Uusi normaali – monessakin mielessä
Kieli elää. Lukuvuoden 2019 – 2020 lopulla maamme hallitus alkoi käyttää ilmausta ”uusi normaali” ajasta, johon joudumme sopeutumaan crovid-19- eli koronaviruspandemian myötä. Fyysistä etäisyyttä ja hyvää hygieniaa, etäopiskelua ja sitkeää selviämistä rokotteen saantiin asti ryhdyttiin muovaamaan tavalliseksi tavaksi elää. Uusi normaali pystytettiin lukioonkin hujauksessa: käsidesi ilmestyi ylioppilaskokeiden varusteisiin ja etäopetus käynnistyi yhdessä yössä 17.3. alkaen.
Uutta normaalia alkoi tosin rakentaa jo lukion LOPS21-opetussuunnitelmauudistus, johon molemmat äidinkielen opettajat perehtyivät Opetushallituksen ja Äidinkielen opettajien foorumissa 1.- 2.8. (#LOPS2021, #aof2019). Moduuleista ja muutoksista omassa oppiaineessa tuli selkeä näkemys. Sonja kävi myös äidinkielen opettajien talvipäivät 19.1. Rovaniemellä, Marianne puolestaan opetushallituksen LOPS21-koulutuskiertueen moduulirakenteet ja oppiaineiden yhteistyön 19.11. Kuopiossa, molemmat opetushallituksen OPS-tilannepäivityksen 11.2. Helsingissä. Muitakin ops-koulutuksia olemme opiskelleet niin läsnä kuin etänäkin. Omassa lukiossa on lukuvuoden aikana työskennelty ryhmissä uuden opsin vaatimia rakenteita (Marianne) ja pedagogiikkaa (Sonja) suunnittelemassa yhdessä toisten oppiaineiden opettajien kanssa.
Kriittisen medialukutaidon kautta mediaopetus on mukana Erasmus+ Against Online Slavery -hankkeessa, jonka päätavoitteita kyseinen mediataito on. Koulumme pääsi hankkeeseen mukaan 2019, koko hanketta koordinoi englannin lehtori Mari Surkka. Hankkeen haussa ja kuluneen lukuvuoden on ollut nimettynä projektijäsenenä äidinkielen lehtori Marianne Tyrväinen vastaamassa mediaopetuksesta ja hankkeeseen liittyvistä mediatuotoksista sekä järjestämässä alan vierailuja. Hankeohjelmassa tutustuttava, tunnettu media-alan toimija löytyi omista oppilaista – entisen äidinkielen opettajansa pyyntöön heltyi Aito Media Oy:n toimitusjohtaja Ilkka Hynninen. Aito Media on yksi Suomen suurimmista tuotantoyhtiöistä. Sillä on yli 200 tunnin vuosittainen ohjelmistotuotanto suomalaisille televisiokanaville ja kansainväliseen levitykseen. Ainutlaatuiselle vierailulle mediayhtiöön 10.2.2020 pääsivät Erasmus-opiskelijamme – yhtiö ei yleensä esittele toimintaansa vierailijoille. Aito Media Oy toimii Tampereella ja Helsingissä, jossa vierailimme (kuvassa). Yhtiön tarkoituksena on nimenomaan aidon, oman kansallisen ja eurooppalaisen ohjelmatarjonnan tuottaminen. Yhtiö on myös kansainvälisessä yhteistyössä ranskalaisen Lagardeŕe Studios -yhtiön kanssa. Se sopi erinomaisesti vierailukohteeksi myös visionsa vuoksi: Aidolla on merkitystä.
Linkissä näyte haastattelusta, Aito Media Oy:n toim.joht. Ilkka Hynninen kertoo ensimmäisistä mediaharjoituksistaan lukiossamme opiskellessaan: IlkkaHynninenInterview10022020
Lukiolla opiskeltiin haastattelunteko ja -rakenne, vierailulla opiskelijat Milla Ylönen ja Katja Taavitsainen haastattelivat ja Santeri Tiainen videoi toimitusjohtaja Ilkka Hynnisen haastattelun sekä viimeisteli sen esityskuntoon. Tunnetun mediatoimijan haastattelun ja Aito Media OY:n esittelyn näkevät Liettuan, Italian, Portugalin, Romanian ja Turkin hankkeeseen kuuluvat opettajat ja opiskelijat. Se oli tarkoitus nähdä maaliskuun alussa Liettuassa, mutta väliin iski koronavirus.
Mediatöitä lukuvuonna syntyi muitakin, myös Mediakurssilla (ÄI11): AitoMedia Oy:n vierailusta blogitekstin kirjoittivat Iina Lehikoinen ja Nenna Voutilainen (Erasmus), jutun Pieksämäen Lehteen medianomiopiskelija Taavi Kiesiläisen vierailusta, jolla hän esitteli opintojaan Karelia Ammattikorkeakoulussa, kirjoittivat Pinja Haavisto, Anni Kolehmainen ja Pinja Tolonen (vierailu 17.10. Erasmus, juttu ÄI11). Pieksämäen Lehti julkaisi Mediakurssilta (ÄI11) myös esimerkiksi Tommi Nenosen e-urheilusta kirjoittaman, laajan henkilöjutun sekä Jere Poikolaisen tekemän eurooppaministeri Tytti Tuppuraisen haastattelun Jeren vierailulta valtioneuvostoon. Aada Penttisen, Julia Putkonen ja Lauri Nyrhisen ”Matematiikan ekspertti eläkkeelle” -juttu lehtori Ilpo Turusesta ilmestyi 23.11.
Erasmus+ Against Online Slavery -hankkeen mediatehtäviin kuuluvana tutustuimme myös lehden toimitukseen. Vierailulla Pieksämäen Lehteen 8.1.2020 perehdyimme samalla Suomen suurimpaan paikallislehtipainoon, Lehtiseppien painotaloon. Päätoimittaja Kari-Pekka Issakainen esitteli molemmat kohteet. Kuvia vierailustamme on niin lukiomme kuin Erasmus-hankkeenkin Instagramissa.
Toimittajavieraan Yleltä kutsui Sonja Lievonen, ja 8.10. kuultiin asiantuntemusta propagandasta ja valeuutisista. Luento liittyi niin Erasmus-hankkeen aiheisiin kuin kursseihin ÄI11 ja ÄI4. Koko koulu seurasi kiinnostavan katsauksen auditoriossa.
Lukuviikkoa vietettiin 14.11. alkaen äikänopettajien järjestämin tempauksin, viikko oli opiskelutyömme opetuhallituksen LUKILOKI-koulutuksessa. Poleenin kirjastokärryn kera lukiolla vierailivat informaatikko Tiina Frilander ja kirjastovirkailija Tuula Vahtermo. He esittelivät 15.11. lukiolaislle luettavaa koulun aulassa ja saivat kiitettävästi opiskelijoitamme kirjojen ääreen.
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun eli Xamkin kanssa tehtiin yhteistyötä, jota Xamkilla koordinoi Sanna-Mari Pöyry. Se näkyi lukuviikolla (vko 42) ns. jeesariopiskelijoiden kirjaesittelyinä sekä 23.4. Kirjan ja ruusun päivänä Xamkin opiskelija Hanna Kurrosen tekemänä videona Instagramissa inspiroimassa lukemaan. Youtubesta video löytyy (katsottu 11.5.2020) Hanna Kurrosen tilitä ja opiskelijoillemme tarjottuna linkkinä: https://youtu.be/IC0vvMT7RGA
Poleenin teatterissa molemmat äidinkielen ryhmät katsoivat Anne Leinosen kirjoittaman scifi-uuskumma-näytelmän Kellopelisydän. Äidinkielen ryhmissä estystä analysoitiin yhdessä ohjaaja Jari Tuonosen ja näytelmässä esiintyneen opettajamme Ari Kallion kanssa.
Erasmus+ Ka1 -hankkeen myötä kansainvälisyystaitojaan kohensi Marianne-ope tutkien syyslomaviikkonsa 2019 Oxfordissa englannin kieltä ja kulttuuria. The Lake School of English on 40 vuotta toiminut, arvostettu ja maansa oppilaitosarvioinnissa erinomaisesti sijoittunut kielikoulu, jonka lähtötestauksen jälkeen alkoi opiskelu – englannin opettajien ryhmässä. Kurssi elvytti kielitaitoa tehokkaasti. Hienoa on, että yhteistyöhön kanssamme halusivat niin saksalaiset ammattikorkeakoulua, lukiota kuin ruotsalaista lukiota ja puolalaista lukiota edustaneet opettajat ja rehtori. Pidämme yhteyttä edelleen.
Äidinkieltä on 18.3. alkaen opetettu etänä Teamsia käyttäen. Ihminen venyy yllättäviin suorituksiin, kun asenne on kohdallaan – ja laitteet toimivat. Opiskelijat ovat olleet hienosti mukana ja niin vain käy, että kevään kurssit saadaan hyvin suoritetuiksi. Pandemiaan verrattuna etäopetuksen haasteet ovat pieni vaiva, vaikka työllistävätkin lähiopetusta enemmän.
Jokin on, onneksi, säilynyt: Ylioppilaskokeen tulokset ilahduttivat laudatureillaan ja eximioillaan. Äidinkielen koe on vaativa ja sen kirjoittavat kaikki, joten tulos kannattaa mainita.
Lämmin kiitos yhteistyöstä kaikille – erityisesti Aito Media Oy:n toimitusjohtaja Ilkka Hynniselle, joka kesken kiireisen aikataulunsa antoi meille unohtumattoman kokemuksen mediayhtiötään esittelemällä ja lukioaikaansa muistaen! Onnea kaikille ylioppilaille!
Suomalaista sisua, sitkeyttä ja jaksamista uuden normaalin opetteluun! Varominen on aina ollut suomalaisessa kirjallisuudessa viisautta ja heikommista huolehtiminen sivistyksen tärkein mittari.
Marianne Tyrväinen
Toimintakertomus 2019-2020Toukokuu 202030.5.2020