Opintojen suorittamistavat, matematiikan vaihto, opintojen arviointi ja etenemiseste
Opintojen suorittamistavat
Pääsääntöisesti opinnot suoritetaan oppitunneilla läsnäollen. Opiskelija voi kuitenkin suorittaa opintojaan itsenäisesti, muissa lukioissa ja IsoVerstaassa, muissa toisen asteen oppilaitoksissa tai korkeakouluissa. Opiskelijan erilaisissa järjestöissä ja muualla suoritetut opinnot voidaan myös lukea hyväksi opiskelijan lukio-opintoihin.
Itsenäinen opiskelu
Osa opinnoista voidaan edellyttää opiskeltavan itsenäisesti. Opiskelijalle voidaan hakemuksesta myöntää lupa suorittaa opintoja opetukseen osallistumatta. Opiskelijalla on mahdollisuus suorittaa kurssi tai sen osa itsenäisesti opettajan ohjauksessa tai verkkokurssina seuraavin ehdoin ja edellytyksin:
- Kurssin opettaja arvioi, että opiskelija on kykenevä omaksumaan kurssin sisällöt itsenäisesti opiskellen.
- Itsenäisen opiskelun suunnitelma on tehtävä hyvissä ajoin ennen opiskelun alkua.
- Aineen ensimmäistä kurssia ei suositella itsenäisesti suoritettavaksi.
- Itsenäinen kurssi suoritetaan pääsääntöisesti menossa olevan kurssin rinnalla, ellei opettajan kanssa toisin sovita.
- Kurssi on suoritettava opettajan antaman aikataulun mukaan. Mikäli suoritus ei tule aikataulussa, on kurssi suoritettava normaaliin tapaan läsnäolevana.
- Jos opiskelija jättää ilman hyväksyttävää syytä (esim. sairaus tms.) suorittamatta itsenäisesti opiskeltavan kurssinsa, hän menettää oikeuden itsenäiseen opiskeluun asianomaisessa oppiaineessa kyseisenä lukuvuonna.
- Itsenäinen kurssi hyväksytään suoritetuksi kurssiksi vain, jos kurssista on saatu hyväksytty arvosana.
- Opiskelijan anoessa lomaa on hänen sovittava ennen lomaa loman aikana suoritettavien kurssien osien itsenäisestä suorittamisesta.
Toimintaohjeet:
- Opiskelija keskustelee opettajan kanssa mahdollisuudesta suorittaa kurssi itsenäisesti.
- Opettaja ja opiskelija täyttävät itsenäisen opiskelun suunnitelmalomakkeen.
- Itsenäisen opiskelun lomake esitetään opinto-ohjaajalle, joka kirjaa suunnitelman tiedokseen sekä primukseen ja vahvistaa lomakkeen nimikirjoituksellaan.
- Opiskelija osallistuu kurssin loppukuulusteluun opettajan kanssa sovittuna aikana.
- Kurssiarvosana määräytyy niiden suoritusten perusteella, jotka opettaja on suoritusohjeessa opiskelijalle määrännyt.
Pitkän ja lyhyen matematiikan kurssien vastaavuudet
Siirryttäessä pitkästä matematiikasta lyhyelle on opinto-ohjelman muutoksesta keskusteltava opinto-ohjaajien kanssa. Vaihdosta ja korvaavuuksista tehdään erillinen lomake jonka opiskelija ja hänen huoltajansa allekirjoittavat.
Kurssien korvaavuudet siirryttäessä pitkästä matematiikasta lyhyelle:




Muiden pitkän matematiikan kurssien suorittamisesta tulee suoritusmerkintä koulukohtaisena soveltavana kurssina. Mikäli opiskelija haluaa korottaa pitkän matematiikan kurssin arvosanaa siirryttäessä lyhyelle matematiikalle, hänen tulee suorittaa erillinen näyttökoe.
Opintojen arviointi
Jokaisen kurssin alussa opiskelijalle selvitetään arvostelun ja arvosanan muodostamisen perusteet. Opettajalla on oltava riittävästi arvosanan määräämisen pohjaksi opiskelijan antamia näyttöjä oppimisestaan ja osaamisestaan. Opiskelijan kurssiarvosana voidaan määritellä vasta kun arvioinnin edellytyksen täyttyvät. Myös arvosana neljä edellyttää aina riittävää näyttöä. Poissaolo opetuksesta ja tyhjä vastauspaperi kurssikokeessa eivät osoita opettajalle opiskelijan osaamistasoa.
Opiskelija voi saada kurssiarvosanaksi P-merkinnän. Tämä tarkoittaa, että arvioinnin edellytykset eivät ole täyttyneet. Pääsääntönä on, että puutteelliset osasuoritukset on selvitettävä kurssia seuraavan jakson aikana.
Arvosana K tarkoittaa, että opiskelijan kurssisuoritus on keskeytynyt esim. liian suuren poissaolomäärän vuoksi. Tällöin kurssi on suoritettava myöhemmin uudelleen, mikäli siitä aikoo saada merkinnän todistukseensa. Hyväksytyn kurssin voi uusia ainoastaan suorittamalla kurssi uudelleen.
Kunkin oppiaineen oppimäärän arvosana muodostuu pakollisten ja opetussuunnitelman perusteissa määriteltyjen valtakunnallisten syventävien kurssien aritmeettisena keskiarvona. Tätä arvosanaa on mahdollista korottaa erillisessä kuulustelussa saadun näytön, opettajan harkinnan tai opiskelijan antamien muiden lisänäyttöjen perusteella. Lisänäytöt voivat olla esim. oppiaineeseen liittyviä koulukohtaisia soveltavia kursseja. Päättöarvioinnista päättävät rehtori ja opiskelijan opettajat yhdessä.
Opiskelijalla voi olla todistuksessaan yhdessä aineessa hylättyjä kursseja pakollisten ja syventävien kurssien yhteismäärästä enintään seuraavasti:
- 0 kun kursseja on 1 – 2
- 1 kun kursseja on 3 – 5
- 2 kun kursseja on 6 – 9
- 3 kun kursseja on 9 – 11
- 4 kun kursseja on 12 tai enemmän.
Opiskelijalle muodostuu etenemiseste, ellei hyväksyttyjä kursseja ole riittävästi. Opiskelija ei myöskään saa päättötodistusta mikäli jossakin aineessa on etenemiseste.
Uusi opetussuunnitelma monipuolistaa arviointia
Lukiossa arvosanojen tulee perustua monipuoliseen näyttöön tavoitteiden saavuttamisesta. Tuotosten lisäksi havainnoidaan itse oppimisprosessia ja työskentelyä, ja perinteisen arvioinnin rinnalla voidaan pitää opettajan ja opiskelijan keskusteluja sekä opiskelijoiden itse- ja vertaisarviointia. Arviointi kohdistuu tulevaisuudessa enemmän lopputuotoksesta myös itse oppimistapahtumaan.
Lukuvuonna 19-20 jatkamme koulussamme arvioinnin kehittämistä.






“Opiskelijalla on mahdollisuus suorittaa kurssi tai sen osa itsenäisesti opettajan ohjauksessa tai verkkokurssina”

“Opiskelijalle muodostuu etenemiseste, ellei hyväksyttyjä kursseja ole riittävästi. Opiskelija ei myöskään saa päättötodistusta mikäli jossakin aineessa on etenemiseste.”