Laajat tehtävät
Laajoja tehtäviä tulee 3 yksi jokaisesta pakollisesta kurssista. Vain kahteen saa vastata. Kun normaalin tehtävän maksimipistemäärä on 20 pistettä, niin laajassa se on 30 pistettä.
Laajat tehtävät kannattaa ehdottomasti tutkia aivan ensimmäisenä. Vaikka tehtävien maksimipistemäärä on korkeampi kuin tavallisen tehtävän, ei se merkitse sitä, että ne olisivat sinulle välttämättä liian vaativia. Voit saada ”jokereista” ihan hyvän pistemäärän oppikirjan tietojen perusteella ja mikäli sinulla on asiasta oivaltavia esimerkkejä tai syventävää tietoa pisteet voivat kohota yllättävän suuriksi.
30 pisteen tehtävät ovat perustehtäviä laajempia ja niiden vastausten kirjoittamiseen ja asioiden selvittämiseen kuluu tavallista tehtävää enemmän aikaa.
- Tehtävissä on yksi tai useita dokumentteja, joita tulee tulkita. Tehtävässä onkin usein niin sanottu strukturoitu kysymyksenasettelu (a-, b- ja mahdollisesti c-kohta). Aineiston tulkinta tuottaa usein ns. peruspisteet.
- Aineiston pohdinta, arviointi tai muu syventäminen on osa tehtävää. Tällöin aineiston yhdistäminen ajankohtaiseen tai historiatietoon sekä omiin havaintoihin osoittaa kypsyyttä ja katsotaan ansioksi.
- Tehtävä voi olla oppiainerajat ylittävä, jolloin maksimipisteiden saaminen edellyttää esimerkiksi historian tai maantiedon oppisisältöjen soveltamista tehtävään.
- 30 pisteen tehtävän ei tarvitse välttämättä olla dokumenttitehtävä, vaan se voi olla myös tavallinen esseetehtävä. Tällöin kysymyksenasettelu on kuitenkin sellainen, että tehtävässä vaaditaan esimerkiksi tietojen yhdistämistä useilta kursseilta.
Dokumenttipohjaisessa tehtävässä opiskelijan edellytetään käsittelevän ja tulkitsevan dokumentteja tarkasti. Kolmiosaisessa tehtävässä kaksi ensimmäistä kysymystä saattavat liittyä puhtaasti dokumenttien selvittämiseen ja tulkintaan. Viimeinen kysymys usein laajentaa käsittelyn koskemaan monipuolisesti oppiainesisältöjä. Tehtävässä oleva merkintä eri kysymysten pistemääristä antaa opiskelijalle tietoa, kuinka arvokkaana kysymyksentekijät kutakin kysymystä pitävät. Luonnollisesti 12 pisteen kysymys vaatii enemmän käsittelyä ja syvällisempää tietoa kuin 8 pisteen kysymys.
Kuvassa laaja tehtävä kevään 2018 YO-kokeesta. Tehtävän vastaaminen on selkeää:
- ensin määritellään demokratia kuten käsitteiden määrittelyä on harjoiteltu,
- seuraavaksi syvennetään demokratian käsitettä määrittelemällä suora (=välitön) ja edustuksellinen (=välillinen) demokratia ja kerrotaan niistä esimerkkejä ja vielä vertaillaan välillistä ja välitöntä demokratiaa ainakin kahdella eri tavalla koska tehtävästä annetaan 12 pistettä,
- tekstikatkelmasta etsitään demokratian kohtaamia ongelmia ja pohditaan miten ongelmia on pyritty ratkomaan, jolloin on mahdollista tuoda esiin omia oivalluksia ja perusteluita sekä ajankohtaista tietoa hyvinkin monella tavalla eikä rajoittua pelkästään Suomeen.