Yleiskatsaus

Oma pää on pääoma

Luku­vuo­den päät­ty­es­sä oppi­lai­tok­sel­lam­me on ta­ka­na 113 vuot­ta. Yli­oppi­lai­ta on kou­lus­tam­me val­mis­tu­nut 93 vuo­den ai­ka­na yh­teen­sä 7 694, kun huo­mi­oi­daan ke­vään 2022 yli­op­pi­laat sekä yl­lä­tys­yli­op­pi­las vuo­sien ta­kaa. Ta­ka­na on poik­keuk­sel­li­sen vaa­ti­va ja voi­mia ku­lut­ta­nut luku­vuo­si. Toi­vot­ta­vas­ti Suvi­vir­ren sä­ve­let joh­dat­ta­vat mei­dät kaik­ki tyy­ty­väi­sin mie­lin tu­le­vaan ke­sään ja an­sait­tuun lo­maan.

Ko­ro­na­pan­de­mia vai­keut­ti mei­dän kaik­kien kou­lu­työ­tä pit­kin luku­vuot­ta. Vaik­ka kou­lu ei ko­ko­nai­suu­des­saan siir­ty­nyt etä­o­pe­tuk­seen, niin ka­ran­tee­nit ja eris­tyk­set tu­li­vat tu­tuik­si sekä opet­ta­jil­le, että opis­ke­li­joil­le. Opis­ke­li­jat sai­vat pie­nim­mis­tä­kin oi­reis­ta jää­dä etä­o­pis­ke­le­maan ko­tiin. Sa­moin opet­ta­jil­la oli jopa vel­vol­li­suus jää­dä oi­rei­se­na ko­tiin.

Osal­le hyb­ri­di­mal­li ja it­se­näi­nen opis­ke­lu var­maan­kin oli hyvä, mut­ta val­ta­osa saa­vut­taa var­mas­ti pa­rem­mat op­pi­mis­tu­lok­set pe­rin­tei­ses­sä lähi­o­pe­tuk­ses­sa. Toi­vot­ta­vas­ti seu­raa­va luku­vuo­si on ko­ro­nan suh­teen hie­man hel­pom­pi. Vi­rus näyt­tää tu­leen vie­raak­si pi­dem­mäk­si­kin ai­kaa, jo­ten sen kans­sa on vain opit­ta­va tu­le­maan toi­meen. Ope­tus­hal­li­tuk­sel­ta saa­dun avus­tuk­sen tur­vin pys­tyim­me an­ta­maan tä­nä­kin vuon­na moni­muo­tois­ta tu­kea etä­o­pe­tuk­sen ai­heut­ta­mien op­pi­mis­vai­keuk­sien lie­ven­tä­mi­sek­si.

Lu­ki­on 1.8.2021 aloit­ta­neet opis­ke­li­vat uu­den ope­tus­suun­ni­tel­man mu­kaan, kun taas van­hem­mat ikä­luo­kat opis­ke­li­vat vuon­na 2016 käyt­töön ote­tun ope­tus­suun­ni­tel­man mu­kaan. Uu­den ope­tus­suun­ni­tel­man käyt­töön­otto su­jui kou­lus­sam­me hy­vin. Saim­me ko­ke­muk­sia use­am­man eri oppi­ai­neen opin­to­jak­sois­ta ja opet­ta­jat ot­ti­vat uu­det en­sim­mäi­sen vuo­den oppi­si­säl­löt hal­tuun. Työ jat­kuu vie­lä kak­si seu­raa­vaa vuot­ta. Pa­nos­tim­me eri­tyi­ses­ti hy­vin­voin­tiin ja opis­ke­li­joi­den tu­keen mm. itse­tun­te­mus­opin­noil­la ja eri­lai­sil­la tee­ma­päi­vil­lä.

Oppi­vel­vol­li­suu­den laa­jen­tu­mi­nen toi kou­lu­työ­hön ja eri­tyi­ses­ti ryh­män­oh­jaa­jien teh­tä­viin mu­ka­naan uu­sia vel­voit­tei­ta opis­ke­li­joi­den seu­ran­ta- ja val­von­ta­vas­tuun muo­dos­sa. Lu­ki­o­kou­lu­tuk­sen mak­sut­to­muus toi kus­tan­nuk­sia en­sim­mäi­sen lu­ki­o­vuo­den osal­ta noin 65 000 eu­roa, kun oppi­kir­jat, tie­to­ko­neet ja eri­lai­set ret­ket oli­vat opis­ke­li­joil­le il­mai­sia.

Eri­tyi­sen iloi­nen olen sii­tä, että pys­tyim­me luku­vuo­den ai­ka­na to­teut­ta­maan Eras­mus -pro­jek­tim­me ”Against On­li­ne Sla­ve­ry” liik­ku­vuu­det. To­teu­tim­me nel­jä vii­kon mit­tais­ta liik­ku­vuus­jak­soa rei­lus­sa puo­les­sa vuo­des­sa. Luu­len, että ko­vin moni kol­me vuot­ta sit­ten käyn­nis­ty­nyt han­ke ei Suo­mes­sa pys­ty­nyt sa­maan. Il­man pro­jek­tin kan­sain­vä­li­sen koor­di­naat­to­rin Mari Sur­kan ja kou­lum­me koor­di­naat­to­rin Pir­jo Ruot­sa­lai­sen tar­mok­kuut­ta pro­jek­tin lop­puun saat­ta­mi­nen ei oli­si ol­lut mah­dol­lis­ta.

Lu­ki­o­kou­lu­tuk­sen veto­voi­ma li­sään­tyi hie­man ai­kai­sem­mis­ta vuo­sis­ta. Toi­vot­ta­vas­ti löy­däm­me li­sää veto- ja pito­voi­ma­te­ki­jöi­tä paik­ka­kun­nan toi­sen as­teen kou­lu­tuk­seen, niin että yh­den­kään nuo­ren ei tar­vit­se läh­teä Piek­sä­mä­el­tä muu­al­le opis­ke­le­maan. Suo­men pa­ras lu­kio on lä­hin lu­kio!

Ke­vään yli­op­pi­las­ko­keet toi­meen­pan­tiin seu­ra­kun­nan lii­kun­ta­sa­lis­sa. Tila osoit­tau­tui toi­mi­vak­si ja yh­teis­työ seu­ra­kun­nan hen­ki­lö­kun­nan kans­sa su­jui erin­o­mai­ses­ti. Voi­daan sa­noa, että Piek­sä­mäen lu­ki­os­sa yli­op­pi­las­ko­kei­ta teh­dään kir­jai­mel­li­ses­ti Her­ran huo­mas­sa.

Tä­män ke­vään tut­kin­nos­sa pär­jä­sim­me hie­man ai­kai­sem­paa pa­rem­min ja olem­me yli­op­pi­las­tut­kin­non tu­lok­sis­sa hy­vin lä­hel­lä val­ta­kun­nan kes­ki­ar­voa. Piek­sä­mäen lu­ki­on ke­vään 2022 yli­op­pi­laat me­nes­tyi­vät äi­din­kie­les­sä, bi­o­lo­gi­as­sa, maan­tie­tees­sä, psy­ko­lo­gi­as­sa, sak­san kie­les­sä ja us­kon­nos­sa val­ta­kun­nan kes­ki­ar­voa pa­rem­min.

30 % tä­nään la­ki­tet­ta­vis­ta yli­oppi­lais­ta lä­päi­si yli­op­pi­las­tut­kin­non pa­kol­li­set ko­keet kes­ki­mää­rin vä­hin­tään mag­nan ta­sol­la. Kah­dek­sal­la yli­op­pi­las­ko­ke­laal­la on to­dis­tuk­sis­saan vä­hin­tään yksi lau­da­tur. Voi­daan to­de­ta, että hy­vät opis­ke­li­jat pää­si­vät omal­le hui­pul­leen.

Vä­hin­tään­kin yhtä iloi­nen olen nii­den puo­les­ta, jot­ka jän­nit­ti­vät vii­me päi­viin saak­ka omaa läpi­pää­sy­ään ja pis­te­ra­jo­ja. Tut­kin­to val­mis­tui sit­ten­kin. Haas­teet, es­teet ja vai­keu­det tuli voi­tet­tua. Tä­nään on aika iloi­ta ja rie­mui­ta.

Tä­män vuo­si­ker­to­muk­sem­me teks­tit ja ku­vat pyr­ki­vät an­ta­maan kat­ta­van ku­van päät­ty­nees­tä kou­lu­vuo­des­ta, ku­ten abien penk­ka­reis­ta, kak­kos­ten tans­seis­ta sekä yk­kös­ten ke­vät­ret­kes­tä ja kan­sain­vä­li­ses­tä toi­min­nas­ta. Toi­von muis­to­rik­kai­ta luku­het­kiä kai­kil­le kou­lu­yh­tei­söm­me jä­se­nil­le ja eri­tyi­ses­ti uu­sil­le yli­oppi­lail­le ja hei­dän koti­vä­el­le.

Kii­tän kaik­kia opet­ta­jia, hen­ki­lö­kun­taa ja opis­ke­li­joi­ta päät­ty­nees­tä luku­vuo­des­ta sekä toi­vo­tan hy­vää ke­sää kai­kil­le kou­lu­yh­tei­sön jä­se­nil­le ja yh­teis­työ­kump­pa­neil­lem­me.

Tä­nään uu­det yli­op­pi­laat ot­ta­vat yh­den as­ke­leen koh­ti omaa unel­maan­sa ja it­sen­sä to­teut­ta­mis­ta. Toi­vot­ta­vas­ti pian koit­taa aika, jol­loin voit­te tah­toa juu­ri sitä mitä teil­lä on. Muis­ta­kaa, että oma pää on tei­dän tär­kein pää­oma.

Piek­sä­mä­el­lä 04.06.2022

Vesa Vah­ter­mo, reh­to­ri (1508)

Toi­min­ta­ker­to­mus 2021-2022Kesä­kuu 20224.6.2022