lu­ki­on op­pi­las­hal­lin­to­jär­jes­tel­mäs­tä esim. pois­sa­o­loi­hin ja opis­ke­li­jan suo­ri­tuk­siin liit­ty­en.

Huol­ta­jien kans­sa teh­tä­vän yh­teis­työn kul­tai­se­na peri­aat­tee­na on se, että huol­ta­jiin ol­laan yh­tey­des­sä riit­tä­vän ajois­sa, ett­ei tule on­gel­mia. Luku­vuo­den 2023-2024 ai­ka­na kiin­ni­te­tään eri­tyis­tä huo­mi­o­ta lu­ki­o­lais­ten hy­vin­voin­tiin ja tu­ke­mi­seen sekä py­ri­tään li­sää­mään lii­kun­taa kou­lu­päi­viin. Lu­kio on pal­kan­nut ope­tus­hal­li­tuk­sen ra­hoi­tuk­sel­la lu­ki­ot­semp­pa­rin ke­hit­tä­mään ma­ta­lan kyn­nyk­sen tuki­muo­to­ja opis­ke­li­joil­le.

Yh­teis­työs­sä TUVA kou­lu­tuk­sen jär­jes­tä­jien kans­sa var­mis­te­taan jous­ta­vat ja sau­mat­to­mat siir­ty­mät oppi­lai­tos­ten vä­lil­lä, niin että jo­kai­nen oppi­vel­vol­li­nen löy­tää ky­ky­jen­sä ja vah­vuuk­sien­sa mu­kai­sen opis­ke­lu­pai­kan. Yh­teis­työ­tä ja toi­min­ta­kult­tuu­ria Ete­lä-Sa­von am­mat­ti­o­pis­ton kans­sa yh­tei­sis­sä ti­lois­sa ra­ken­ne­taan pie­nin as­ke­lin kou­lun ar­jes­sa mm. eri­lai­sil­la tee­ma­päi­vil­lä jne.

Han­ke­toi­min­ta

Piek­sä­mäen lu­ki­on kan­sain­vä­li­nen han­ke­toi­min­ta jat­kuu luku­vuon­na 2023-2024 ak­tii­vi­ses­ti kah­del­la hank­keel­la.

HOPE-Hel­ping our Pla­net Earth -pro­jek­tis­sa tu­tus­tu­taan kump­pa­ni­mai­den par­haim­piin ym­pä­ris­tö­kas­va­tuk­sen käy­tän­töi­hin ja ope­tel­laan te­ke­mään ym­pä­ris­tön kan­nal­ta par­hai­ta va­lin­to­ja sekä yk­si­lön että kou­lun ta­sol­la. Ym­pä­ris­tö­tee­maa poh­di­taan ja tut­ki­taan mm. ener­gi­an, ve­den ja ruo­ka­va­li­on näkö­kul­mis­ta sekä koko kou­lun toi­min­nan ta­sol­la.  Suo­men li­säk­si pro­jek­tis­sa on mu­ka­na Es­pan­ja, Turk­ki ja Ro­ma­nia.

Toi­nen ym­pä­ris­tö­ai­hei­nen Eras­mus+ -pro­jek­ti STEPs To­wards Eco­lo­gi­cal Pla­net, sy­ven­tää  ym­mär­rys­tä il­mas­ton­muu­tok­sen syis­tä ja seu­rauk­sis­ta. Yh­teis­työ­maat ovat Suo­mi, Turk­ki, Kro­a­tia ja Es­pan­ja­Piek­sä­mä­en lu­kio koor­di­noi kum­paa­kin pro­jek­tia.

Piek­sä­mäen lu­kio on mu­ka­na 17 seu­tu­lu­ki­on käyn­nis­tä­mäs­sä laa­tu­hank­kees­sa, mikä on saa­nut ra­hoi­tus­ta Ope­tus­hal­li­tuk­sen laa­tu- ja saa­vu­tet­ta­vuus­oh­jel­mas­ta. Piek­sä­mäen lu­kio laa­tii hank­keen ai­ka­na laa­dun­hal­lin­taa oh­jaa­van asia­kir­jan, jo­hon koo­taan ver­kos­ton yh­teis­työ­nä hy­viä käy­tän­tei­tä ja toi­min­ta­ta­po­ja. Osa laa­dun­hal­lin­nan käsi­kir­jas­ta laa­di­taan yh­teis­työs­sä hank­kee­seen osal­lis­tu­vien lu­ki­oi­den vä­lil­lä, osa pai­kal­li­ses­ti.

Ope­tus­hal­li­tuk­sen ra­hoit­ta­man kes­tä­vän ke­hi­tyk­sen tie­kart­ta­hank­keen avul­la laa­di­taan Piek­sä­mäen lu­ki­ol­le kes­tä­vän ke­hi­tyk­sen tie­kart­ta 2030, mikä tu­lee oh­jaa­maan kou­lun toi­min­taa koko­nais­val­tai­ses­ti ym­pä­ris­tö­kas­va­tuk­sen ja kes­tä­vän ke­hi­tyk­sen Agen­da 2030 ta­voit­tei­den suun­tai­ses­ti. Kes­tä­vän ke­hi­tyk­sen tie­kart­ta ak­ti­voi koko kou­lu­yh­tei­sön ym­pä­ris­tö­kas­va­tuk­sen huo­mi­oi­mi­seen ope­tuk­ses­sa ja ar­jes­sa.

“Ta­voit­tee­na on olla ko­tei­hin yh­tey­des­sä riit­tä­vän ajois­sa, ett­ei tule on­gel­mia.”

Luku­vuo­si 2023-2024Piek­sä­mäen lu­ki­on opin­to-opas1.8.2023