Pieksämäen lukion opetusjärjestelyt mahdollistavat lukio-opintojen suorittamisen 3 vuodessa. Lukion opetussuunnitelman mukaiset pakolliset ja valtakunnalliset valinnaiset opintojaksot pyritään toteuttamaan lähiopetusryhminä kaikissa aineissa. Pakolliset opintojaksot opiskellaan kahdessa rinnakkaisessa ryhmässä.
Lukuvuoden 2023-2024 ylioppilastutkinnon tuloksissa pyritään saavuttamaan valtakunnan keskiarvo. Jatko-opintokelpoisuuden suhteen tavoitteena on, että 90% ylioppilastutkinnon suorittaneista hakee samana vuonna koulutukseen ja vähintään 15 % kevään ylioppilaista saa korkeakoulupaikan todistusvalinnassa.
Uusi opetussuunnitelma kokonaisuudessaan käyttöön
Lukuvuoden 2023-2024 aikana uusi opetussuunnitelma on käytössä 1-3 vuosiluokilla. Ensimmäisen ja toisen vuoden opintojaksoja kehitetään edellisen vuoden kokemusten ja palautteen pohjalta. Uuden opetussuunnitelman sujuva käyttöönotto ja opetuksen kehittäminen opetussuunnitelman tavoitteiden mukaisesti on lukuvuoden tärkein toiminnallinen tavoite.
Opetussuunnitelma on laadittu koulukohtaisten valinnaisten opintojen osalta joustavaksi. Tuntijakoon on varattu mahdollisuus eri oppiaineiden valinnaisille opinnoille ja yhteistyöopinnoille. Valinnaisia opintoja ja opetussuunnitelmaa kehitetään opiskelijoilta saadun palautteen ja tarpeiden mukaisesti vuosiluokka kerrallaan.
Neljännelle vuodelle jatkavien opinnot saatetaan loppuun vanhan opetussuunnitelman mukaisesti joustavasti yksilöllisin opetusjärjestelyin. Lukuvuoden aikana kehitetään oppiaineiden välistä yhteistyötä ja yhteisiä opintojaksoja opiskelijoilta saadun palautteen, tarpeen, kokeilujen sekä toisista lukioista saatujen hyvien käytäntöjen perusteella. Samoin kehitetään temaattisia opintoja sekä lukiodiplomeja.
Yhteistyömuotoja korkeakoulujen sekä työelämän kanssa kehitetään lukuvuoden aikana eri oppiaineiden opetuksessa mahdollisuuksien ja tilanteen mukaan. Opiskelijoita kannustetaan hankkimaan opintosuorituksia ammattikorkeakouluista ja yliopistoista. Vierailijoita sekä korkeakouluista että työelämästä otetaan vastaan oppitunneille ja tapahtumiin sekä mahdollisuuksien mukaan myös koululta tehdään opintoretkiä esim. yliopistopäiville.
Oppivelvollisuuden laajentuminen tuo muutoksia toimintakulttuuriin
Oppivelvollisuuden laajentuminen on tuonut lukiolle uusia tehtäviä oppivelvollisten ohjaus- ja valvontavastuun muodossa. Lukuvuoden 2023-2024 aikana pyritään ottamaan käyttöön automaattista viestintää lukion oppilashallintojärjestelmästä esim. poissaoloihin ja opiskelijan suorituksiin liittyen.
Huoltajien kanssa tehtävän yhteistyön kultaisena periaatteena on se, että huoltajiin ollaan yhteydessä riittävän ajoissa, ettei tule ongelmia. Lukuvuoden 2023-2024 aikana kiinnitetään erityistä huomiota lukiolaisten hyvinvointiin ja tukemiseen sekä pyritään lisäämään liikuntaa koulupäiviin. Lukio on palkannut opetushallituksen rahoituksella lukiotsempparin kehittämään matalan kynnyksen tukimuotoja opiskelijoille.
Yhteistyössä TUVA koulutuksen järjestäjien kanssa varmistetaan joustavat ja saumattomat siirtymät oppilaitosten välillä, niin että jokainen oppivelvollinen löytää kykyjensä ja vahvuuksiensa mukaisen opiskelupaikan. Yhteistyötä ja toimintakulttuuria Etelä-Savon ammattiopiston kanssa yhteisissä tiloissa rakennetaan pienin askelin koulun arjessa mm. erilaisilla teemapäivillä jne.
Hanketoiminta
Pieksämäen lukion kansainvälinen hanketoiminta jatkuu lukuvuonna 2023-2024 aktiivisesti kahdella hankkeella.
HOPE-Helping our Planet Earth -projektissa tutustutaan kumppanimaiden parhaimpiin ympäristökasvatuksen käytäntöihin ja opetellaan tekemään ympäristön kannalta parhaita valintoja sekä yksilön että koulun tasolla. Ympäristöteemaa pohditaan ja tutkitaan mm. energian, veden ja ruokavalion näkökulmista sekä koko koulun toiminnan tasolla. Suomen lisäksi projektissa on mukana Espanja, Turkki ja Romania.
Toinen ympäristöaiheinen Erasmus+ -projekti STEPs Towards Ecological Planet, syventää ymmärrystä ilmastonmuutoksen syistä ja seurauksista. Yhteistyömaat ovat Suomi, Turkki, Kroatia ja EspanjaPieksämäen lukio koordinoi kumpaakin projektia.
Pieksämäen lukio on mukana 17 seutulukion käynnistämässä laatuhankkeessa, mikä on saanut rahoitusta Opetushallituksen laatu- ja saavutettavuusohjelmasta. Pieksämäen lukio laatii hankkeen aikana laadunhallintaa ohjaavan asiakirjan, johon kootaan verkoston yhteistyönä hyviä käytänteitä ja toimintatapoja. Osa laadunhallinnan käsikirjasta laaditaan yhteistyössä hankkeeseen osallistuvien lukioiden välillä, osa paikallisesti.
Opetushallituksen rahoittaman kestävän kehityksen tiekarttahankkeen avulla laaditaan Pieksämäen lukiolle kestävän kehityksen tiekartta 2030, mikä tulee ohjaamaan koulun toimintaa kokonaisvaltaisesti ympäristökasvatuksen ja kestävän kehityksen Agenda 2030 tavoitteiden suuntaisesti. Kestävän kehityksen tiekartta aktivoi koko kouluyhteisön ympäristökasvatuksen huomioimiseen opetuksessa ja arjessa.
Lukuvuosi 2023-2024Pieksämäen lukion opinto-opas1.8.2023