Edellisen kevään lakkiaisissa esitin toiveen, että tuleva lukuvuosi olisi ihan tavallinen kouluvuosi. Erilaiset projektit, hankkeet ja tapahtumat toivat väriä ja vaihtelua kouluvuoteen, joten lukuvuodesta tulikin normaalia vilkkaampi.
Kuluneen lukuvuoden aikana Suomen lukioissa perinteisten penkinpainajaisten ja vanhojen tanssien ajallinen sijoittelu on muuttunut perustavanlaatuisesti. Penkkareita pidettiin eri aikoihin helmikuussa sekä maalis-huhtikuussa, ja näin myös vanhojen tanssitkin olivat eri aikoina eri puolilla maata. Koronavuosien poikkeusaikatauluista ei palattukaan perinteiseen ja näin lukiokoulutukselta katosi kaksi valtakunnallisesti näkyvintä yhteistä ja merkityksellistä juhlapäivää. Ehkä juhlat siirtyvät jatkossa ylioppilaskokeiden jälkeen – aika näyttää.
Abiturientit veivät opintonsa loppuun vuonna 2016 käyttöön otetun opetussuunnitelman mukaisesti. Lukiokoulutuksen muutosvauhdista viime vuosina kertoo jotakin se, että ainoastaan viisi ikäluokkaa opiskeli vuoden 2016 opetussuunnitelman tavoitteet ja sisällöt. Lukion 1. ja 2. vuosiluokka opiskelivat 1.8.2021 käyttöön otetun opetussuunnitelman moduuleja ja opintojaksoja.
Kehitimme menneen lukuvuoden aikana hyvinvointiosaamista ja opiskelijoiden tukemista esimerkiksi läksypajoilla, itsetuntemusopinnoilla ja erilaisilla teemapäivillä. Opetushallitukselta saatu avustus koronapandemian vaikutusten tasoittamiseksi mahdollisti kaikkiin aineisiin riittävät tukiopetusresurssit. Avustusrahoille olisi kyllä tulevaisuudessakin tarvetta kaikissa Suomen lukioissa.
Saimme lukuvuoden aikana opetushallitukselta avustusta lukiotsempparitoiminnan käynnistämiseksi. Lukiotsemppari on lukion oma kasvatusohjaaja ja opiskeluvalmentaja, jonka puoleen voi kääntyä matalalla kynnyksellä. Lukiotsemppari tarjoaa opiskelijoille tukea, kulkee rinnalla ja auttaa etsimään ratkaisuja niin isoissa kuin pienissä opiskeluun, elämänhallintaan ja hyvinvointiin vaikuttavissa asioissa. Lukiotsempparitoiminta käynnistyy lukuvuoden 2023-2024 alusta.
Lukiomme on mukana Opetushallituksen rahoittamassa 17 seutukaupungin yhteisessä laatuhankkeessa ”Verkostosta laatua seutulukioihin.” Pieksämäen lukion tavoitteena on laatia koulun toimintaa ohjaava laatukäsikirja, jonka avulla kehitetään oppivelvollisuuslukion toimintakulttuuria. Kehitystyössä hyödynnetään lean-ajattelua ja digitalisuutta.
Kansainvälisen toiminnan voi sanoa vakiintuneen osaksi lukiomme toimintaa. Lukuvuonna 2022-2023 käynnissä on ollut kaksi ympäristökasvatukseen, kestävään kehitykseen ja ilmastonmuutokseen keskittyvää hanketta: HOPE – Helping Our Planet Eart sekä STEPs – Steps Towards Ecological Planet. Koulumme Kv-ryhmä (Mari Surkka, Pirjo Ruotsalainen ja Heta Jokela) on tehnyt erinomaista työtä kansainvälisyyskasvatuksen eteen.
Vuosikertomuksen kansikuvana on Erasmus -opiskelijoiden istuttama männyn taimi. Toukokuussa 2023 vieraanamme oli HOPE -hankkeen opettajia ja opiskelijoita Turkista, Romaniasta sekä Espanjasta. HOPE -hankkeessa istutetaan jokaisessa kohdemaassa puu. Pieksämäellä päätimme istuttaa pienen palstan uutta metsää, sillä ilmastonmuutoksen kannalta paras aika istuttaa puu oli kaksikymmentä vuotta sitten ja toiseksi paras aika on tänään.
Erityisen iloinen olen siitä, että saimme majoitettua 12 nuorta opiskelijoidemme koteihin, isäntäperheisiin. Turkkilaisille, romanialaisille ja espanjalaisille nuorille viikko keväisessä Suomessa oli ikimuistoinen, aivan kuten heidän opettajilleenkin. Vastavuoroisesti meidän nuorilla on mahdollisuus kokea sama tulevaisuudessa toteutuvissa liikkuvuusjaksoissa. Lämmin kiitos kaikille isäntäperheille, joita ilman Erasmus- hankkeet eivät ole mahdollisia.
Kevään ylioppilaskokeet toimeenpantiin lukiorakennuksessa. Koejärjestelyt vaativat huomattavasti paljon enemmän suunnittelua ja järjestelyjä kuin aikaisemmin isossa liikuntasalissa pidetyt kokeet. Pieksämäen kaupungin tilapalveluiden asiantuntijoiden avulla saatiin toteutettua pienet muutostyöt erittäin sujuvasti ja nopeasti.
Tämän kevään tutkinnossa pärjäsimme kuten aiemminkin ja olemme ylioppilastutkinnon tuloksissa hyvin lähellä valtakunnan keskiarvoa. Pieksämäen lukion kevään 2023 ylioppilaat menestyivät äidinkielessä, maantieteessä, uskonnossa ja lyhyessä venäjän kielessä valtakunnan keskiarvoa paremmin. Ylioppilaita on koulustamme valmistunut 94 vuoden aikana yhteensä 7 758.
Kevään 2023 ylioppilailla tutkintoon kuuluu viisi koetta, yksi koe enemmän kuin aikaisemmin. Yli 90% Pieksämäen lukion ylioppilaista on viime vuosina sisällyttänyt tutkintoonsa vähintään viisi koetta, eikä muutos ole valtaosalle ollut erityisen suuri. Valitettavasti kuitenkin niille nuorille, ketkä eivät vielä saaneet Pieksämäellä tai valtakunnassa tutkintoaan suoritettua, muutos saattoi olla ratkaiseva.
Tänään valmistuvat uudet ylioppilaat saavat ensimmäisenä ikäluokkana digitaaliset tutkintotodistukset. Sellaisiinhan on jo laajasti siirrytty yliopistomaailmassa. Digitaalinen todistus tulee helpottamaan ylioppilaiden hakuprosessia erityisesti ulkomaisiin oppilaitoksiin. Kokeiden uusimisesta ja tutkinnon täydentämisestä saadut arvosanat päivittyvät jatkossa automaattisesti digitaaliseen todistukseen.
Kuinkahan pitkään paperinen todistus säilyy digitaalisen todistuksen rinnalla? Digitaalisen todistuksenhan saa helposti ladattua vaikkapa puhelimen näytölle. Taidan olla boomeri, sillä toivon, että voin jatkossakin jakaa uusille ylioppilaille konkreettisen paperisen todistuksen jota voi pitää kädessään ja näyttää juhlavieraille.
Tämän vuosikertomuksemme tekstit ja kuvat pyrkivät antamaan kattavan kuvan päättyneestä kouluvuodesta erilaiseine tapahtumineen. Toivon muistorikkaita lukuhetkiä kaikille kouluyhteisömme jäsenille ja erityisesti uusille ylioppilaille ja heidän kotiväelle.
Kiitän kaikkia opettajia, henkilökuntaa ja opiskelijoita päättyneestä lukuvuodesta sekä toivotan hyvää kesää kaikille kouluyhteisön jäsenille ja yhteistyökumppaneillemme.
Lukuvuoden päättyessä esitän lämpimän kiitokseni vaikuttavasta työurasta Pieksämäen lukiossa eläkkeelle siirtyville Ari Kalliolle ja Heli Turuselle.
Toivotan uusille ylioppilaille sylintäydeltä onnea, uteliaisuutta ja runsaasti sinisiä ajatuksia.
Pieksämäellä 03.06.2023
Vesa Vahtermo, rehtori (1508)
Toimintakertomus 2022-2023Kesäkuu 20233.6.2023