Eu-kurssi
Europa-sivustolta löytyy hyvää kerausmateriaalia EU-kurssille. EU:n historia on syytä kerrata.
EU-parlamentin vaalit
Vuonna 2019 on europarlamenttivaalit. Vaalit toimitetaan Suomessa 26.5.2019. Europarlamenttivaaleissa valitaan yhteensä 751 jäsentä Euroopan parlamenttiin 27 jäsenvaltiosta (Yhdistynyt kuningaskunta poislukien). Jokaisella jäsenvaltiolla on väkilukuun suhteutettu määrä edustajia. Lissabonin sopimuksessa paikkojen enimmäismääräksi määriteltiin 751. Suomesta Meppejä, eli europarlamentaarikkoja, valitaan 14 (yksi lisäpaikka Britannialta). Parlamentin toiminta perustuu eri maista valittujen edustajien muodostamiin Euroopan tason puolueryhmiin. Isoimmat poliittiset ryhmät ovat Euroopan kansanpuolue (EPP), Euroopan parlamentin sosialistien ja demokraattien ryhmä (S&D) ja Euroopan liberaalidemokraattien liiton ryhmä (ALDE).
Tehtävä: Tutustu oheisen HS:n artikkeliin ja pohdi miksi europarlamenttivaalien merkitys kasvaa. Oletko kirjoittajan kanssa samaa mieltä?
Europarlamenttia käsittelevään vaalikysymykseen voit valmistautua alla olevien kysymysten avulla. Käytä apunasi vaalit.fi sivua:
- mitä europarlamentaarikko tekee
- vaalikelpoisuus ja ehdokasasettelu
- vaalipiirit
- äänioikeus
- tuloksen laskenta
- omia huomioita edellistä vaalista (vaalirahoitus, ehdokasasettelu, valittujen tausta jne.)
EU:n toimielinten suhteet




Lissabonin sopimuksen myötä parlamentin valta vahvistui erityisesti lainsäätäjänä, mutta myös budjettivallan käyttäjänä. Unionin lainsäädäntötyön pääsäännöksi laajenee tavallinen lainsäätämisjärjestys (vastaa aiempaa yhteispäätösmenettelyä), jossa parlamentti toimii toisena lainsäätäjänä neuvoston rinnalla. Parlamentista tuli sopimuksen myötä myös tasavertainen budjettivallan käyttäjä, sillä jatkossa parlamentin ja neuvoston on päästävä sopuun kaikista menoista. Aikaisemmin menot jaettiin pakollisiin ja ei-pakollisiin menoihin, joista ensimmäisistä päätti viime kädessä neuvosto ja jälkimmäisistä parlamentti. Parlamentti osallistuu myös komission ja sen puheenjohtajan valintaan. Komission on nautittava parlamentin luottamusta. Parlamentin suostumus vaaditaan uusien jäsenmaiden ottamiseen unioniin.





EU:n päätöksenteko Suomessa on syytä myös kerrata. Apuna voi käyttää alla olevaa kuvaa.



Jäsenyyden merkitys jäsenmaalle



Oheisessa HS:n kolumnissa käsitellään EU -jäsenyyden tuomia etuja Puolalle.
Tehtävä: Mitä hyviä asioita Juha Akkasen mielestä EU on merkinnyt Puolan kehitykselle? Mitkä asiat ovat mahdollistaneet kehityksen? Pidätkö mahdollisena sitä, että Puola saisi ”suuren jäsenmaan” -statuksen? Millä perusteela?
EU ja liikkuvuuden neljä perusvapautta tarkoittavat 1. tavaroiden 2. ihmisten 3. palvelujen ja 4. pääomien vapaata liikkumista.
Brexit ja unionin haasteet sekä sisältäpäin, että ulkoapäin.
Tuoko EU Suomelle turvaa?