Monessa mukana
Ensimmäinen digitaalinen äidinkielen ja kirjallisuuden ylioppilaskoe toi syksyllä 2018 erinomaiset tulokset, myös kevään 2019 laudatur- ja eximia-arvosanat valavat uskoa uudistukseen. Toisaalta nykytekstit vaihtelevat multimodaalisina ja innostavat opiskelijaa hänen eläessään keskellä mediamaailmaa. Perinteinen analyysitaito on edelleen tarpeen, samoin kirjallisuudentuntemus. Ilman medialukutaitoa uudessa kokeessa ei kuitenkaan menesty.
Medialukutaitoon onkin paneuduttu monipuolisesti ja ylioppilaskokeen uudistuksesta tietoisina. Äidinkielen kurssien (ÄI01, ÄI02, ÄI04) kurssitöissä vlogi on jo vakiintunut yhdeksi esitysmuodoksi. Digimediaan perehtymisen ohessa Mediakurssi (ÄI11) tuli jutullaan tuoneeksi printtimediaa edustavalle Pieksämäen Lehdelle skuupin eli uutisvoiton: Kummassakin maamme lukioissa käytettävässä pitkän matematiikan oppikirjasarjassa on tekijöissä lukiostamme ylioppilaaksi kirjoittanut matemaatikko. Otavalla Anni Laitinen (Toivola) ja Sanoma Prolla Mika Leikas, matematiikan tohtoreita kumpikin. Ja molemmat muistuttavat myös äidinkielen opiskelun tärkeydestä!
Toimittaja, ulkomaankirjeenvaihtaja, tietokirjailija Mari Manninen vieraili Mediakurssin kutsumana lukiossamme 6.5. kertomassa myyttien ja todellisuuden Kiinasta. Tieto-Filandialla vuonna 2016 palkittu kirjailija – toimittaja Manninen on asunut neljä vuotta Kiinassa ja perehtynyt maan kulttuuriin, talouteen ja historiaan. Teokset Yhden lapsen kansa ja 33 myyttiä Kiinasta valaisevat kulttuuria, jonka tuntemus on opiskelijoillemme tarpeen aikanaan: monella tulee olemaan työelämässään kosketus Kiinaan jollakin tavalla. Paitsi talousvaikutuksia, myös koulutusyhteistyötä tehdään parhaillaankin. Tilaisuuden keskustelua valmistelivat puheviestinnän- kurssilaiset ja sen veti kurssilta Veikko Vuohelainen (ÄI07). Yleisömenestys oli valtaisa: koko lukioyhteisömme saapui kuuntelemaan ja kyselemään. Pieksämäen Lehti julkaisi laajan haastattelun aiheesta. Kiitos kaikille!
Lukuvuonna äidinkieli teki paljon yhteistyötä eri tavoin: Molemmat opettajat osallistuivat yhdessä opetushallituksen LUKILOKI-koulutukseen, jossa mm. kokeiltiin ajankohtaista yhteisopettajuutta. Se oli kivaa!
Teemaviikolla huhtikuun alussa äikkää (Sonja Lievonen, ÄI) oli mukana niin jatko-opintoihin kuin hyvinvointiinkin tähtäävillä kursseilla. Äidinkieltä ja yhteiskuntaoppia yhdistävällä Brändin maailma -kurssilla (Marja-Liisa Nykänen, YH ja Marianne Tyrväinen, ÄI) tutkittiin puolestaan viestinnässä olennaista brändiä, joka sopii uuden opetussuunnitelman monitieteisesti tarkasteltavaksi ilmiöksi. Paikkakunnaltamme löytyvä gluteeniton tuotelinja Virtasalmen Viljatuote oy:ltä Moilas Oy:n uuteen free from -brändiin on kiintoisa perehdytys aiheeseen. Osuimme vierailulle Moilas Oy:lle 2.4. eli samana päivänä kuin uutuusbrändi julkaistiin Pieksämäen Lehdessä. Virtasalmen Viljatuote Oy:llä saimme myös uskoa puhtaan luonnon vaalimisen ja yrittämisen yhdistämismahdollisuuteen. Lukion jalkautumista kotiseudun yrityksiin kiittelivät molemmat isäntämme. Kiitos vierailusta molemmille!
Yhteistyö biologian kanssa tuotti Sanomalehtien liiton Meidän juttu -verkkolehteä varten Tommi Nenosen kirjoittaman uutisen biologian tunnilla vierailleesta syöpätutkijasta. Samaan verkkolehteen liittyy Mediakurssin Anni Bomanin, Elisa Sipisen, Marleena Mönkäreen ja Henna Putkosen tutkivan journalismin juttu kierrätyksestä.
Oppaaksi suomalaiseen kulttuuriin ja yliopistokoulutukseen, joskin englantia puhuen, äikänope pääsi 12.9.2019. Tuolloin Erasmus plus Injoy the School -hankkeen opettajavieraiden kanssa tutkittiin Jyväskylässä Alvar Aalto -museossa suomalaisuuden sielua muotoilun mestarin kädenjäljen kautta. Lehtori Pirjo Ruotsalaisen koordinoiman Erasmus-yhteistyöhankkeen aihe liittyy terveyteen ja hyvinvointiin, joten Jyväskylän yliopiston Informaatioteknologian tiedekunnan dekaani, professori Pasi Tyrväinen esitteli vieraillemme Tekoälysovelluksia hyvinvoinnissa ja terveydenhuollossa -hanketta.
Kulttuurikeskus Poleeni aloitti 30-vuotisjuhlavuotensa tarjoamalla lukiolaisille Manoel Pinton monologin Maahanmuuttajan poika, näytökseen meidät kutsui teatterin tuottaja Jari Tuononen. Lisäksi molemmat äikänopet kävivät luokkiensa kanssa Poleenin teatterissa. Agatha Christien klassikko Hiirenloukku viehätti opiskelijoita erityisesti.
Valtakunnallisen puheviestintätaitojen päättökokeen suoritti erinomaisesti abiturientti Taika Määttänen.
Abitti-pajoja abiturienteille vedettiin niin syksyllä kuin keväälläkin kaksi kappaletta. Niistä sai tarvitessaan tukea uuden kokeen teknikkapuoleen.
Lämmin kiitos atk-spesialisti Maritta Valtarille syyslukukauden yhteistyöstä, jossa äikänope oli oppilaana tekniikan ihmemaassa! Lämmin kiitos omalle äikän ja kaikille kollegoille sekä yhteistyökumppaneille niin lukiossamme kuin lukion ulkopuolella! Onnea ylioppilaille!
tiimin psta Marianne-ope
Toimintakertomus 2018-2019Kesäkuu 20191.6.2019