Reaaliaineet

Monipuolista opiskelua ja tekemistä

Re­aa­li­ai­nei­den opet­ta­ji­na ovat toi­mi­neet:
Su­san­na Ka­jan­der (elä­män­kat­so­mus­tie­to, psy­ko­lo­gia, fi­lo­so­fia)
Ari Kal­lio (us­kon­to evl)
Mar­ja-Lii­sa Ny­kä­nen, Kas­pi­an Van­ha­talo 21.2. – 4.6.2022 (his­to­ria, yh­teis­kun­ta­oppi)
Pir­jo Ruot­sa­lai­nen (ter­veys­tie­to)
Jo­han­na Tans­ka­nen (bi­o­lo­gia, maan­tie­de)
Vesa Vah­ter­mo (yh­teis­kun­ta­oppi)

Elämänkatsomustieto

En­sim­mäi­sen vuo­si­kurs­sin opis­ke­li­jat suo­rit­ti­vat 2021 -ope­tus­suun­ni­tel­man mu­kai­sen en­sim­mäi­sen “Minä ja hyvä elä­mä” -mo­duu­lin kon­tak­ti­o­pe­tuk­se­na. Toi­sen vuo­den opis­ke­li­jat ha­lu­si­vat suo­rit­taa it­se­näi­ses­ti van­han ope­tus­suun­ni­tel­man mu­kai­sen pa­kol­li­sen kurs­sin li­säk­si joi­tain sy­ven­tä­viä kurs­se­ja. 

Elä­män­kat­so­mus­tie­don oppi­tun­neil­la poh­dit­tiin Stu­de­on ma­te­ri­aa­lien poh­jal­ta muun mu­as­sa mi­nuut­ta, elä­män­kat­so­muk­sia, maa­il­man­kat­so­muk­sia ja maa­il­man­ku­via sekä hy­vän elä­män te­ki­jöi­tä ja ulot­tu­vuuk­sia. Itse­tun­te­muk­sen ja vuo­ro­vai­ku­tus­tai­to­jen vah­vis­tu­mi­sen li­säk­si elä­män­kat­so­mus­tie­don opis­ke­lu edis­tää poik­ki­tie­teel­li­syy­des­sään moni­tie­teis­tä osaa­mis­ta.

Psykologia

Psy­ko­lo­gi­an va­lin­nais­kurs­seis­ta lu­ki­os­sam­me oli tar­jol­la kon­tak­ti­o­pe­tuk­se­na val­ta­kun­nal­lis­ten sy­ven­tä­ven kurs­sien li­säk­si psy­ko­lo­gi­an yli­op­pi­las­kir­joi­tuk­siin val­men­ta­va ker­taus­kurs­si. Kai­kil­la kurs­seil­la py­ri­tään so­vel­ta­maan psy­ko­lo­gis­ta tut­ki­mus­tie­toa niin opis­ke­li­joi­den omaan elä­mään kuin mui­hin tie­teen­a­loi­hin. 

Kurs­seil­la teh­tiin mah­dol­li­suuk­sien mu­kaan yh­teis­työ­tä kou­lun ulko­puo­lis­ten ta­ho­jen kans­sa. Ke­hi­tys­psy­ko­lo­gi­an oppi­tun­nil­la vie­rai­li yli­o­pis­to-opis­ke­li­ja ker­to­mas­sa omas­ta opis­ke­lus­taan sekä ur­hei­lu­psy­ko­lo­gi­as­ta. Li­säk­si teim­me yh­teis­työ­tä ter­veys­tie­don ja opin­to-oh­jauk­sen kans­sa, kun poh­dim­me yh­des­sä hy­vin­voin­tiin liit­ty­viä te­ki­jöi­tä ja sitä, mi­ten jo­kai­nen voi omal­la toi­min­nal­laan edis­tää omaa ja mui­den koko­nais­val­tais­ta hy­vin­voin­tia niin kou­lus­sa kuin va­paa-ajal­la.

Fi­lo­so­fia 

Fi­lo­so­fia al­kaa kou­lum­me uu­den 2021 -opin­to­suun­ni­tel­man mu­kai­ses­ti vas­ta 2. opis­ke­lu­vuon­na. Van­han ope­tus­suun­ni­tel­man mu­kai­set kak­si pa­kol­lis­ta ja kak­si val­ta­kun­nal­lis­ta sy­ven­tä­vää kurs­sia to­teu­tet­tiin kon­tak­ti­to­pe­tuk­se­na. Li­säk­si lu­ki­os­sam­me oli tar­jol­la fi­lo­so­fi­an yli­op­pi­las­kir­joi­tuk­siin val­men­ta­va ker­taus­kurs­si. 

Fi­lo­so­fi­an tun­neil­la kes­kus­tel­tiin ja poh­dit­tiin yh­des­sä eri fi­lo­so­fi­an osa-alu­ei­siin liit­ty­viä tee­mo­ja, ku­ten hy­vää elä­mää, ar­vo­ja, mo­raa­lia, oi­keu­den­mu­kai­suut­ta, demo­kra­ti­an ihan­tei­ta sekä to­tuut­ta ja tie­toa. Kes­ki­ös­sä oli ope­tus­suun­ni­tel­man mu­kai­ses­ti ajat­te­lun tai­to­jen ke­hit­tä­mi­nen.

Fi­lo­so­fi­an tun­neil­la pys­tyt­tiin myös jär­jes­tä­mään joi­tain vie­rai­lu­ja. Lu­ki­on en­ti­nen opis­ke­li­ja, ny­kyi­nen Joen­suun kau­pun­gin­val­tuu­tet­tu ja Suo­men nuor­ten il­mas­to­de­le­gaat­ti, Mai­ja Kui­va­lai­nen kävi yh­teis­kun­ta­fi­lo­so­fi­an ker­to­mas­sa po­li­tii­kon työs­tä ja kan­sa­lais­ak­ti­vis­mis­ta sekä  omien ar­vo­jen mu­kai­ses­ta elä­mäs­tä. Sa­maan ai­kaan etä­yh­tey­den pääs­sä oli kes­kus­te­lus­sa mu­ka­na fe­mi­nis­ti­sen puo­lu­een Emi­lia Tas­ki­nen. Yh­teis­kun­ta­fi­lo­so­fi­an kurs­sil­la vie­rai­li myös YTM Heli Hol­la­ri ker­to­mas­sa kan­sa­lais­yh­teis­kun­nan his­to­ri­as­ta, fi­lo­so­fi­as­ta ja nyky­ti­las­ta.

Fi­lo­so­fi­sen etii­kan kurs­sil­la teim­me yrit­tä­jyys­kas­va­tus­hank­kee­seen liit­ty­vän toi­men­pi­teen. Skan­di­no -yri­tyk­sen pe­rus­ta­nut Emmi Lem­met­ty-Gar­cia an­toi opis­ke­li­joil­le yir­tys­toi­min­taan­sa liit­ty­viä glo­baa­le­ja eet­ti­siä haas­tei­ta mie­tit­tä­vik­si ja li­säk­si Xam­kin Pi­rit­ta Park­ka­ri piti va­paa­eh­toi­sil­le Sit­ran Tu­le­vai­suus­työ­pa­jan, jos­sa nuo­ret sai­vat poh­tia eri­lai­sia toi­vot­tu­ja tu­le­vai­suuk­sia ja kei­no­ja nii­hin pää­se­mi­sek­si.

Yrittäjyyskasvatus

Piek­sä­mäen lu­kio oli myös tänä luku­vuon­na mu­ka­na maa­kun­nal­li­ses­sa Yrit­tä­jyys­kas­va­tuk­sel­la elin­voi­maa Ete­lä-Sa­voon -hank­kees­sa. Hank­keen yleis­ta­voit­tee­na on edis­tää ja tu­kea Ete­lä-Sa­von alu­een elin­voi­maa, nuor­ten työ­e­lä­mä­val­miuk­sia sekä yrit­tä­jyys­myön­tei­syy­den ja -val­miuk­sien ke­hit­ty­mis­tä.

Hank­keen pää­to­teut­ta­ja­na on Xamk:n Pien­y­ri­tys­kes­kus ja osa­to­teut­ta­ji­na Ete­lä-Sa­von am­mat­ti­o­pis­to, Am­mat­ti­o­pis­to SA­MIe­du, Seu­ra­kun­ta­o­pis­to sekä Hel­sin­gin yli­o­pis­ton Ru­ra­lia-ins­ti­tuut­ti. Piek­sä­mäen li­säk­si Ete­lä-Sa­von lu­ki­o­kun­nis­ta Mik­ke­li, Kan­gas­nie­mi, Sul­ka­va, Jo­roi­nen ja Juva ovat mu­ka­na hank­kees­sa si­ten, että pää­to­teut­ta­ja os­taa heil­tä työ­pa­nos­ta. Hank­kee­seen voi­vat osal­lis­tua myös muut alu­een kun­nat. Hank­keen kon­tak­ti­o­pet­ta­ja­na Piek­sä­mäen lu­ki­os­sa toi­mi fi­lo­so­fi­an, psy­ko­lo­gi­an ja elä­män­kat­so­mus­tie­don opet­ta­ja Su­san­na El­si­lä.

Ke­vää­nä 2022 päät­ty­neen yrit­tä­jyys­kas­va­tus­hank­keen avul­la pys­tyt­tiin tar­jo­a­maan opis­ke­li­joil­le ja opet­ta­jil­le mah­dol­li­suuk­sia kou­lut­tau­tua ja ver­kos­toi­tua työ­e­lä­män ja mui­den oppi­lai­tos­ten kans­sa. Tänä luku­vuon­na hank­keen toi­men­pi­teis­tä pys­tyt­tiin to­teut­ta­maan lu­ki­on oma yrit­tä­jyys­kurs­si. Yri­tys­yh­teis­työ­tä teh­tiin hank­keen tii­moil­ta myös fi­lo­so­fi­an kurs­sil­la.

Biologia ja maantiede

Bi­o­lo­gi­an ja maan­tie­teen kurs­seil­la opis­kel­tiin vi­not pi­not te­o­ri­aa, mut­ta toi­min­nal­li­suut­ta­kin pi­det­tiin yllä. Lu­ki­os­sam­me to­teu­tet­tiin mo­lem­pien oppi­ai­nei­den pa­kol­li­set ja sy­ven­tä­vät kurs­sit sekä ker­taus­kurs­sit.

Ih­mis­bi­o­lo­gi­an kurs­sil­la Ese­dun opet­ta­ja Päi­vi Ylö­nen de­mo­si meil­le EKG:n ot­ta­mi­sen ja tul­kin­nan, kii­tos Päi­vi oppi­lai­tos­ten vä­li­sen yh­teis­työn to­teu­tu­mi­ses­ta! Bio­tek­no­lo­gi­an kurs­sil­la py­rit­tiin te­ke­mään jo­kai­sel­la oppi­tun­nil­la joi­tain pie­niä de­mo­ja te­o­ri­a­o­pin­to­jen vä­lis­sä. Lu­ki­on IG-si­vuil­la on ku­via oppi­tun­neilta.

Maan­tie­teen opis­ke­li­jat osal­lis­tui­vat Hel­sin­gin yli­o­pis­ton Geo­pis­teen etä­oppi­tun­nil­le, min­kä ai­hee­na oli maan­käy­tön muu­tok­set Ke­ni­an Tai­ta­vuo­ril­la paik­ka­tie­to­jär­jes­tel­mil­lä tar­kas­tel­tu­na. Pää­sim­me Pin­jan oh­jauk­ses­sa te­ke­mään paik­ka­tie­to­a­na­lyy­siä am­mat­ti­lais­oh­jel­mil­la mm. sii­tä, kuin­ka ih­mis­toi­min­ta on muut­ta­nut alu­een maa­ta­lout­ta ja luon­non­ym­pä­ris­töä.

Geo­pis­teen etä­oppi­tun­ti. Opet­ta­ja­na Pin­ja Tol­va­nen maan­tie­teen lai­tok­sel­ta.

Kä­vim­me myös tu­tus­tu­mas­sa Piek­sä­mäen kau­pun­gin kaa­voi­tus­vi­ras­tos­sa ajan­koh­tai­siin suun­ni­tel­miin, ku­ten ase­ma­tun­ne­lin kun­nos­tuk­seen. Maan­käyt­tö­in­si­nöö­ri Ans­si Tar­ki­ai­sel­le ja kau­pun­gin­puu­tar­hu­ri Hen­na Jär­vi­sel­le esi­tel­tiin myös lu­ki­on yk­kös­vuo­den opis­ke­li­joil­ta ke­rät­tyä ky­se­ly­ai­neis­toa Piek­sä­mäen ke­hit­tä­mis­tä var­ten.  Kau­pun­gil­le toi­mi­tet­tiin myös tut­ki­mus­tie­toa sii­tä, min­ne kau­pun­gin kes­kus­ta-alu­een ros­kik­set kan­nat­tai­si si­joit­taa. Tut­ki­muk­sen ai­neis­to ke­rät­tiin ha­vain­noi­va­na tut­ki­muk­se­na. Mo­lem­mat tut­ki­muk­set teh­tiin osa­na GE4-kurs­sia.

Huh­ti­kuus­sa pää­sim­me vii­mein pe­rin­tei­sel­le lää­kis­vie­rai­lul­le Kuo­pi­oon. Saim­me tie­toa far­ma­si­an-, bio-ja ham­mas­lää­ke­tie­teen opin­nois­ta. Yh­te­nä esit­te­li­jä­nä toi­mi en­ti­nen opis­ke­li­jam­me Veik­ko Vuo­he­lai­nen.

Veik­ko Vuo­he­lai­nen esit­te­lee ham­mas­lää­ke­tie­teel­li­sen har­joi­tus­sa­lia.

Historian ja maantieteen kurssien yhteistyötä

Lu­ki­om­me on mu­ka­na Ope­tus­hal­li­tuk­sen hank­kees­sa ni­mel­tä Op­pi­mi­sen osaa­ja.  Hank­kee­seen liit­ty­vä his­to­ri­an (Suo­men his­to­ria HI3) ja maan­tie­teen (Yh­tei­nen maa­il­ma GE3) kurs­sien yh­tei­nen kau­pun­ki­kä­ve­ly to­teu­tet­tiin 19.10. kir­pe­äs­sä, mut­ta au­rin­koi­ses­sa syys­sääs­sä. Tar­jo­sim­me op­pi­lail­le pai­kal­lis­his­to­ri­aa ja tie­toa mm. kau­pun­ki­ra­ken­tees­ta hank­kees­sa mu­ka­na ole­vien opet­ta­jien Mar­ja-Lii­sa Ny­kä­sen ja Jo­han­na Tans­ka­sen kans­sa.

Läh­dim­me liik­keel­le lu­ki­ol­ta ja en­sim­mäi­se­nä py­säh­dyim­me Ka­le­va­lan­ka­tu­jen vä­li­sel­lä maa-alu­eel­la, mis­sä opis­ke­li­jat sai­vat tie­toa rin­ta­ma­mies­ta­lois­ta ja sii­tä, mi­ten kau­pun­ki­ra­ken­ne muo­dos­tuu.  Poh­dim­me myös ns. jou­to­mai­den mer­ki­tys­tä kau­pun­gin mah­dol­li­sen laa­je­ne­mi­sen sekä ym­pä­ris­tö­e­ko­lo­gi­an kan­nal­ta. Hiek­ka­pu­ron hau­taus­maal­la kes­ki­tyt­tiin teh­tä­vään, jos­sa ver­tail­tiin eri vuo­si­sa­doil­la syn­ty­nei­den ih­mis­ten elin­iän­o­do­tet­ta. Opis­ke­li­jat sai­vat lisä­tie­toa myös kar­ta­noi­den alu­ees­ta ja Piek­sä­jär­ven ve­sien­hal­lin­nas­ta.

Tie­ris­tin ja kar­ta­noi­den alu­eel­la kul­jet­tiin Piek­sä­mäen taa­ja­man alku­ai­ko­jen kes­kei­sil­lä pai­koil­la, Uho­mä­en drum­lii­nil­la ja Ylä­ris­til­lä.

Op­pi­mi­sen Osaa­ja –hank­kee­seen osal­lis­tu­neen Mik­ke­lin lu­ki­on opet­ta­jat Hei­di Piis­pa­nen (eri­tyis­o­pet­ta­ja) ja Erk­ki Sal­me­la (apu­lais­reh­to­ri, ke­mia) vie­rai­li­vat lu­ki­ol­la 6.4. Kier­sim­me tal­vi­sääs­sä Piek­sä­mäen kult­tuu­ri­koh­teis­sa sekä tu­tus­tuim­me ja kes­kus­te­lim­me mo­lem­pien lu­ki­oi­den hy­vik­si ha­vai­tuis­ta op­pi­mis­käy­tän­teis­tä ku­ten kurs­sin to­teut­ta­mi­ses­ta Abit­ti­jär­jes­tel­mäs­sä. Mia ja Jo­han­na te­ki­vät vuo­ros­taan vas­ta­vie­rai­lun Mik­ke­lin lu­ki­ol­le. Mik­ke­lis­sä tu­tus­tuim­me lu­ki­on opet­ta­jiin, lu­ki­o­ra­ken­nuk­seen ja Abit­ti-luok­kaan. Vie­rai­lun ai­ka­na pää­sim­me käy­mään so­dan ja rau­han kes­kus Muis­tis­sa, mis­tä saim­me­kin vink­ke­jä syk­syn opin­to­ret­ki­koh­teek­si. Li­säk­si pe­reh­dyim­me mo­ti­vaa­ti­o­pro­fii­lin te­ke­mi­seen ja hyö­dyn­tä­mi­seen lu­ki­os­sa.

Historia ja Yhteiskuntaoppi

Opis­ke­lu tänä luku­vuon­na 2021-2022 Piek­sä­mäen lu­ki­os­sa on ol­lut edel­leen­kin lähi- ja etä­o­pe­tuk­sen vuo­rot­te­lua. Epä­var­ma ja vaih­te­le­va tau­ti­ti­lan­ne ko­ro­nan suh­teen on myös vai­kut­ta­nut his­to­ri­an ja yh­teis­kun­ta­opin opis­ke­luun si­ten, että kaik­ki vie­rai­lut ja ta­pah­tu­mien jär­jes­tä­mi­nen on jää­nyt mi­ni­miin.

Tänä luku­vuon­na on ol­lut jo­tain muu­ta­kin eri­lais­ta. En­sim­mäi­sel­lä vuo­si­kurs­sil­la opis­ke­le­vat ovat uu­den lu­ki­on opin­to­suun­ni­tel­man (LOPS2021) mu­kai­ses­ti 18-vuo­ti­aak­si asti oppi­vel­vol­li­sia. His­to­ri­an ja yh­teis­kun­ta­opin opis­ke­luun uusi opin­to­suun­ni­tel­ma ei kui­ten­kaan tuo­nut suo­ra­nai­sia muu­tok­sia, sil­lä mo­lem­pien ai­nei­den kurs­sit py­syi­vät suun­nil­leen en­ti­sen kal­tai­si­na. Muu­ta­mia vii­lauk­sia tuli li­sää, lä­hin­nä oppi­ai­nei­den teh­tä­vä­tyyp­pien ja opis­ke­lu­tai­to­jen har­joit­ta­mi­ses­sa.

Yo-kir­joi­tuk­set näis­sä ai­neis­sa pai­not­tui­vat ku­ten ai­kai­sem­pi­na­kin vuo­si­na. His­to­ri­aa kir­joi­te­taan enem­män syk­syl­lä ja yh­teis­kun­ta­opin kir­joit­ta­mi­nen pai­not­tuu ke­vää­seen.

Mo­lem­mis­sa tä­män luku­vuo­den kir­joi­tuk­sis­sa op­pi­laam­me suo­rit­ti­vat osuu­ten­sa mu­ka­vil­la arvo­sa­noil­la.

Mo­lem­pien oppi­ai­nei­den op­pi­laat sai­vat tänä luku­vuon­na myös vaih­te­lua opis­ke­luun­sa, sil­lä ke­vät­puo­lel­la näis­sä ai­neis­sa opet­ta­ja­na toi­mi si­jai­se­na nuo­ri mies­o­pet­ta­ja, Kas­pi­an Van­ha­talo.

Uskonto

Tänä luku­vuon­na on us­kon­non en­sim­mäi­nen kurs­si opis­kel­tu uu­den ope­tus­suun­ni­tel­man mu­kaan. UE1-kurs­sin si­säl­löis­sä ei ole ol­lut suu­ria muu­tok­sia ver­rat­tu­na ai­kai­sem­paan ope­tus­suun­ni­tel­maan. Muut us­kon­non kurs­sit ovat nou­dat­ta­neet vie­lä van­haa ope­tus­suun­ni­tel­maa. Kaik­ki sy­ven­tä­vät kurs­sit UE3-6 on voi­tu to­teut­taa luok­ka­o­pe­tuk­se­na pie­neh­kön ak­tii­vi­sen opis­ke­li­ja­jou­kon kans­sa ja moni­puo­li­sil­la ope­tus­me­ne­tel­mil­lä. Yli­op­pi­las­kir­joi­tuk­sis­sa us­kon­non kir­joit­ti syk­syl­lä kak­si ja ke­vääl­lä kak­si abi­tu­rient­tia. Tu­lok­set oli­vat hy­viä.

Terveystieto

Lu­ki­os­sam­me on tar­jol­la kol­me ter­veys­tie­don kurs­sia pa­kol­li­sen kurs­sin li­säk­si. Ter­veys­tie­don kai­kil­la kurs­seil­la on oppi­kir­ja­na di­gi­taa­li­nen Stu­deo-digi­kir­ja. Tämä an­taa mah­dol­li­suu­den har­joi­tel­la tie­to­tek­ni­siä tai­to­ja esim. ku­van­muok­kaus­ta ja eri­lais­ten kaa­vi­oi­den piir­tä­mis­tä tie­dol­lis­ten ta­voit­tei­den li­säk­si yli­op­pi­las­kir­joi­tuk­sia sil­mäl­lä pi­tä­en. Uu­den ope­tus­suun­ni­tel­man mu­kai­ses­ti ter­veys­tie­don arvo­sana muo­dos­tuu tun­neil­la teh­ty­jen teh­tä­vien sekä koe­teh­tä­vien arvo­sa­nois­ta ts. opis­ke­li­jal­la on mah­dol­li­suus ker­ryt­tää pis­tei­tä ah­ke­roi­mal­la teh­tä­vien pa­ris­sa eikä yk­sit­täi­nen koe ole pe­rus­tee­na lo­pul­li­sel­le arvo­sa­nal­le. Ter­veys­tie­don ope­tuk­ses­ta lu­ki­os­sam­me vas­taa Pir­jo Ruot­sa­lai­nen.

Ryh­mä­töi­den ver­tais­ar­vi­oin­tia psy­ko­lo­gi­an tun­nil­la.

Joen­suun kau­pun­gin­val­tuu­tet­tu ja Suo­men nuor­ten il­mas­to­de­le­gaat­ti Mai­ja Kui­va­lai­nen vie­rai­lul­la yh­teis­kun­ta­fi­lo­so­fi­an oppi­tun­nil­la.

Toi­min­ta­ker­to­mus 2021-2022Kesä­kuu 20224.6.2022