Laatutavoitteet ja painopistealueet


Pieksämäen lukion opetusjärjestelyt ovat monimuotoiset ja turvaavat oppilaille mahdollisuuden suorittaa lukio-opinnot 3 vuodessa. Lukion opetussuunnitelman mukaiset valtakunnalliset syventävät kurssit pyritään toteuttamaan kaikissa aineissa. Opetusryhmien koot pidetään saman kokoisten lukioiden keskimääräisellä tasolla. Lukuvuoden 19-20 ylioppilastutkinnon tuloksissa pyritään pysymään valtakunnan keskiarvossa. Jatko-opintokelpoisuuden suhteen tavoitteena on, että 90% ylioppilastutkinnon suorittaneista hakee samana vuonna koulutukseen.
Opetussuunnitelmaa uudistamaan
Lukuvuoden aikana käynnistetään opetussuunnitelman uudistaminen Opetushallitukselta saadun hankerahan turvin. Opetussuunnitelman yhteisiä asioita ja toimintakulttuuria kehitetään kolmessa työryhmässä joiden nimet ovat: Rakenteet, Pedagogiikka ja arviointi sekä Sidosryhmät ja hankkeet. Tavoitteena on kahden seuraavan vuoden aikana laatia Pieksämäen lukiolle uusi opetussuunnitelma, toiminnan raamit ja toimintakulttuuri sekä päivittää kehittämissuunnitelmat normien mukaiseksi yhdessä sovittavien arvojen ja tavoitteiden pohjalta.
Arviointiviikkoa ja arviointikäytäntöjä uudistamalla mahdollistetaan projekti-/teemaviikko
Edellisen lukuvuoden palautteen pohjalta projekti-/teemaviikko toteutetaan myös lukuvuoden 19-20 aikana. Tämä tarkoittaa, että jatketaan koulun arviointikäytänteiden ja arviointiviikon kehittämistä jotta saadaan vuosityöjärjestykseen tilaa. Projektiviikolle on varattu jakson viisi viikko 19 (4.-8.5.2020). Projektiviikon aikana avulla syvennetään oppiainerajat ylittävää yhteistyötä sekä voidaan perehtyä uudenlaiseen pedagogiikkaan ja käsitellä uuden opetussuunnitelman sekä uudistuvan lukiolain edellyttämiä laajempia kokonaisuuksia. Projektiviikon aikana on mahdollista tehdä myös perinteiset kevään retki- ja liikuntapäivät.
Lukuvuoden 19-20 aikana osallistumme edelleenkin aktiivisesti Isovertaan toimintaan kurssitarjonnan laajentamiseksi ja yksilöllisten opintopolkujen mahdollistamiseksi. Isoverstaan kurssitarjonta palvelee myös aikuislinjan toimintaa
Kansainvälistä toimintaa – Opettajille täydennyskoulutusta
Itä-Suomen lukioista maailmalle -hankkeen avulla kehitetään koulumme kansainvälistä toimintaa. Nest-Centre avustaa hankesuunnitelmien tekemisessä sekä rahoituslähteiden etsinnässä. Keväällä 2019 Pieksämäen lukiossa käynnistyi kaksivuotinen ”Muille maille vierahille: Pieksämäen lukion opettajat kansainvälistä osaamista kehittämässä” -niminen Erasmus+ -hanke. Hanke on opettajien täydennyskoulutushanke, jonka tavoitteena on kehittää opettajakunnan avaintaitoja, kuten uskallusta ja rohkeutta, kielitaitoa ja projektiosaamista. Lisäksi tavoitteenamme on juurruttaa kansainvälinen projektitoiminta Pieksämäen lukioon, jonka kautta opiskelijamme saavat valmiuksia toimia erilaisissa ympäristöissä sekä monikulttuurisuustaitoja.
Kaksivuotisen hankkeen ensimmäisen vuoden painopiste on kielitaidon ja projektiosaamisen kehittäminen. Toisen vuoden tavoitteena on kehittää omaa ammatillista osaamista tuomalla kansainvälistä näkökulmaa eri oppiaineisiin sekä käynnistyvään OPS-työhön.
Lukuvuodelle 19-20 on haettu myös opiskelijoiden liikkuvuuden mahdollistavaa hankerahoitusta ”Against Online Slavery” -nimiseen hankkeeseen, mistä päätös tulee kesällä 2019. Hankkeessa keskitytään ajankohtaiseen medialukutaitoon ja lähdekritiikkiin. Hakijoina olevat maat ovat: Turkki, Italia, Liettua, Romania, Portugali ja Suomi.
Yrittäjyyskasvatusta
Työelämäyhteyksiä kehitetään myös lukuvuoden 19-20 aikana osallistumalla YES Etelä-Savon koordinoimaan ESR:n rahoittamaan yrittäjyyskasvatushankkeeseen ”Yrittäjyyskasvatuksella elinvoimaa Etelä-Savoon – Menestyksen timantti”.
Yhteistyössä Pieksämäen Nuorkauppakamarin ja paikallisten yritysten kanssa toteutetaan ”Tuhat nuorta johtajaa”- kampanja. Päivän aikana lukion toisen vuoden opiskelijoilla on mahdollisuus paikan päällä tutustua jonkun johtajan tai esimiehen työtehtäviin.
Yrittäjyyskasvatus tulee näkymään lukuvuoden 19-20 aikana koulun toiminnassa mm. yrittäjän päivänä 5.9. sekä erilaisina vierailuina ja muina tapahtumina.
Hyvinvointi kehittämiskohteena
Erityisenä kehittämiskohteena lukuvuoden 19-20 aikana on opiskelijoiden ja henkilöstön hyvinvointi. Teemaan paneudutaan mm. XAMKin koordinoiman ”Yhessä”- hankkeen koulutusten ja tapahtumien myötä.
Pieksämäen lukion opinto-opasLukuvuosi 2019-20201.8.2019