Reaaliaineiden opettajina ovat toimineet:
Susanna Elsilä (elämänkatsomustieto, psykologia, filosofia)
Ari Kallio (uskonto evl)
Marja-Liisa Nykänen, Kaspian Vanhatalo (historia, yhteiskuntaoppi)
Pirjo Ruotsalainen (terveystieto)
Heta Jokela (biologia, maantiede)
Vesa Vahtermo (yhteiskuntaoppi)
Elämänkatsomustieto
Ensimmäisen vuosikurssin opiskelijat suorittivat 2021 -opetussuunnitelman mukaisen ensimmäisen “Minä ja hyvä elämä” -moduulin kontaktiopetuksena. Toisen vuoden opiskelijat halusivat suorittaa pakollisen “Minä ja yhteiskunta” -moduulin lisäksi itsenäisesti joitain syventäviä kursseja.
Elämänkatsomustiedon tunneilla syntyi antoisaa dialogia, jossa jokaisen opiskelijan näkemykset huomioitiin kunnioittavalla tavalla. Itsetuntemuksen lisääntymisen, identiteetin rakentumisen ja vuorovaikutustaitojen vahvistumisen lisäksi elämänkatsomustiedon opiskelu edistää poikkitieteellisyydessään monitieteellistä osaamista.
Psykologia
Psykologian valinnaiskursseista lukiossamme oli tarjolla kontaktiopetuksena valtakunnallisten syventäven moduulien lisäksi psykologian ylioppilaskirjoituksiin valmentava kertausopintojakso. Kaikissa moduuleissa pyritään soveltamaan psykologista tutkimustietoa niin opiskelijoiden omaan elämään kuin eri tieteenaloihin. Kursseilla tehtiin mahdollisuuksien mukaan yhteistyötä koulun ulkopuolisten tahojen kanssa.
Kehitys- ja neuropsykologian moduuleilla kävi etävierailulla lasten toimintaterapeuttina toimiva terapiatalo Tempon toimitusjohtaja Terhi Elsilä kertomassa työstään lasten kehityksen tukemisen parissa.
Persoonallisuuspsykologian oppitunnilla puolestaan kävi etävierailulla psykologi Vilma Luhtinen, joka on lukiomme entinen opiskelija. Luhtinen kertoi yliopisto-opiskelustaan sekä työstään psykologina. Lisäksi kävimme kuuntelemassa TE-toimiston psykologi Malla Laamasta ja Pieksämäen nuorkauppakamarin järjestämässä Rahapuhetta -tapahtumassa.
Psykologian ja äidinkielen välisenä yhteistyönä psykologian 5-moduuliin kuului Poleenissa teatterinäytelmän katsominen ja persoonallisuusanalyysin kirjoittaminen sen pohjalta.
Filosofia
Filosofia alkoi koulumme uuden 2021 -opintosuunnitelman mukaisesti vasta 2. opiskeluvuonna. Näin ollen filosofian 1. ja 2. moduuli järjestettiin toisen vuoden opiskelijoille tämän lukuvuoden aikana ja 3–5 -moduulit järjestetään vasta ensi lukuvuonna 3. vuosikurssin opiskelijoille.
Filosofian tunneilla keskusteltiin ja pohdittiin monipuolisesti eri filosofian osa-alueisiin liittyviä teemoja, kuten hyvää elämää, arvoja, moraalia, oikeudenmukaisuutta, demokratian ihanteita sekä totuutta ja tietoa. Tunneilla osallistuttiin Amnestyn järjestämään maailmanlaajuiseen koulujen kirjemaratoniin, jossa kirjoitetaan vetoomuksia ihmisoikeuksien puolesta.
Rasismin vastaisella viikolla filosofian tunnilla piipahtivat etsivän nuorisotyön edustajat, joiden johdolla teimme rasisminvastaisia keskustelu- ja pohdintatehtäviä.
Biologia ja maantiede
Biologiassa ja maantieteessä lukuvuonna 2022-2023 toteutuivat kaikki pakolliset ja syventävät moduulit sekä kertauskurssit. Kertauskursseja lukuun ottamatta kaikki opiskelu oli uuden opetussuunnitelman mukaista. Opetus toteutettiin lähiopetuksena, mutta myös etäopetusta oli mahdollista saada pyydettäessä sairastapauksissa.
Kertauskurssit järjestettiin ensimmäisen jakson aikana, ja biologian ja maantieteen kirjoittajat suorittivat urakkansa suurimmaksi osaksi syksyn kirjoituksissa. Tänä lukuvuonna emme järjestäneet erillistä lääkisvierailua, vaan päätimme osallistua seuraavana syksynä Itä-Suomen yliopistopäiville.
Biologiassa pyrimme jokaisella opintojaksolla tekemään teoriaopintojen lisäksi jonkun kokeellisen työn. Syventävillä kursseilla kokeellisia töitä on ollut useampi. Useammalla opintojaksolla tehtiin myös pienimuotoiset tutkimukset.
Maantieteessä syvennyimme aiheisiin teoriaopetuksen lisäksi Oma-maa -töiden avulla, joita teimme opintojaksoilla 1-3. Ge4 kurssilla oli mahdollisuus valita maantieteellisen tutkimuksen aihe kolmesta vaihtoehdosta. Tänä vuonna ei kukaan tarttunut vaikuttamisprojektiin.
Ensimmäisellä opintojaksolla toteutimme nukkemielenosoituksen, sekä perehdyimme ilmastonmuutokseen ryhmätöiden avulla.
Ge4 kurssilla kävimme tutustumassa Pieksämäen kaavoitusosaston toimintaan, jossa Anssi Tarkiainen esitteli meille Pieksämäen kaavoitusosaston paikkatietoaineistoja sekä kertoi kaavoituksen vaiheista.
Molemmissa oppiaineissa arviointi on ollut monipuolista. Oppilaiden toiveesta opintojaksoilla on ollut kaksi koetta. Lisäksi arviointiin on kuulunut joku palautettava työ. Kotitehtävät on palautettu Teamsiin, ja myös niiden teolla on voinut vaikuttaa hieman omaan arvosanaansa.
Historia ja Yhteiskuntaoppi
Lukuvuosi 2022-2023 sujui näissä reaaliaineissa perinteisellä tavalla yo-kirjoitusten suhteen. Pääosa historian kokeeseen osallistuvista kirjoitti syksyllä 2022 ja yhteiskuntaopin kirjoittaminen keskittyi kevääseen 2023. YO-kirjoitukset sujuivat kirjoittajien osalta mukavasti. Keväällä aineiden opettajana toimi tammikuusta huhtikuun loppuun Kaspian Vanhatalo, joka toi oppilaille vähän vaihtelua uusine opetusmenetelmineen.
Yksi mieleenpainuvimmista asioista historian osalta oli käyntimme kakkosten kanssa marraskuun loppupuolella Mikkelissä. Ensin tutustuimme XAMK:n toimintaan ja jatko-opiskelumahdollisuuksiin. Seuraavana vierailimme Sodan ja rauhan keskus Muistissa. Siellä näytettiin ja koettiin monin eri tavoin yleensäkin sotien vaikutusta niin yksittäisen ihmisen kuin kansakunnan elämään. Asioita oli havainnollistettu monin eri tavoin. Siellä pystyi eläytymään oikeisiin ihmiskohtaloihin sodan ajan Suomessa. Ehkä yksi vaikuttavimmista kokemuksista oli tutustua virtuaalilasien läpi taistelutilanteeseen Kannaksella. Ylipäätään näyttely aukaisi tuon ajankohdan elämään aivan eri tavalla kuin kirjasta lukien.
Uskonto
Tänä lukuvuonna on uskonnon moduuleja toteutettu lähinnä uuden opetussuunnitelman pohjalta. Vain muutama kurssi oli vielä vanhan opetussuunnitelman mukaisia. Pakollisten moduulien (UE1 ja UE2) lisäksi on valittu varsin paljon myös valinnaisia moduuleja (UE3, UE4, UE5/6 ja UE7). Uskonnon ylioppilaskokeisiin valmistautui kertauskurssilla syksyllä 2022 mukavan kokoinen ja innokas opiskelijaryhmä. Uskonnon kirjoitti yhteensä seitsemän opiskelijaa varsin hyvin tuloksin. Keväällä 2023 kirjoittajia ei sitten ollutkaan yhtään.
Terveystieto
Lukiossamme on tarjolla kolme terveystiedon kurssia pakollisen kurssin lisäksi. Pakollisilla kursseilla opiskellaan kaikille yhteisiä aihealueita laajasti ja valinnaisilla kursseilla laajennetaan terveystiedon osaamista ylioppilaskokeita silmällä pitäen. Kertauskurssilla kerrataan jo aikaisemmin opittua sekä käydään läpi vanhoja ylioppilaskokeita. Terveystiedon kaikilla kursseilla on oppikirjana digitaalinen Studeo-digikirja. Tämä antaa mahdollisuuden harjoitella tietoteknisiä taitoja esim. kuvanmuokkausta ja erilaisten kaavioiden piirtämistä tiedollisten tavoitteiden lisäksi ylioppilaskirjoituksia silmällä pitäen. Uuden opetussuunnitelman mukaisesti terveystiedon arvosana muodostuu tunneilla tehtyjen tehtävien sekä koetehtävien arvosanoista ts. opiskelijalla on mahdollisuus kerryttää pisteitä ahkeroimalla tehtävien parissa kurssin aikana, eikä yksittäinen koe ole perusteena lopulliselle arvosanalle.
Toimintakertomus 2022-2023Kesäkuu 20233.6.2023