Tuntijako

Kaksi opetussuunnitelmaa rinnakkain

LOPS 2021

Luku­vuo­den 2021-2022 ai­ka­na otet­tiin 1.8.2021 aloit­ta­neel­le ikä­luo­kal­le käyt­töön uu­det ope­tus­suun­ni­tel­man pe­rus­teet. Uusi ope­tus­suun­ni­tel­ma toi lu­ki­o­kou­lu­tuk­seen laa­ja-alai­sen osaa­mi­sen osa-alu­eet: hy­vin­voin­ti­o­saa­mi­nen, vuo­ro­vai­ku­tus­o­saa­mi­nen, moni­tie­tei­nen ja luo­va osaa­mi­nen, yh­teis­kun­nal­li­nen osaa­mi­nen, eet­ti­syys ja ym­pä­ris­tö­o­saa­mi­nen sekä glo­baa­li- ja kult­tuu­ri­o­saa­mi­nen. Pa­nos­tim­me en­sim­mäi­sen luku­vuo­den ai­ka­na voi­mak­kaas­ti hy­vin­voin­ti­o­saa­mi­seen, mui­den laa­ja-alai­sen osaa­mi­sen to­teut­ta­mi­nen ja ar­vi­oin­ti ta­pah­tui oppi­ai­neit­tain.

Uu­den ope­tus­suun­ni­tel­man mu­kaan lu­kio-ope­tus on jär­jes­tet­tä­vä niin, että jo­kai­sel­la lu­ki­o­lai­sel­la on ha­lu­tes­saan mah­dol­li­suus saa­da ko­ke­mus­ta kor­ke­a­kou­lu­o­pis­ke­lus­ta ja mah­dol­li­suus ke­hit­tää kan­sain­vä­lis­tä osaa­mis­taan sekä työ­e­lä­mä- ja yrit­tä­jyys­o­saa­mis­taan. Li­säk­si ope­tus­suun­ni­tel­maan si­säl­tyy myös opis­ke­li­jan oi­keus eri­tyis­o­pe­tuk­seen lu­kio-opin­nois­sa sekä li­säk­si oi­keus jat­ko-oh­jauk­seen lu­ki­on suo­rit­ta­mis­vuot­ta seu­raa­van vuo­den ai­ka­na.

Lu­kio-opin­to­jen ra­ken­ne muut­tui si­ten, että opin­not on ja­et­tu eri­mit­tai­siin mo­duu­lei­hin (1-3 opin­to­pis­tet­tä), jois­ta ra­ken­ne­taan eri­mit­tai­sia opin­to­jak­so­ja joko oppi­ai­neen si­säl­lä tai use­an eri oppi­ai­neen yh­tei­se­nä opin­to­jak­so­na. Luku­vuon­na 20212-2022 to­teu­tim­me opin­to-oh­jauk­sen, psy­ko­lo­gi­an ja ter­veys­tie­don yh­tei­sen ”Hy­vin­voin­ti” -opin­to­jak­son.

Uu­des­sa ope­tus­suun­ni­tel­ma si­säl­tää val­ta­kun­nal­li­sia pa­kol­li­sia opin­to­ja, val­ta­kun­nal­li­sia va­lin­nai­sia opin­to­ja sekä kou­lu­koh­tai­sia va­lin­nai­sia opin­to­ja sekä näi­den li­säk­si lu­ki­o­dip­lo­mi­o­pin­to­ja ja te­maat­ti­sia opin­to­ja. Ke­hi­täm­me ja täy­den­näm­me uut­ta ope­tus­suun­ni­tel­maa saa­tu­jen ko­ke­mus­ten poh­jal­ta vuo­sit­tain esi­mer­kik­si yh­teis­ten opin­to­jak­so­jen ja kou­lu­koh­tais­ten va­lin­nais­ten opin­to­jen osal­ta.

Lops 2016

Lu­kio-opin­not muo­dos­tu­vat val­ti­o­neu­vos­ton an­ta­man ase­tuk­sen mu­kai­ses­ti pa­kol­li­sis­ta, sy­ven­tä­vis­tä ja kou­lu­koh­tai­sis­ta so­vel­ta­vis­ta kurs­seis­ta. Pa­kol­li­set kurs­sit ovat kai­kil­le opis­ke­li­joil­le pa­kol­li­sia, sy­ven­tä­vät kurs­sit ovat val­ta­kun­nal­li­ses­ti mää­ri­tel­ty­jä sy­ven­tä­viä kurs­se­ja, opis­ke­li­jal­le va­lin­nai­sia oppi­ai­nei­den pa­kol­li­siin kurs­sei­hin liit­ty­viä kurs­se­ja.

Kou­lu­koh­tai­set so­vel­ta­vat kurs­sit ovat opis­ke­li­jal­le va­lin­nai­sia esim. eri oppi­ai­nei­den ker­taus­kurs­se­ja sekä lu­ki­o­dip­lo­mi­kurs­se­ja tai tie­to­tek­niik­kaa, min­kä avul­la on var­mis­tet­tu yli­op­pi­las­ko­keis­sa tar­vit­ta­vien oh­jel­mis­to­jen pe­rus­o­saa­mi­nen.

Piek­sä­mäen lu­ki­on kurs­si­tar­jo­tin on pys­tyt­ty pi­tä­mään moni­puo­li­se­na, ja lä­hes kai­kis­sa oppi­ai­neis­sa on pys­tyt­ty to­teut­ta­maan lähi­o­pe­tuk­se­na val­ta­kun­nal­li­set sy­ven­tä­vät kurs­sit sekä so­vel­ta­vat yli­op­pi­las­ko­kei­siin ker­taa­vat kou­lu­koh­tai­set kurs­sit.

Ope­tus­suun­ni­tel­man aihe­ko­ko­nai­suuk­sia on kä­si­tel­ty luku­vuon­na 2021-2022 oppi­ai­nei­siin in­teg­roi­tu­na sekä eri­lais­ten vir­tu­aa­lis­ten asi­an­tun­ti­ja­vie­rai­lu­jen yh­tey­des­sä ja yrit­tä­jyys­kas­va­tus­hank­keen ta­pah­tu­mis­sa. Kult­tuu­rien tun­te­mus ja kan­sain­vä­li­syys on ko­ros­tu­nut ”Against On­li­ne Sla­ve­ry” Eras­mus+ -hank­keen liik­ku­vuuk­sis­sa ja toi­men­pi­teis­sä.

Vuo­den 2016 ope­tus­suun­ni­tel­ma on käy­tös­sä jat­ka­vil­la opis­ke­li­joil­la vie­lä luku­vuo­den 2022-2023.

Toi­min­ta­ker­to­mus 2021-2022Kesä­kuu 20224.6.2022