Reaaliaineet

Monipuolista opiskelua ja tekemistä

Re­aa­li­ai­nei­den opet­ta­ji­na ovat toi­mi­neet:
Su­san­na El­si­lä (elä­män­kat­so­mus­tie­to, psy­ko­lo­gia, fi­lo­so­fia)
Ari Kal­lio (us­kon­to evl)
Mar­ja-Lii­sa Ny­kä­nen, Kas­pi­an Van­ha­talo (his­to­ria, yh­teis­kun­ta­oppi)
Pir­jo Ruot­sa­lai­nen (ter­veys­tie­to)
Heta Jo­ke­la (bi­o­lo­gia, maan­tie­de)
Vesa Vah­ter­mo (yh­teis­kun­ta­oppi)

Elämänkatsomustieto

En­sim­mäi­sen vuo­si­kurs­sin opis­ke­li­jat suo­rit­ti­vat 2021 -ope­tus­suun­ni­tel­man mu­kai­sen en­sim­mäi­sen “Minä ja hyvä elä­mä” -mo­duu­lin kon­tak­ti­o­pe­tuk­se­na. Toi­sen vuo­den opis­ke­li­jat ha­lu­si­vat suo­rit­taa pa­kol­li­sen “Minä ja yh­teis­kun­ta” -mo­duu­lin li­säk­si it­se­näi­ses­ti joi­tain sy­ven­tä­viä kurs­se­ja. 

Elä­män­kat­so­mus­tie­don tun­neil­la syn­tyi an­toi­saa di­a­lo­gia, jos­sa jo­kai­sen opis­ke­li­jan nä­ke­myk­set huo­mi­oi­tiin kun­ni­oit­ta­val­la ta­val­la. Itse­tun­te­muk­sen li­sään­ty­mi­sen, iden­ti­tee­tin ra­ken­tu­mi­sen ja vuo­ro­vai­ku­tus­tai­to­jen vah­vis­tu­mi­sen li­säk­si elä­män­kat­so­mus­tie­don opis­ke­lu edis­tää poik­ki­tie­teel­li­syy­des­sään moni­tie­teel­lis­tä osaa­mis­ta.

Psykologia

Psy­ko­lo­gi­an va­lin­nais­kurs­seis­ta lu­ki­os­sam­me oli tar­jol­la kon­tak­ti­o­pe­tuk­se­na val­ta­kun­nal­lis­ten sy­ven­tä­ven mo­duu­lien li­säk­si psy­ko­lo­gi­an yli­op­pi­las­kir­joi­tuk­siin val­men­ta­va ker­taus­o­pin­to­jak­so. Kai­kis­sa mo­duu­leis­sa py­ri­tään so­vel­ta­maan psy­ko­lo­gis­ta tut­ki­mus­tie­toa niin opis­ke­li­joi­den omaan elä­mään kuin eri tie­teen­a­loi­hin. Kurs­seil­la teh­tiin mah­dol­li­suuk­sien mu­kaan yh­teis­työ­tä kou­lun ulko­puo­lis­ten ta­ho­jen kans­sa. 

Ke­hi­tys- ja neu­ro­psy­ko­lo­gi­an mo­duu­leil­la kävi etä­vie­rai­lul­la las­ten toi­min­ta­te­ra­peut­ti­na toi­mi­va te­ra­pi­a­talo Tem­pon toi­mi­tus­joh­ta­ja Ter­hi El­si­lä ker­to­mas­sa työs­tään las­ten ke­hi­tyk­sen tu­ke­mi­sen pa­ris­sa. 

Per­soo­nal­li­suus­psy­ko­lo­gi­an oppi­tun­nil­la puo­les­taan kävi etä­vie­rai­lul­la psy­ko­lo­gi Vil­ma Luh­ti­nen, joka on lu­ki­om­me en­ti­nen opis­ke­li­ja. Luh­ti­nen ker­toi yli­o­pis­to-opis­ke­lus­taan sekä työs­tään psy­ko­lo­gi­na. Li­säk­si kä­vim­me kuun­te­le­mas­sa TE-toi­mis­ton psy­ko­lo­gi Mal­la Laa­mas­ta ja Piek­sä­mäen nuor­kaup­pa­ka­ma­rin jär­jes­tä­mäs­sä Raha­pu­het­ta -ta­pah­tu­mas­sa.

Psy­ko­lo­gi­an ja äi­din­kie­len vä­li­se­nä yh­teis­työ­nä psy­ko­lo­gi­an 5-mo­duu­liin kuu­lui Po­lee­nis­sa te­at­te­ri­näy­tel­män kat­so­mi­nen ja per­soo­nal­li­suus­a­na­lyy­sin kir­joit­ta­mi­nen sen poh­jal­ta.

Psy­ko­lo­gi­an opis­ke­li­jat te­ke­vät vi­de­o­ta tun­ne­te­o­ri­ois­ta.

Filosofia 

Fi­lo­so­fia al­koi kou­lum­me uu­den 2021 -opin­to­suun­ni­tel­man mu­kai­ses­ti vas­ta 2. opis­ke­lu­vuon­na. Näin ol­len fi­lo­so­fi­an 1. ja 2. mo­duu­li jär­jes­tet­tiin toi­sen vuo­den opis­ke­li­joil­le tä­män luku­vuo­den ai­ka­na ja 3–5 -mo­duu­lit jär­jes­te­tään vas­ta ensi luku­vuon­na 3. vuo­si­kurs­sin opis­ke­li­joil­le.

Fi­lo­so­fi­an tun­neil­la kes­kus­tel­tiin ja poh­dit­tiin moni­puo­li­ses­ti eri fi­lo­so­fi­an osa-alu­ei­siin liit­ty­viä tee­mo­ja, ku­ten hy­vää elä­mää, ar­vo­ja, mo­raa­lia, oi­keu­den­mu­kai­suut­ta, demo­kra­ti­an ihan­tei­ta sekä to­tuut­ta ja tie­toa. Tun­neil­la osal­lis­tut­tiin Am­nes­tyn jär­jes­tä­mään maa­il­man­laa­jui­seen kou­lu­jen kir­je­ma­ra­to­niin, jos­sa kir­joi­te­taan ve­too­muk­sia ih­mis­oi­keuk­sien puo­les­ta. 

Ra­sis­min vas­tai­sel­la vii­kol­la fi­lo­so­fi­an tun­nil­la pii­pah­ti­vat et­si­vän nuo­ri­so­työn edus­ta­jat, joi­den joh­dol­la teim­me ra­sis­min­vas­tai­sia kes­kus­te­lu- ja poh­din­ta­teh­tä­viä.

Biologia ja maantiede

Bi­o­lo­gi­as­sa ja maan­tie­tees­sä luku­vuon­na 2022-2023  to­teu­tui­vat kaik­ki pa­kol­li­set ja sy­ven­tä­vät mo­duu­lit sekä ker­taus­kurs­sit. Ker­taus­kurs­se­ja lu­kuun ot­ta­mat­ta kaik­ki opis­ke­lu oli uu­den ope­tus­suun­ni­tel­man mu­kais­ta. Ope­tus to­teu­tet­tiin lähi­o­pe­tuk­se­na, mut­ta myös etä­o­pe­tus­ta oli mah­dol­lis­ta saa­da pyy­det­tä­es­sä sai­ras­ta­pauk­sis­sa.

Ker­taus­kurs­sit jär­jes­tet­tiin en­sim­mäi­sen jak­son ai­ka­na, ja bi­o­lo­gi­an ja maan­tie­teen kir­joit­ta­jat suo­rit­ti­vat urak­kan­sa suu­rim­mak­si osak­si syk­syn kir­joi­tuk­sis­sa. Tänä luku­vuon­na emme jär­jes­tä­neet eril­lis­tä lää­kis­vie­rai­lua, vaan pää­tim­me osal­lis­tua seu­raa­va­na syk­sy­nä Itä-Suo­men yli­o­pis­to­päi­vil­le.

Bi­o­lo­gi­as­sa py­rim­me jo­kai­sel­la opin­to­jak­sol­la te­ke­mään te­o­ri­a­o­pin­to­jen li­säk­si jon­kun ko­keel­li­sen työn. Sy­ven­tä­vil­lä kurs­seil­la ko­keel­li­sia töi­tä on ol­lut use­am­pi. Use­am­mal­la opin­to­jak­sol­la teh­tiin myös pie­ni­muo­toi­set tut­ki­muk­set.

Maan­tie­tees­sä sy­ven­nyim­me ai­hei­siin te­o­ri­a­o­pe­tuk­sen li­säk­si Oma-maa -töi­den avul­la, joi­ta teim­me opin­to­jak­soil­la 1-3. Ge4 kurs­sil­la oli mah­dol­li­suus va­li­ta maan­tie­teel­li­sen tut­ki­muk­sen aihe kol­mes­ta vaih­to­eh­dos­ta. Tänä vuon­na ei ku­kaan tart­tu­nut vai­kut­ta­mis­pro­jek­tiin.

En­sim­mäi­sel­lä opin­to­jak­sol­la to­teu­tim­me nuk­ke­mie­len­o­soi­tuk­sen, sekä pe­reh­dyim­me il­mas­ton­muu­tok­seen ryh­mä­töi­den avul­la.

Ge4 kurs­sil­la kä­vim­me tu­tus­tu­mas­sa Piek­sä­mäen kaa­voi­tus­o­sas­ton toi­min­taan, jos­sa Ans­si Tar­ki­ai­nen esit­te­li meil­le Piek­sä­mäen kaa­voi­tus­o­sas­ton paik­ka­tie­to­ai­neis­to­ja sekä ker­toi kaa­voi­tuk­sen vai­heis­ta.

Mo­lem­mis­sa oppi­ai­neis­sa ar­vi­oin­ti on ol­lut moni­puo­lis­ta. Op­pi­lai­den toi­vees­ta opin­to­jak­soil­la on ol­lut kak­si ko­et­ta. Li­säk­si ar­vi­oin­tiin on kuu­lu­nut joku pa­lau­tet­ta­va työ. Koti­teh­tä­vät on pa­lau­tet­tu Te­am­siin, ja myös nii­den te­ol­la on voi­nut vai­kut­taa hie­man omaan arvo­sa­naan­sa.

Historia ja Yhteiskuntaoppi

Luku­vuo­si 2022-2023 su­jui näis­sä re­aa­li­ai­neis­sa pe­rin­tei­sel­lä ta­val­la yo-kir­joi­tus­ten suh­teen. Pää­osa his­to­ri­an ko­kee­seen osal­lis­tu­vis­ta kir­joit­ti syk­syl­lä 2022 ja yh­teis­kun­ta­opin kir­joit­ta­mi­nen kes­kit­tyi ke­vää­seen 2023. YO-kir­joi­tuk­set su­jui­vat kir­joit­ta­jien osal­ta mu­ka­vas­ti. Ke­vääl­lä ai­nei­den opet­ta­ja­na toi­mi tam­mi­kuus­ta huh­ti­kuun lop­puun Kas­pi­an Van­ha­talo, joka toi op­pi­lail­le vä­hän vaih­te­lua uu­si­ne ope­tus­me­ne­tel­mi­neen.

Yksi mie­leen­pai­nu­vim­mis­ta asi­ois­ta his­to­ri­an osal­ta oli käyn­tim­me kak­kos­ten kans­sa mar­ras­kuun lop­pu­puo­lel­la Mik­ke­lis­sä. En­sin tu­tus­tuim­me XAMK:n toi­min­taan ja jat­ko-opis­ke­lu­mah­dol­li­suuk­siin. Seu­raa­va­na vie­rai­lim­me So­dan ja rau­han kes­kus Muis­tis­sa. Siel­lä näy­tet­tiin ja ko­et­tiin mo­nin eri ta­voin yleen­sä­kin so­tien vai­ku­tus­ta niin yk­sit­täi­sen ih­mi­sen kuin kan­sa­kun­nan elä­mään. Asi­oi­ta oli ha­vain­nol­lis­tet­tu mo­nin eri ta­voin. Siel­lä pys­tyi eläy­ty­mään oi­kei­siin ih­mis­koh­ta­loi­hin so­dan ajan Suo­mes­sa. Ehkä yksi vai­kut­ta­vim­mis­ta ko­ke­muk­sis­ta oli tu­tus­tua vir­tu­aa­li­la­sien läpi tais­te­lu­ti­lan­tee­seen Kan­nak­sel­la. Yli­pää­tään näyt­te­ly au­kai­si tuon ajan­koh­dan elä­mään ai­van eri ta­val­la kuin kir­jas­ta lu­kien.

Uskonto

Tänä luku­vuon­na on us­kon­non mo­duu­le­ja to­teu­tet­tu lä­hin­nä uu­den ope­tus­suun­ni­tel­man poh­jal­ta. Vain muu­ta­ma kurs­si oli vie­lä van­han ope­tus­suun­ni­tel­man mu­kai­sia. Pa­kol­lis­ten mo­duu­lien (UE1 ja UE2) li­säk­si on va­lit­tu var­sin pal­jon myös va­lin­nai­sia mo­duu­le­ja (UE3, UE4, UE5/6 ja UE7). Us­kon­non yli­op­pi­las­ko­kei­siin val­mis­tau­tui ker­taus­kurs­sil­la syk­syl­lä 2022 mu­ka­van ko­koi­nen ja in­no­kas opis­ke­li­ja­ryh­mä. Us­kon­non kir­joit­ti yh­teen­sä seit­se­män opis­ke­li­jaa var­sin hy­vin tu­lok­sin. Ke­vääl­lä 2023 kir­joit­ta­jia ei sit­ten ol­lut­kaan yh­tään.

Terveystieto

Lu­ki­os­sam­me on tar­jol­la kol­me ter­veys­tie­don kurs­sia pa­kol­li­sen kurs­sin li­säk­si. Pa­kol­li­sil­la kurs­seil­la opis­kel­laan kai­kil­le yh­tei­siä aihe­a­lu­ei­ta laa­jas­ti ja va­lin­nai­sil­la kurs­seil­la laa­jen­ne­taan ter­veys­tie­don osaa­mis­ta yli­op­pi­las­ko­kei­ta sil­mäl­lä pi­tä­en. Ker­taus­kurs­sil­la ker­ra­taan jo ai­kai­sem­min opit­tua sekä käy­dään läpi van­ho­ja yli­op­pi­las­ko­kei­ta. Ter­veys­tie­don kai­kil­la kurs­seil­la on oppi­kir­ja­na di­gi­taa­li­nen Stu­deo-digi­kir­ja. Tämä an­taa mah­dol­li­suu­den har­joi­tel­la tie­to­tek­ni­siä tai­to­ja esim. ku­van­muok­kaus­ta ja eri­lais­ten kaa­vi­oi­den piir­tä­mis­tä tie­dol­lis­ten ta­voit­tei­den li­säk­si yli­op­pi­las­kir­joi­tuk­sia sil­mäl­lä pi­tä­en. Uu­den ope­tus­suun­ni­tel­man mu­kai­ses­ti ter­veys­tie­don arvo­sana muo­dos­tuu tun­neil­la teh­ty­jen teh­tä­vien sekä koe­teh­tä­vien arvo­sa­nois­ta ts. opis­ke­li­jal­la on mah­dol­li­suus ker­ryt­tää pis­tei­tä ah­ke­roi­mal­la teh­tä­vien pa­ris­sa kurs­sin ai­ka­na, eikä yk­sit­täi­nen koe ole pe­rus­tee­na lo­pul­li­sel­le arvo­sa­nal­le.

Toi­min­ta­ker­to­mus 2022-2023Kesä­kuu 20233.6.2023