Opiskelu ja opintojen arviointi
Pieksämäen lukion opetussuunnitelma





Tuntijako
Pieksämäen lukio noudattaa valtioneuvoston hyväksymää tuntijakoa ja Pieksämäen kaupungin lukion opetussuunnitelmaa, johon kuuluu kaikille yhteisiä, syventäviä ja soveltavia kursseja. Yhteiset kurssit ovat kaikille pakollisia kursseja. Syventävät kurssit ovat valtakunnalliseen tuntijakoon merkittyjä, yhteisiin opintoihin välittömästi liittyviä kursseja. Opiskelijan opiskeluohjelmaan tulee kuulua vähintään 10 syventävää kurssia. Soveltavat kurssit ovat eheyttäviä kursseja, menetelmäkursseja, muita koulukohtaisia kursseja sekä muissa oppilaitoksissa opiskeltavia kursseja. Lukion oppimäärä on yhteensä vähintään 75 kurssia. Muissa oppilaitoksissa tai ohjatussa valmennuksessa suoritettavista soveltavista kursseista ja niiden hyväksymisestä opiskelijan kokonaiskurssimäärään tulee aina neuvotella etukäteen opinto-ohjaajan ja rehtorin kanssa.
Kurssivalintojen tekeminen
Lukiotulokkaiden ensimmäisten jaksojen kurssivalinnat tehdään kurssitarjottimelle WILMA ohjelmalla toukokuussa. Muut opiskelijat tekevät koko lukuvuotensa opinto-ohjelman toukokuussa. Valintoja on mahdollisuus tarkistaa ennen kunkin jakson alkamista. WILMAN avoinna olemisesta ilmoitetaan erikseen. Kurssitarjotinta päivitetään pitkin lukuvuotta, valintojen mahdollisimman hyvää toteutumista varten. Mikäli kurssitarjottimella on mahdottomia esteitä, kannattaa niistä käydä kertomassa rehtorille, jotta hän voi selvittää onko ongelmaan saatavissa ratkaisua.Opiskelija näkee omalla käyttäjätunnuksellaan ja salasanallaan päivittäisen työjärjestyksensä, valintansa ja arvosanansa eri kursseista. Tutorit opastavat uudet oppilaat WILMAN käyttöön. Neuvoja saat opinto-ohjaajalta, rehtorilta ja ryhmänohjaajilta.
Kurssitarjottimella olevat pakolliset kurssit ovat punaisia, syventävät kurssit ovat vihreitä ja koulukohtaiset soveltavat kurssit ovat sinisiä. Ensimmäisen vuosikurssin opiskelijoille tarkoitetun kurssin lyhenteen ja numeron perässä oleva kirjainlyhenne tarkoittaa ohjausryhmää. Poikkeuksena ovat matematiikan kurssit, jotka on merkitty numeroin (lyhyt 1-6 ja pitkä 1-10). On suositeltavaa opiskella pakolliset kurssit oman ohjausryhmänsä mukana.Ykkösluokkalaisille tarjolla olevat kurssit on sijoitettu kurssitarjottimelle kunkin rivin alkuun. Yleensä kurssit kannattaa suorittaa numerojärjestyksessä, suoritusjärjestyksestä saa tietoa aineenopettajilta
Kaikkia syventäviä ja soveltavia kursseja ei voida toteuttaa joka vuosi lähiopetuksena. Tällaisen kurssin opiskelija voi suorittaa itsenäisesti tai verkkokurssina ISOverstaassa. ISOverstaan opinnoista tulee sopia etukäteen rehtorin tai opinto-ohjaajan kanssa. Muissa oppilaitoksissa suoritettavat opinnot voidaan harkinnanvaraisesti lukea hyväksi. Niistä on sovittava etukäteen rehtorin kanssa, joka tekee päätöksen opintojen hyväksi lukemisesta ennen mainittujen opintojen aloittamista. Lukiota täydentäviksi soveltaviksi kursseiksi voidaan hyväksyä muissa toisen asteen oppilaitoksissa suoritetut kurssit. Musiikkiopistossa suoritetut opinnot voidaan lukea opiskelijan kokonaiskurssimäärään. Urheilijat voivat saada kursseja valmentautumissuunnitelmansa perusteella. Kurssien myöntämisessä noudatetaan Etelä-Savon urheiluakatemian yhteisiä perusteita. Lukiota korvaavia opintoja voidaan suorittaa muissa lukioissa ja kesäyliopistoissa, mikäli kurssien opetussuunnitelmat ovat yhteneväiset. Kaikista oman lukion ulkopuolisista opinnoista tulee todistuksen lisäksi jättää rehtorille ao. kurssin opetussuunnitelma, josta käy ilmi opintojen laajuus ja sisältö.
Oppikirjaluettelo lukuvuodelle 2014-2015
Itsenäinen opiskelu
Osa opinnoista voidaan edellyttää opiskeltavan itsenäisesti. Opiskelijalle voidaan hakemuksesta myöntää lupa suorittaa opintoja opetukseen osallistumatta. Opiskelijalla on mahdollisuus suorittaa kurssi tai sen osa itsenäisesti opettajan ohjauksessa tai verkkokurssina seuraavin ehdoin ja edellytyksin:
- Kurssin opettaja arvioi, että opiskelija on kykenevä omaksumaan kurssin sisällöt itsenäisesti opiskellen.
- Itsenäisen opiskelun suunnitelma on tehtävä hyvissä ajoin ennen opiskelun alkua.
- Aineen ensimmäistä kurssia ei suositella itsenäisesti suoritettavaksi.
- Itsenäinen kurssi suoritetaan pääsääntöisesti menossa olevan kurssin rinnalla, ellei opettajan kanssa toisin sovita.
- Kurssi on suoritettava opettajan antaman aikataulun mukaan. Mikäli suoritus ei tule aikataulussa, on kurssi suoritettava normaaliin tapaan läsnäolevana.
- Jos opiskelija jättää ilman hyväksyttävää syytä (esim. sairaus tms.) suorittamatta itsenäisesti opiskeltavan kurssinsa, hän menettää oikeuden itsenäiseen opiskeluun asianomaisessa oppiaineessa kyseisenä lukuvuonna.
- Itsenäinen kurssi hyväksytään suoritetuksi kurssiksi vain, jos kurssista on saatu hyväksytty arvosana.
- Opiskelijan anoessa lomaa on hänen sovittava ennen lomaa loman aikana suoritettavien kurssien osien itsenäisestä suorittamisesta.
Toimintaohjeet:
- Opiskelija täyttää itsenäisen opiskelun suunnitelmalomakkeen ja esittää sen opettajalle joka hyväksyy suunnitelman ja antaa opiskelijalle suoritusohjeet.
- Opiskelija esittää itsenäisen opiskelun lomakkeen opinto-ohjaajalle, joka tarkistaa, että yllämainitut ehdot täyttyvät, kirjaa suunnitelman tiedokseen ja vahvistaa lomakkeen nimikirjoituksellaan.
- Opiskelija osallistuu kurssin loppukuulusteluun opettajan kanssa sovittuna aikana.
- Kurssiarvosana määräytyy niiden suoritusten perusteella, jotka opettaja on suoritusohjeessa opiskelijalle määrännyt.
Pitkän ja lyhyen matematiikan kurssien vastaavuudet
Siirryttäessä pitkästä matematiikasta lyhyelle on opinto-ohjelman muutoksesta keskusteltava opinto-ohjaajien kanssa. Vaihdosta ja korvaavuuksista tehdään erillinen lomake jonka opiskelija ja hänen huoltajansa allekirjoittavat.
Kurssien korvaavuudet siirrytäessä pitkästä matematiikasta lyhyelle:
- MA1 = MB1
- MA3 = MB2
- MA6 = MB5
- MA7 = MB4
- MA8 = MB3






Muiden pitkän matematiikan kurssien suorittamisesta tulee suoritusmerkintä koulukohtaisena soveltavana kurssina. Mikäli opiskelija haluaa korottaa pitkän matematiikan kurssin arvosanaa siirryttäessä lyhyelle matematiikalle, hänen tulee suorittaa erillinen näyttökoe.
Vieraiden kielten opetus
Kieliohjelma päätetään kuntatasolla. Pieksämäen lukiossa kieliohjelmaan kuuluvat peruskoulun yläluokilta jatkuva toinen kotimainen kieli B1 ruotsi ja seuraavat vieraat kielet: peruskoulun alaluokilta jatkavina kielinä A1 englanti ja A2 saksa, peruskoulun yläluokilta jatkavina B2-kielinä saksa, ranska ja venäjä sekä lukiossa alkavina B3-kielinä saksa, ranska ja venäjä. Opinto-ohjelmaan voidaan sisällyttää myös muita vieraita kieliä tai niiden johdantokursseja mahdollisuuksien ja resurssien mukaan. B2- ja B3- kieliä opetetaan omina ryhminään aina taloudellisen tilanteen niin salliessa. Kielivalintojen loppuun vienti mahdollistetaan etä-, monimuoto- ja virtuaaliopetuksen sekä itsenäisen opiskelun keinoin.
Toisen koulutuksen järjestäjän, esim. Seutuopiston ja Kuopion kesäyliopiston, tarjoamaa kielten opetusta voidaan lukiossa lukea kurssisuoritukseksi. Lukion vieraskielisten opiskelijoiden oman äidinkielen kehittyminen pyritään turvaamaan. Opetuksessa voidaan hyödyntää kaupungin eri kouluasteiden oppilaille tarjottavia yhteisiä kursseja, joita opettaa äidinkielenään vierasta kieltä puhuva henkilö.
Koulun ulkopuolella tapahtuva opetus
Eri oppiaineissa osallistutaan vuosittain useisiin lukiolaisille järjestettäviin kilpailuihin. Viime vuosina tällaisia kilpailuja ovat olleet mm. valtakunnalliset kielten kirjoituskilpailut, Viksu -tiedekilpailu, Talousguru – kilpailu, MAOL:n ja Jyväskylän yliopiston matemaattisten aineiden kilpailut sekä KLL:n salibandy- ja lentopallosarjat.
Kurssisisältöjä on mahdollista syventää erilaisten opintoretkien ja tutustumis- ja vierailukäyntien avulla lähiseudun yhteistyökumppaneiden luokse sekä tarvittaessa valtakunnallisesti merkittäviin kohteisiin. Esim. biologian opiskelijat tekevät retken Kuopion yliopiston lääketieteelliseen tiedekuntaan. Kaikki retket toteutetaan koulutuslautakunnan hyväksymien ohjeiden mukaisesti ja pääsääntöisesti kustannukset kerätään opiskelijoilta.
Kakkosluokkalaiset tekevät kevätretken ryhmänohjaajien ja oppilaiden yhdessä päättämään kohteeseen kotimaassa. Koulu maksaa retken linja-autokyydit. Muusta koulun ulkopuolisesta opetuksesta laaditaan erillinen suunnitelma, kotimaassa tapahtuvista matkoista päättää rehtori ja ulkomaille suuntautuvista matkoista koulutuslautakunta. Pieksämäen kaupungin koulutuslautakunnan ohjeistus koskien koulun ulkopuolella annettavaa opetusta.
http://www.pieksamaki.fi/fi/perusopetus/koulun-ulkopuolinen-opetus
Opintojen arviointi
Jokaisen kurssin alussa opiskelijalle selvitetään arvostelun ja arvosanan muodostamisen perusteet. Opettajalla on oltava riittävästi arvosanan määräämisen pohjaksi opiskelijan antamia näyttöjä oppimisestaan ja osaamisestaan. Opiskelijan kurssiarvosana voidaan määritellä vasta kun arvioinnin edellytyksen täyttyvät. Myös arvosana neljä edellyttää aina riittävää näyttöä. Poissaolo opetuksesta ja tyhjä vastauspaperi kurssikokeessa eivät osoita opettajalle opiskelijan osaamistasoa.
Opiskelija voi saada kurssiarvosanaksi P-merkinnän. Tämä tarkoittaa, että arvioinnin edellytykset eivät ole täyttyneet. Pääsääntönä on, että puuttelliset osasuoritukset on selvitettävä kurssia seuraavan jakson aikana.
Arvosana K tarkoittaa, että opiskelijan kurssisuoritus on keskeytynyt esim. liian suuren poissaolomäärän vuoksi. Tällöin kurssi on suoritettava myöhemmin uudelleen, mikäli siitä aikoo saada merkinnän todistukseensa. Hyväksytyn kurssin voi uusia ainoastaan suorittamalla kurssi uudelleen.
Kunkin oppiaineen oppimäärän arvosana muodostuu pakollisten ja opetussuunnitelman perusteissa määriteltyjen valtakunnallisten syventävien kurssien aritmeettisena keskiarvona. Tätä arvosanaa on mahdollista korottaa erillisessä kuulustelussa saadun näytön, opettajan harkinnan tai opiskelijan antamien muiden lisänäyttöjen perusteella. Lisänäytöt voivat olla esim. oppiaineeseen liittyviä koulukohtaisia soveltavia kursseja. Päättöarvioinnista päättävät rehtori ja opiskelijan opettajat yhdessä.
Opiskelijalla voi olla todistuksessaan yhdessä aineessa hylättyjä kursseja pakollisten ja syventävien kurssien yhteismäärästä enintään seuraavasti:
- 0 kun kursseja on 1 – 2
- 1 kun kursseja on 3 – 5
- 2 kun kursseja on 6 – 9
- 3 kun kursseja on 9 – 11
- 4 kun kursseja on 12 tai enemmän.
Opiskelijalle muodostuu etenemiseste, ellei hyväksyttyjä kursseja ole riittävästi. Opiskelija ei myöskään saa päättötodistusta mikäli jossakin aineessa on etenemiseste.

“Kurssitarjottimella olevat pakolliset kurssit ovat punaisia, syventävät kurssit ovat vihreitä ja koulukohtaiset soveltavat kurssit ovat sinisiä.”
“Opiskelijalla on mahdollisuus suorittaa kurssi tai sen osa itsenäisesti opettajan ohjauksessa tai verkkokurssina”

“Opiskelija voi saada kurssiarvosanaksi P-merkinnän. Tämä tarkoittaa, että arvioinnin edellytykset eivät ole täyttyneet. Pääsääntönä on, että puuttelliset osasuoritukset on selvitettävä kurssia seuraavan jakson aikana.”