Äidinkieli ja kirjallisuus -oppiaineessa on edelleen opetettu opetussuunnitelman mukaisesti ja jatkettu tietotekniikan opetuskäytön hyödyntämistä. Arjen aherrukseen on lukuvuonna 2014 – 2015 tuonut painotusta lukiomme suunta kohti oppiainerajat ylittäviä opetuskokonaisuuksia. Se sopii erinomaisesti mediaopetukseen. Mediakurssin (AI11) myötä moni oppiaine ja lukion tapahtuma saikin entistä enemmän medianäkyvyyttä. Oppilaita oikea julkaisuympäristö luonnollisesti motivoi, ja mediataitoja tarvitaan kaikkialla.
Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen Pieksämäen lukiolaisten tentattavana 31.1.2015
Merkittävin oppiainerajat ylittävä yhteistyö äidinkielessä oli varmasti Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikasen talousaiheisen haastattelun, vierailun ja siihen liittyvän viestinnän hoitaminen. Tilaisuus järjestettiin Poleenissa ja yleisönä oli koko koulu. Yhteistyötä tekivät yhteiskuntaopin Kertauskurssi, opettajana rehtori Vesa Vahtermo ja Mediakurssi (AI11), opettajana Marianne Tyrväinen.
Yhteiskuntaopin Kertauskurssilla laadittiin ajankohtaiset, talousaiheiset kysymykset, siellä myös tarkistettiin mediakurssilaisten ns. tavallisen kansalaisen kysymykset. Mediakurssilla harjoiteltiin niin esiintyminen kuin haastattelun rakentaminenkin. Tilaisuuden taltioinnista, lavasteista ja erinomaisista dia-esityksistä saa kiittää mediakurssilaisia. Yhteistyö Suomen Pankin tiedottajan, oikeiden sanomalehtien ja lähdehankinnan kera tarjosi harjoiteltavaksi opettajan ohjauksessa runsaasti aitoja viestintätilanteita, joita yleensä pääsee tekemään vain tiedottajan tai toimittajan töissä. Pieksämäen Lehti julkaisi mediakurssilaisten kirjoittaman puffin (ennakkotieto vierailusta) ja uutisoi itse näyttävästi tilaisuuden. Maakuntalehti Savon Sanomat uutisoi tapahtumamme etusivullaan ja pääuutissivullaan. Nykymediasta kertoo hauska seikka: Pääjohtaja Liikanen näytti, että oppilaidemme puffijuttu oli päässyt myös hänen Facebook-sivulleen!
Pääjohtaja Liikanen vastasi kiperiinkin talouskysymyksiin leppoisasti, ja mediakurssilaiset Anni Taskinen ja Heikki Ylönen tenttasivat tyylikkäästi asiantuntijaa. Kiitosta saimme myös aktiivisista yleisökysymyksistä, joita mediakurssilaiset lopuksi tekivät.
Pääjohtaja Liikasen vierailu kuuluu Suomen Pankin strategiaan herättää nuorten kiinnostusta talousasioihin ja kehittää nuorten taloustieteen ymmärrystä. Suomen Pankin tavoitteena on kehittää viestintää ns. suuren yleisön kanssa. Sekin kertoo viestinnän tärkeydestä ajassamme.
Mediakurssilaiset tekivät runsaasti tasokkaita, ns. monimediaisia mediatekstejä, joista osa on julkaistu koulun kotisivulla ja osa koulun OnEdu-julkaisualustalla Äidinkielen (MTy) Mediakurssi -sivuilla. Anni Taskisen juttu julkaistiin Suomen Akatemian Tietobreikki -internetsivustollakin (31.10.2014, luettu 12.4.2015) . Esimerkiksi seuraavia uutisia, juttuja ja reportaaseja on julkaistu Pieksämäen Lehdessä: – Anni Taskinen raportoi koulussamme vierailleen Suomen Akatemian tutkija Pertti Multasen luennon. Yhteistyötä tehtiin historian ja maantieteen kanssa. – Vanhempi konstaapeli Toni Reinikaisen laillisuuskasvatusvierailu, koulumme Terveys-teemapäivä (10.11.) ja ykkösluokkalaisten liikuntapäivä (6.5.) sekä 62Degrees-virtasalmelaisbändin YleX:n listaykköspaikka. Seutuopiston Rehvituvan maahanmuuttajien saunaillassa mediakurssilaiset eivät mennet avantoon, mutta kirjoittivat ja kuvasivat elävän jutun Pieksämäen Lehteen.
Mediakurssilaisia (AI11) radiovierailuilla Mikkelissä
YLE:n Etelä-Savon toimituksen radiostudiossa päästiin näkemään ohjelmantekoa livenä. TV:n alueuutisten teko tuli myös tutuksi. Päällikkö Petri Kosonen esitteli niin Ylen toimintaperiaatteet kuin aluetoimituksenkin. Radio Cityn ja Iskelmän teki puolestaan tutuksi monimediamyyntiä hoitava Mika Venäläinen. Studio katsastettiin, kierrettiinpä koko Länsi-Savon toimitalokin. Perusteellisimmin perehdyttiin kaupallisen radiokanavan toimintaan.
Printtimediaan meitä opasti Pieksämäen Lehden päätoimittaja Sinikka Hakkarainen 26.3.
Mediadiplomin suoritti kolme opiskelijaa. Diplomin toisena arvioijana toimi teatteriohjaaja Saku Heinonenen. Lämpimät kiitokset! Puheviestintätaitojen valtakunnallisen päättökokeen suoritti yksi opiskelija.
Muuta yhteistyötä koulun ulkopuolelle on tehty perinteiseen tapaan: Kulttuurikeskus Poleenin 25-juhlavuotisnäytelmänä esitetyn Ibsenin Villisorsan ennakkonäytöksessä vieraili AI1C. Poleenin kirjaston informaatikko Pia Rask-Jussila perehdytti AI52- ja AI53-ryhmiä tiedonhaun saloihin 13.1. heti jakson alussa. Otimme luokan tablet-laitteet kainaloomme ja kipaisimme Poleeniiin. Näin saimme kädestä pitäen ohjausta oppiaineemme tietokantojen käyttöön. Siten ennakoimme myös äidinkielen sähköistyvää ylioppilaskoetta.
Lämmin kiitos kaikille yhteistyössä olleille!
Onnea opiskelijoille ja myötätuulta purjeisiin!
Marianne Tyrväinen
Toimintakertomus 2014-2015Toukokuu 20156.5.2015