Taloustieto
Taloustiedon kurssista tulee yhteiskuntaopin kokeeseen yleensä 1 perustehtävä ja yksi laaja tehtävä, mikä tarkoittaa sitä että kokelaan vastauksista puolet voivat olla taloustiedon kurssin sisällöistä. Taloustiedon kurssin keskeisiä ilmiöitä ja malleja joiden vaikutusmekanismit sekä syy- ja seuraussuhteet on syytä kerrata. Usein syiden ja seurausten lisäksi perustehtävissä edellytetään ilmiöiden, tapahtumien, muutosten jne. arviointia ja pohdintaa.
Taloudellinen toiminta perustuu tuotannontekijöihin: yritykset tarvitsevat työvoimaa, raaka-aineita ja pääomaa. Nykyisessä tiedon ja palvelun yhteiskunnassa osaaminen on tärkein tuotannontekijä.






Oheinen taulukko kuvaa talousjärjestelmien eroja ja uusimpana talousjärjestelmänä on mukaan otettu jakamistalous.



Talouskasvu ja suhdannevaihtelut
Bruttokansantuote (BKT) on kaikkien tiettynä aikana, tietyssä maassa tuotettujen lopputuotteiden markkina-arvo. Sitä käytetään yleisesti taoudellisen hyvinvoinnin mittaamiseen ja yleensä korkea BKT henkeä kohden viittaa korkeaan elintasoon. BKT ei ole kuitenkaan täydellinen mittari onnellisuudesta tai hyvinvoinnista. Kun bruttokansantuotteen volyymi laskee kahtena peräkkäisenä vuosineljänneksenä, kansantalouden katsotaan yleisesti olevan taantumassa. Kun puhutaan talouskasvusta tarkoitetaan BKT:n kasvua ja tämä on käytännössä sitä, että tuotetaan aikaisempaa enemmän tavaroita ja palveluja. Talouskasvulla on keskeinen vaikutus yhteiskunnan kehitykseen ja siihen miten hyvinvointiyhteiskuntaa voidaan ylläpitää.
Suhdannevaihtelut ovat talouden kasvun vaihtelua. Kun kotitalouksien kulutuksessa, yritysten investoinneissa ja viennissä tapahtuu muutoksia ne näkyvät muutoksina talouskasvussa. Oheisen taulukon avulla voit kerrata suhdannevaihtelut yo-kokeeseen.





Suhdannevaihtelut ja taloustiedon oppisuunnat liittyvät kiinteästi toisiinsa, sillä eri aikoina talouspolitiikan oppisuunnat ovat yrittäneet löytää keinoja hillitä talouselämän häiriöitä. Suhdannevaihteluiden syyt ja seuraukset sekä vaikutukset ja niihin vaikuttaminen niin Suomessa, EU:ssa kuin kansainvälisessä taloudessa tulee ymmärtää. Kannattaa kerrata myös eri aikojen talouskriisien keskeiset asiat.





Kansantalouden kiertokulku
Kansantalouden kiertokulkumalli kuvaa sitä miten eri kansantalouden sektorit ovat sidoksissa toisiinsa ja kuinka muutos jossakin asiassa aiheuttaa vaikutuksia toisaalla. Kiertokulkumallin opettelu ja kertaaminen on välttämätöntä taloustiedon kysymyksiin valmistautumisessa.
Esimerkki syitä ja seurauksia käsittelevästä perustehtävästä, jossa kiertokulkumalli antaa suoraan vastauksen:
”Tarkastele kotitalouksille maksettavien tulonsiirtojen vaikutuksia kansantalouden, yritysten ja perheiden kannalta.” (S2013, teht.3)
Suomi on pieni viennistä riippuvainen kansantalous ja oheinen kuvaaja esittää vientivetoista suhdannevaihtelua. Ulkomaisen kysynnän lisääntyminen tai vähentyminen siirtyy positiivisena tai negatiivisena kansantalouteemme. Alla on myös kuvaaja kauppataseesta tavararyhmittäin, joka kertoo mitä tuotteita Suomeen tuodaan ja mitä tuotteita Suomesta viedään.









Inflaatio
INFLAATIOlla tarkoitetaan talouden hintojen yleistä nousua. Se on keskeinen talouden ilmiö, jonka syntymekanismit, mittaustavat, negatiiviset ja positiiviset vaikutukset sekä torjuntakeinot on hyvä palauttaa mieliin.
Ylen uutinen juustovoileivän hinnasta konkretisoi hintojen muutosta kymmenen viime vuoden aikana.
Esimerkki taloustiedon käsitteenmäärittelytehtävästä missä edellytetään myös syiden ja seurausten tuntemista sekä pohdintaa:
”Mitä tarkoitetaan inflaatiolla ja deflaatiolla? Pohdi, minkälaisia ongelmia deflaatio ja korkea inflaatio aiheuttavat kansantaloudelle.” (K2013, teht.4)



Tuottavuus, investoinnit ja valuuttakurssit
Tuottavuus ja investoinnit liittyvät keskeisesti yritysten ja julkisen talouden toimintaan. Investoinnit pitävät talouden rattaat käynnissä ja kaikessa toiminnassa pyritään mahdollisimman tehokkaisiin tuotantotapoihin. Työn tuottavuus tarkoittaa työtuntia kohti tuotettujen hyödykkeiden määrää. Tuottavuus on talouskasvun moottori ja tuottavuuden kasvu riippuu siitä miten tehokkaasti tuotannontekijöitä (työvoima, luonnonvarat ja teknologia) käytetään.
Valuuttakurssien merkitys taloudelle on syytä palauttaa mieleen.
Kuvioiden tulkinta
Taloustiedon tehtävät sisältävät usein tilastollista tai graafista aineistoa. Kuvaajat kannattaa tutkia huolella:
- mitä niissä kuvataan ja mitä niistä halutaan tietää?
- mitä kuvaajissa olevat käsitteet tarkoittavat?
- tutki asteikko huolellisesti
Tehtävät ovat yleensä moniosaisia.
- Aluksi on selostettava omin sanoin mitä tilasto tai graafi kertoo.
- Kiinnitä huomiota kuvatun asian kehityssuuntaan, samoin huippu – ja laskukohtiin sekä esiintyviin poikkeuksiin ja ristiriitaisiin tietoihin.
- Kuvaajien sanomaa tulkittaessa on selostettava mistä havainnot johtuvat, selvitettävä kuvattujen ilmiöiden taustatekijöitä sekä kytkettävä ne aikaan ja paikkaan.
- Usein kuvaajien tulkinnassa edellytetään myös historian tietoja. Näin on erityisesti laajojen tehtävien osalta.
Esimerkki graafisesta taloustiedon tehtävästä: S 2018
8.1 Miten julkisen sektorin alijäämä, ylijäämä ja velka ovat kehittyneet kuvion (aineisto 8.A) osoittamana ajanjaksona? (8 p.)
8.2 Miten julkisen sektorin alijäämää Suomessa voidaan pyrkiä pienentämään, ja minkälaisia vaikutuksia eri keinoilla on kotitalouksien kannalta? (12 p.)




Erinomaisia kuvioita joihin kannattaa tutustua löytyy mm. Suomen Pankin kuviopankista tai Tilastokeskuksen ja valtioneuvoston kanslian ylläpitämästä Finindikaattori -palvelusta.
Vertailu- ja ristiriitatehtävät
Vertailutehtävissä asioita, ilmiöitä, mielipiteitä, ratkaisuvaihtoehtoja tai käsitteitä tulee vertailla toisiinsa. Tehtävät ovat usein muotoa ”vertaa” ja ”tarkastele”.
- Millaiset itse vertailtavat asiat, ilmiöt tai käsitteet ovat.
- Etsi mahdollisimman paljon vertailtavien asioiden eroja ja yhtäläisyyksiä.
- Kahden eri kuvaajan välillä saattaa olla syy-seuraussuhde tai ne voivat kuvata saman asian eri näkökulmasta.
- Usein Suomen kehitystä verrataan kilpailijamaihin tai valuuttoja toisiinsa tai asiasta esitetään kahden eri tahon oma kuvio tms.
- Asioiden problematisointi ja erittely eri näkökulmista.
- Vertailun syventäminen arkielämän sovellutusten, kokemusten ja esimerkkien avulla.

Taloustieto on täynnä ristiriitaisia käsityksiä siitä miten asioiden tulisi olla, esimerkiksi työnantajat ja työntekijät ovat eri mieltä palkankorotuksista.

Taloustieto on täynnä ristiriitaisia käsityksiä siitä miten asioiden tulisi olla, esimerkiksi työnantajat ja työntekijät ovat eri mieltä palkankorotuksista.

Taloustieto on täynnä ristiriitaisia käsityksiä siitä miten asioiden tulisi olla, esimerkiksi työnantajat ja työntekijät ovat eri mieltä palkankorotuksista.

Taloustieto on täynnä ristiriitaisia käsityksiä siitä miten asioiden tulisi olla, esimerkiksi työnantajat ja työntekijät ovat eri mieltä palkankorotuksista.

Taloustieto on täynnä ristiriitaisia käsityksiä siitä miten asioiden tulisi olla, esimerkiksi työnantajat ja työntekijät ovat eri mieltä palkankorotuksista.
Esimerkki taloustiedon vertailutehtävästä: K2010 jokeritehtävä +10





Ajankohtaisia taloustiedon aiheita:
Suomen vientiteollisuus ja kansantalous on saatu kasvuun kahdesta syystä. 1. Maailmantalous on elpynyt ja 2. vientiteollisuuden kilpailukyky on parantunut. Kilpailukykyä on parannettu ns. Kiky- sopimuksella (keväällä 2016), millä alennettiin työn sivukustannuksia, sovittiin maltillisista palkankorotuksista ja jopa leikattiin julkisen sektorin lomarahoja sekä lisättiin työaikaa. Hallitus on pyrkinyt 72%:n työllisyysasteeseen ja se on saavutettu tällä hallituskaudella, mikä on parantanut Suomen julkisen talouden tilaa. (Työllisyysaste=työllisten prosenttiosuus samanikäisestä väestöstä. Koko väestön työllisyysaste lasketaan 15-64-vuotiaiden työllisten prosenttiosuutena samanikäisestä väestöstä.)
EKP:n pääjohtaja Mario Draghi lupasi torstaina 22.tammikuuta 2015 ”We start to buy…”. Siis EKP ryhtyi ostamaan julkisen sektorin (valtioiden) velkapapereita 60 miljardilla eurolla kuukaudessa koska euroalueella oli deflaation uhka. Alla oleva kuvaaja esittää kuinka EKP:n osto-ohjelma pyrki vaikuttamaan talouteen.



Ilmastonmuutos, eli ilmaston lämpeneminen ihmisen toiminnan seurauksena on yksi suurimmista maailmanlaajuisista kriiseistämme. Kestävä kehitys tarkoittaa tiivistetysti sitä, että maapallo jätetään seuraavalle sukupolvelle vähintään yhtä hyvässä kunnossa kuin itse on se saatu. Taloustiedon näkökulmasta esim. yksittäinen kuluttaja (tai kotitalous) voi omalta osaltaan vaikuttaa kestävään kehitykseen:
- säästämällä energiaa (sähköä, polttoainetta, lähiruoka ym.)
- vähentämällä jätteitä ja (ruokahävikki, kerskakulutus ym.)
- lisäämällä kierrätystä. (lajittelu, kirpputorit jne.)
Kannattaa kerrata biologian ja maantieteen kurssilta ekologinen jalanjälki ym. yhteiset näkökulmat taloustiedon kanssa.





Virtuaalivaluutta haastaa maksuvälineenä tuntemamme fyysiset setelit ja kolikot. Perinteisesti rahan tehtävät ovat:
– maksuvälineenä toimiminen = raha voidaan helposti vaihtaa tavaroihin ja palveluihin
– arvon mittana toimiminen = voidaan arvioida ja vertailla eri hyödykkeiden arvoa
– varallisuuden muoto = sitä voidaan säilyttää pelkästään arvonsa vuoksi.
Perinteisesti ajatellen virtuaalivaluutat eivät voi haastaa euroja ja dollareita tai muita valuuttoja. Esimerkiksi bitcoineja ei hyväksytä kovin monessa paikassa maksuvälineeksi, tuotteiden hintoja ei ole järkevä esittää bitcoineina jolloin hyödykkeiden arvon vertailu ei ole mahdollista ja bitcoinia ei voi pitää kovin turvallisena varallisuuden säilyttämismuotona, koska sen hinta vaihtelee rajusti.







Pankkien toiminta negatiivisten korkojen maailmassa on historiassa ennen näkemätön ilmiö, joten pankin liikeidea kannattaa kerrata.





Pikavippiyritykset ovat keksineet uusia ”pikavippi -sisäänheittotuotteita” ja oman talouden hallinta on keskeistä taloustiedon sisältöä.