Yleiskatsaus

Sinisiä ajatuksia

Edel­li­sen ke­vään lak­ki­ai­sis­sa esi­tin toi­veen, että tu­le­va luku­vuo­si oli­si ihan ta­val­li­nen kou­lu­vuo­si.  Eri­lai­set pro­jek­tit, hank­keet ja ta­pah­tu­mat toi­vat vä­riä ja vaih­te­lua kou­lu­vuo­teen, jo­ten luku­vuo­des­ta tu­li­kin nor­maa­lia vilk­kaam­pi.

Ku­lu­neen luku­vuo­den ai­ka­na Suo­men lu­ki­ois­sa pe­rin­teis­ten pen­kin­pai­na­jais­ten ja van­ho­jen tans­sien ajal­li­nen si­joit­te­lu on muut­tu­nut pe­rus­ta­van­laa­tui­ses­ti. Penk­ka­rei­ta pi­det­tiin eri ai­koi­hin hel­mi­kuus­sa sekä maa­lis-huh­ti­kuus­sa, ja näin myös van­ho­jen tans­sit­kin oli­vat eri ai­koi­na eri puo­lil­la maa­ta. Ko­ro­na­vuo­sien poik­keus­aika­tau­luis­ta ei pa­lat­tu­kaan pe­rin­tei­seen ja näin lu­ki­o­kou­lu­tuk­sel­ta ka­to­si kak­si val­ta­kun­nal­li­ses­ti nä­ky­vin­tä yh­teis­tä ja mer­ki­tyk­sel­lis­tä juh­la­päi­vää. Ehkä juh­lat siir­ty­vät jat­kos­sa yli­op­pi­las­ko­kei­den jäl­keen – aika näyt­tää.

Abi­tu­rien­tit vei­vät opin­ton­sa lop­puun vuon­na 2016 käyt­töön ote­tun ope­tus­suun­ni­tel­man mu­kai­ses­ti. Lu­ki­o­kou­lu­tuk­sen muu­tos­vauh­dis­ta vii­me vuo­si­na ker­too jo­ta­kin se, että ai­no­as­taan vii­si ikä­luok­kaa opis­ke­li vuo­den 2016 ope­tus­suun­ni­tel­man ta­voit­teet ja si­säl­löt. Lu­ki­on 1. ja 2. vuo­si­luok­ka opis­ke­li­vat 1.8.2021 käyt­töön ote­tun ope­tus­suun­ni­tel­man mo­duu­le­ja ja opin­to­jak­so­ja.

Ke­hi­tim­me men­neen luku­vuo­den ai­ka­na hy­vin­voin­ti­o­saa­mis­ta ja opis­ke­li­joi­den tu­ke­mis­ta esi­mer­kik­si läk­sy­pa­joil­la, itse­tun­te­mus­opin­noil­la ja eri­lai­sil­la tee­ma­päi­vil­lä. Ope­tus­hal­li­tuk­sel­ta saa­tu avus­tus ko­ro­na­pan­de­mi­an vai­ku­tus­ten ta­soit­ta­mi­sek­si mah­dol­lis­ti kaik­kiin ai­nei­siin riit­tä­vät tuki­o­pe­tus­re­surs­sit. Avus­tus­ra­hoil­le oli­si kyl­lä tu­le­vai­suu­des­sa­kin tar­vet­ta kai­kis­sa Suo­men lu­ki­ois­sa.

Saim­me luku­vuo­den ai­ka­na ope­tus­hal­li­tuk­sel­ta avus­tus­ta lu­ki­ot­semp­pa­ri­toi­min­nan käyn­nis­tä­mi­sek­si. Lu­ki­ot­semp­pa­ri on lu­ki­on oma kas­va­tus­oh­jaa­ja ja opis­ke­lu­val­men­ta­ja, jon­ka puo­leen voi kään­tyä ma­ta­lal­la kyn­nyk­sel­lä. Lu­ki­ot­semp­pa­ri tar­jo­aa opis­ke­li­joil­le tu­kea, kul­kee rin­nal­la ja aut­taa et­si­mään rat­kai­su­ja niin isois­sa kuin pie­nis­sä opis­ke­luun, elä­män­hal­lin­taan ja hy­vin­voin­tiin vai­kut­ta­vis­sa asi­ois­sa. Lu­ki­ot­semp­pa­ri­toi­min­ta käyn­nis­tyy luku­vuo­den 2023-2024 alus­ta.

Lu­ki­om­me on mu­ka­na Ope­tus­hal­li­tuk­sen ra­hoit­ta­mas­sa 17 seu­tu­kau­pun­gin yh­tei­ses­sä laa­tu­hank­kees­sa ”Ver­kos­tos­ta laa­tua seu­tu­lu­ki­oi­hin.” Piek­sä­mäen lu­ki­on ta­voit­tee­na on laa­tia kou­lun toi­min­taa oh­jaa­va laa­tu­käsi­kir­ja, jon­ka avul­la ke­hi­te­tään oppi­vel­vol­li­suus­lu­ki­on toi­min­ta­kult­tuu­ria. Ke­hi­tys­työs­sä hyö­dyn­ne­tään lean-ajat­te­lua ja digi­tali­suut­ta.

Kan­sain­vä­li­sen toi­min­nan voi sa­noa va­kiin­tu­neen osak­si lu­ki­om­me toi­min­taa. Luku­vuon­na 2022-2023 käyn­nis­sä on ol­lut kak­si ym­pä­ris­tö­kas­va­tuk­seen, kes­tä­vään ke­hi­tyk­seen ja il­mas­ton­muu­tok­seen kes­kit­ty­vää han­ket­ta: HOPE – Hel­ping Our Pla­net Eart sekä STEPs – Steps To­wards Eco­lo­gi­cal Pla­net. Kou­lum­me Kv-ryh­mä (Mari Surk­ka, Pir­jo Ruot­sa­lai­nen ja Heta Jo­ke­la) on teh­nyt erin­o­mais­ta työ­tä kan­sain­väli­syys­kas­va­tuk­sen eteen.

Vuo­si­ker­to­muk­sen kan­si­ku­va­na on Eras­mus -opis­ke­li­joi­den is­tut­ta­ma män­nyn tai­mi. Tou­ko­kuus­sa 2023 vie­raa­nam­me oli HOPE -hank­keen opet­ta­jia ja opis­ke­li­joi­ta Tur­kis­ta, Ro­ma­ni­as­ta sekä Es­pan­jas­ta. HOPE -hank­kees­sa is­tu­te­taan jo­kai­ses­sa koh­de­maas­sa puu. Piek­sä­mä­el­lä pää­tim­me is­tut­taa pie­nen pals­tan uut­ta met­sää, sil­lä il­mas­ton­muu­tok­sen kan­nal­ta pa­ras aika is­tut­taa puu oli kak­si­kym­men­tä vuot­ta sit­ten ja toi­sek­si pa­ras aika on tä­nään.

Eri­tyi­sen iloi­nen olen sii­tä, että saim­me ma­joi­tet­tua 12 nuor­ta opis­ke­li­joi­dem­me ko­tei­hin, isän­tä­per­hei­siin. Turk­ki­lai­sil­le, ro­ma­ni­a­lai­sil­le ja es­pan­ja­lai­sil­le nuo­ril­le viik­ko ke­väi­ses­sä Suo­mes­sa oli iki­muis­toi­nen, ai­van ku­ten hei­dän opet­ta­jil­leen­kin. Vas­ta­vuo­roi­ses­ti mei­dän nuo­ril­la on mah­dol­li­suus ko­kea sama tu­le­vai­suu­des­sa to­teu­tu­vis­sa liik­ku­vuus­jak­sois­sa. Läm­min kii­tos kai­kil­le isän­tä­per­heil­le, joi­ta il­man Eras­mus- hank­keet ei­vät ole mah­dol­li­sia.

Ke­vään yli­op­pi­las­ko­keet toi­meen­pan­tiin lu­ki­o­ra­ken­nuk­ses­sa. Koe­jär­jes­te­lyt vaa­ti­vat huo­mat­ta­vas­ti pal­jon enem­män suun­nit­te­lua ja jär­jes­te­ly­jä kuin ai­kai­sem­min isos­sa lii­kun­ta­sa­lis­sa pi­de­tyt ko­keet. Piek­sä­mäen kau­pun­gin tila­pal­ve­lui­den asi­an­tun­ti­joi­den avul­la saa­tiin to­teu­tet­tua pie­net muu­tos­työt erit­täin su­ju­vas­ti ja no­pe­as­ti.

Tä­män ke­vään tut­kin­nos­sa pär­jä­sim­me ku­ten ai­em­min­kin ja olem­me yli­op­pi­las­tut­kin­non tu­lok­sis­sa hy­vin lä­hel­lä val­ta­kun­nan kes­ki­ar­voa. Piek­sä­mäen lu­ki­on ke­vään 2023 yli­op­pi­laat me­nes­tyi­vät äi­din­kie­les­sä, maan­tie­tees­sä, us­kon­nos­sa ja ly­hy­es­sä ve­nä­jän kie­les­sä val­ta­kun­nan kes­ki­ar­voa pa­rem­min. Yli­oppi­lai­ta on kou­lus­tam­me val­mis­tu­nut 94 vuo­den ai­ka­na yh­teen­sä 7 758.

Ke­vään 2023 yli­oppi­lail­la tut­kin­toon kuu­luu vii­si ko­et­ta, yksi koe enem­män kuin ai­kai­sem­min. Yli 90% Piek­sä­mäen lu­ki­on yli­oppi­lais­ta on vii­me vuo­si­na si­säl­lyt­tä­nyt tut­kin­toon­sa vä­hin­tään vii­si ko­et­ta, eikä muu­tos ole val­ta­o­sal­le ol­lut eri­tyi­sen suu­ri. Va­li­tet­ta­vas­ti kui­ten­kin niil­le nuo­ril­le, ket­kä ei­vät vie­lä saa­neet Piek­sä­mä­el­lä tai val­ta­kun­nas­sa tut­kin­to­aan suo­ri­tet­tua, muu­tos saat­toi olla rat­kai­se­va.

Tä­nään val­mis­tu­vat uu­det yli­op­pi­laat saa­vat en­sim­mäi­se­nä ikä­luok­ka­na di­gi­taa­li­set tut­kin­to­to­dis­tuk­set. Sel­lai­siin­han on jo laa­jas­ti siir­ryt­ty yli­o­pis­to­maa­il­mas­sa. Di­gi­taa­li­nen to­dis­tus tu­lee hel­pot­ta­maan yli­op­pi­lai­den haku­pro­ses­sia eri­tyi­ses­ti ulko­mai­siin oppi­lai­tok­siin. Ko­kei­den uu­si­mi­ses­ta ja tut­kin­non täy­den­tä­mi­ses­tä saa­dut arvo­sa­nat päi­vit­ty­vät jat­kos­sa au­to­maat­ti­ses­ti di­gi­taa­li­seen to­dis­tuk­seen.

Kuin­ka­han pit­kään pa­pe­ri­nen to­dis­tus säi­lyy di­gi­taa­li­sen to­dis­tuk­sen rin­nal­la? Di­gi­taa­li­sen to­dis­tuk­sen­han saa hel­pos­ti la­dat­tua vaik­ka­pa pu­he­li­men näy­töl­le. Tai­dan olla boo­me­ri, sil­lä toi­von, että voin jat­kos­sa­kin ja­kaa uu­sil­le yli­oppi­lail­le konk­reet­ti­sen pa­pe­ri­sen to­dis­tuk­sen jota voi pi­tää kä­des­sään ja näyt­tää juh­la­vie­rail­le.

Tä­män vuo­si­ker­to­muk­sem­me teks­tit ja ku­vat pyr­ki­vät an­ta­maan kat­ta­van ku­van päät­ty­nees­tä kou­lu­vuo­des­ta eri­lai­sei­ne ta­pah­tu­mi­neen. Toi­von muis­to­rik­kai­ta luku­het­kiä kai­kil­le kou­lu­yh­tei­söm­me jä­se­nil­le ja eri­tyi­ses­ti uu­sil­le yli­oppi­lail­le ja hei­dän koti­vä­el­le.

Kii­tän kaik­kia opet­ta­jia, hen­ki­lö­kun­taa ja opis­ke­li­joi­ta päät­ty­nees­tä luku­vuo­des­ta sekä toi­vo­tan hy­vää ke­sää kai­kil­le kou­lu­yh­tei­sön jä­se­nil­le ja yh­teis­työ­kump­pa­neil­lem­me.

Luku­vuo­den päät­ty­es­sä esi­tän läm­pi­män kii­tok­se­ni vai­kut­ta­vas­ta työ­u­ras­ta Piek­sä­mäen lu­ki­os­sa eläk­keel­le siir­ty­vil­le Ari Kal­li­ol­le ja Heli Tu­ru­sel­le.

Toi­vo­tan uu­sil­le yli­oppi­lail­le sy­lin­täy­del­tä on­nea, ute­li­ai­suut­ta ja run­saas­ti si­ni­siä aja­tuk­sia.

Piek­sä­mä­el­lä 03.06.2023

Vesa Vah­ter­mo, reh­to­ri (1508)

Toi­min­ta­ker­to­mus 2022-2023Kesä­kuu 20233.6.2023