Yhteiskuntatieto
Demokratia ja puolueet
Suomen edustuksellinen kansanvalta täytti 150 vuotta vuonna 2013. Nuorten eduskunnan sivuilta löytyvät ”Demokratian polku -lyhytelokuvat” kuvaavat Suomen edustuksellisen kansanvallan kehittymistä Porvoon valtiopäivistä nykyaikaan. Elokuvia on kaikkiaan 14 kappaletta, alla ensimmäinen. Kannattaa kerrata!
Perustuslain mukaiset valtioelimet ja niiden väliset valtasuhteet on hyvä kerrata. Oheiseen taulukkoon voit kerätä puuttuvat asiat.
Kansalaisaloite on uusi suoran demokratian ja vaikuttamisen keino. Usein aloitteen tekijälle riittää jo se että heidän esille tuoma asiaa saa julkisuutta ja tulee huomioiduksi mediassa.
Kansalaisaloitteen eduskuntakäsittely etenee seuraavasti:
1. Lähetekeskustelu jossa päätetään mihin valiokuntaan lähetetään
2. Valiokuntakäsittely: päätetään käsitelläänkö aloitetta sekä käsittelyaikataulusta
3. Aloitteen tekijöille on varattava tilaisuus tulla kuulluksi
4. Valiokunta voi tehdä mietinnön asiasta joka käsitellään eduskunnan täysistunnossa
5. Käsittelemättä jäänyt kansalaisaloite raukeaa vaalikauden päättyessä
Yhteiskuntaopin kokeeseen osallistuvalta edellytetään eduskuntapuolueiden välisten erojen tuntemista. Puolueiden historian, tavoitteiden, kannattajien sekä arvojen tunteminen vähintäänkin yleisellä tasolla kannattaa kerrata tai opetella. Alla oleva kuva esittää puolueita kolmella eri akselilla, joiden erot kannattaa kerrata.




Vanhojen rakenteiden muuttumisesta kertoo perussuomalaisten historian suurin eduskuntavaalivoitto 2011 ja vuoden 2015 vaalitulos. Palauta mieleesi ja kertaa mitä muutoksia eduskuntapuolueissa on tapahtunut tällä vaalikaudella. Uusia puolueita on syntynyt viime vuosina melko vilkkaasti, joten olen tähän laittanut materiaalia puolueen perustamisesta.
Oikeusministeriön ylläpitämään puoluerekisteriin merkitään hakemuksesta yhdistysrekisteriin merkitty rekisteröity yhdistys, jonka toiminnan tarkoituksena on valtiollisiin asioihin vaikuttaminen. Puoluerekisteriä pitää oikeusministeriö. Puolueen perustamiseen siis tarvitaan:
Vapaamuotoinen rekisteröimishakemus, johon liitetään:
– ote yhdistysrekisteristä
– virallisesti oikeaksi todistettu jäljennös puolueen säännöistä
– yleisohjelma sekä
– vähintään 5 000 kannattajakorttia (oikeusministeriön valmis lomake)

Mistä puolueiden erot ovat syntyneet ja kuinka puoluekenttä on muuttunut 150 vuodessa.

Kuinka puolueiden, erityisesti oikeiston ja vasemmiston, kannatus on vaihdellut 150 vuodessa.
Puolueiden kannatus -pdf.
Vaalit
Edellisten kuntavaalien, eduskuntavaalien, EU-vaalien ja presidentinvaalien tuloksiin kannattaa tutustua esimerkiksi tilastokeskuksen sivuilta.
Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa astui voimaan vaalipiiriuudistus. Uudistus koski erityisesti Etelä-Savon vaalipiiriä. Vaalilain muuttamisen taustoja ja vaikutuksia on oheisessa esityksessä. (Huomaa, että esitys sisältää 2 sivua.)
Vaalipiiriuudistus pähkinänkuoressa.
Erilaiset gallupit ja niiden perusteella tehdyt uutiset sekä spekulaatiot kuuluvat olennaisesti politiikaan. Seuraavien eduskuntavaalien tuloksia ja vaikutuksia on ennakoitu alla olevissa SK:n artikkeleissa.
Seuraavat vaalit ovat eduskuntavaalit. Alla on vaalitehtävään vastaamisen runko ja linkki taulukkoon mihin olen koonnut vaalien keskeiset erot.





Vaalien keskeiset erot taulukkona.
Eduskuntavaalien jälkeen alkavat neuvottelut hallituksen kokoonpanosta ja ohjelmasta. Hallitusohjelma on hallitukseen osallistuvien puolueiden hyväksymä toimintasuunnitelma, jossa on sovittu hallituksen tärkeimmistä tehtäväalueista. Kannattaa kerrata huolella kuinka hallitusneuvottelut etenevät eduskuntavaalien jälkeen.
Nykyinen pääministeri on jo useamman kerran uhannut pyytää presidentiltä eroa. Olen oheiseen aineistoon liittänyt materiaalia hallituksen eroamisesta ja uusista eduskuntavaaleista.
Hallituksen ero ja uudet eduskuntavaalit
Viime vuosina vaalitehtävä ja puolueiden tunteminen on tullut usein tilastotehtävän muodossa.Tilastotehtävässä on hyvä lähteä liikkeelle otsikon lukemisesta: mitä tietoja se kertoo? Tämän jälkeen tutkitaan tilastolukuja sekä riveillä ja sarakkeissa annettuja selityksiä. Tietoja on siis tulkittava riveittäin ja sarakkeittain.
Tärkeää on katsoa, missä muodossa luvut on ilmaistu, ovatko ne absoluuttisia lukuja vai suhteellisia eli prosenttilukuja.Tilasto kuvaa numeroiden avulla eli määrällisesti yhteiskunnallisia oloja ja kehitystä. Tilasto voi sisältää ajallisia ja alueellisia vertailutietoja. Tilasto tiivistää tehokkaasti haluttuja asioita. Näin se antaa kokonaiskuvan jostakin asiasta. Tilasto myös jäsentää erilaisia ilmiöitä. Ylioppilaskokeen tilastoissa on yleensä jokin selvä kehitys, joka lukujen pohjalta on osattava kertoa. Yleisen kehityksen lisäksi luvuissa voi olla poikkeamia. Sanallisen kuvaamisen lisäksi tilastoa on myös analysoitava ja tulkittava. Tilaston kuvaaman asian taustaa ja historiallisia tapahtumia on myös hyvä selvittää.
Esimerkki tilastotehtävästä:
Oheinen taulukko kertoo puolueiden ääniosuudet prosentteina vaalipiirin kokonaisäänistä eräissä vaalipiireissä sekä koko maassa vuoden 2003 eduskuntavaaleissa (pienimpien puolueiden osuus on jätetty pois taulukosta).
a) Miten vasemmistopuolueiden (SDP ja Vasemmistoliitto) yhteenlaskettu kannatus vaihteli vaalipiireittäin? (2 p.)
b) Valitse kaksi vaalipiiriä ja vertaa vaalitulosten pohjalta niiden poliittisen suuntautumisen eroja ja yhtäläisyyksiä. (4 p.)
c) Pohdi taulukon sisältämien tietojen perusteella puolueiden kannatuksen alueellisten erojen syitä. (3 p.)





Tilastokeskuksen tilastokoulusta saat hyödyllistä perustietoa tilastoista ja niiden käyttömahdollisuuksista. Kannattaa tutustua ja harjoitella tilastojen tulkintaa ja käsitteiden oikeaa käyttöä.
Työmarkkinat
Oheinen kuvaaja esittää kuinka väestö jakaantuu taloudellisen toiminnan mukaan. Käytännössä siis työlliset, eli palkansaajat ja yrittäjät pitävät huolta työvoiman ulkopuolella olevien elämisen edellytyksistä.





Palkkoihin ja muihin työehtoihin vaikutetaan tulopolitiikalla. Työnantajat ja -tekijät neuvottelevat työehtosopimuksista ja hallitus pyrkii tukemaan neuvotteluja. Tavoitteena on sopia sellaisista korotuksista jotka lisäävät työntekijöiden ostovoimaa (käteen jäävää palkkaa) mutta eivät lisää yrittäjien kustannuksia kohtuuttomasti, jotta yritysten kilpailukyky ei vaarannu tai inflaatio kiihdy.
Elinkeinoelämän keskusliitto EK muutti syksyllä 2015 sääntöjään niin, että järjestö ei tee enää keskitettyjä tulopoliittisia sopimuksia. EK haluaa, että Suomessa siirryttäisiin vientialavetoiseen palkkamalliin, jossa neuvotteluja käydään liittojen vetäminä yrityskohtaisuuden korostuessa. Työnantajille ei siis tulevaisuudessa enää sovi alla olevassa kuvaajassa esitetty tulopoliittinen kokonaisratkaisu.



Sote-uudistus
Sote-uudistuksen tarkoituksena on luoda uudenlainen palvelurakenne julkiselle sosiaali- ja terveydenhuollolle. Suomalaiset ikääntyvät ja hoivantarve kasvaa. Verovarat eivät riitä kattamaan sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuksia joten niihin etsitään tehokkuutta ja säästöjä uudella rakenteella ja valinnanvapaudella. Tulevaisuudessa (vuonna 2021) sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä vastaa 18 maakuntaa ja asiakkaiden valinnanvapaus laajenee. Perustuslaki turvaa oikeuden sosiaaliturvaan:



