Reaalitiimin puheenjohtajana on toiminut tänä lukuvuonna Marja-Liisa Nykänen ja ryhmämme on kokoontunut tänä vuonna uudella kokoonpanolla. Uusia opettajia ovat olleet Johanna Tanskanen, Jarmo Eskelinen sekä Laura Linnaranta. Lisäksi vanhoista opettajista tiimiin on tullut Ari Kallio, sekä Pirjo Ruotsalainen. Tiimimme on kokoontunut lukuvuoden aikana säännölisesti pohtimaan tulevien yo-kokeiden haasteita sekä pedagogisia uudistuksia. Olemme myös perehdyttäneet uusia opettajia talon käytänteisiin sekä jakaneet tietotaitoa keskenämme.
Historia
Historian yo-kirjoituksiin osallistuminen on jo muutamana vuonna toteutunut syksyyn painottuen, niin myös tänä lukuvuonna. Syksyn ensimmäisessä jaksossa järjestettiin historian kertauskurssi ja syksyllä 2013 historian päättökokeeseen osallistui 18 kirjoittajaa. Kevään 2014 reaalikokeeseen osallistui viisi yo-kokelasta. Tämän vuoden tulokset yo-kirjoitusten suhteen olivat erinomaiset. Historian tuloksissa koulumme on valtakunnan vertailussa kymmenen parhaan lukion joukossa!
Lukuvuonna 2013-2014 pidettiin neljän pakollisen kurssin lisäksi myös Suomi esihistoriasta autonomian aikaan -kurssi HI5 ja Kulttuurien kohtaaminen HI6. Tänä lukuvuonna historiaa opetti Marja-Liisa Nykänen.
Yhteiskuntaoppi
Yhteiskuntaopissa yo-kirjoituksiin valmentava kertauskurssi järjestettiin 3.jaksossa. Yo-kirjoitusten tulostaso sekä syksyllä että keväällä oli erittäin hyvä. Lukuvuonna 2013-2014 järjestettiin kahden pakollisen kurssin lisäksi Lakitiedon kurssi YH3 sekä Eurooppalaisuus ja Euroopan Unioni -kurssi YH4. Toukokuun alussa koulussamme kävi myös Eurooppalainen Suomi ry:n projektikoordinaattori Marleena Holmberg pitämässä EU-infopäivän. Tapahtuman tarkoituksena oli lisätä EU-tietoisuutta sekä kannustaa nuoria käyttämään äänioikeuttaan niin kevään EU- kuin muissakin tulevissa vaaleissa. Verkkokirja ja oppimateriaalia tuotettiin kertauskurssille, lakitiedon kurssille ja taloustiedon kurssille. Yhteiskuntaopin opetuksesta kuluvana lukuvuonna vastasivat Marja-Liisa Nykänen (YH1, Taloustieto sekä Eurooppa-kurssi) ja rehtori Vesa Vahtermo (Taloustieto, Kertauskurssi sekä Lakitiedon kurssi).
Biologia ja maantiede
Biologian ja maantieteen kursseilla niin opiskelijat kuin opettaja Johanna Tanskanenkin tutustuivat aktiivisesti Pieksämäen alueeseen. Maantieteessä drumliinien syntymekanismit, Pieksämäen kaupunkirakenne ja kaavoitus sekä kaupunkimme riskianalyysi olivat tarkastelun alla. Biologian kursseilla tehtiin lähiekosysteemin syysseurantaa sekä tutkittiin mm. Keskuskadun ilmanlaatua jäkäläkartoituksella.
Ihmisbiologian kurssi teki jo perinteeksi muodostuneen vierailun Kuopion yliopiston lääketieteelliseen tiedekuntaan, missä onnistuttiin mm. muovinuken intuboinnissa. Lääketieteellisen retken suosio oli taattu, ja opettajalta vielä kerran erityiskiitos retkelle osallistuneille opiskelijoille aktiivisuudesta.
Biologian ja maantieteen kursseista järjestettiin lukuvuoden aikana lahes kaikki pakolliset (ei bi2) ja soveltavat kurssit. Biologian kirjoittajia oli syksyllä runsaasti ja syksyn kertauskurssilla opiskeltiinkin erittäin aktiivisesti. Maantieteen kirjoitukset painottuvat vastaavasti kevääseen, opiskelijan joukko oli pieni mutta sitäkin pippurisempi. Pieksämäen lukio osallistui myös sekä biologian että maantieteen kansalliseen kilpailuun, molemmissa kisoissa pistekeskiarvo oli valtakunnallisen keskiarvon paremmalla puolella.
Katsomusaineet
Evankelisluterilaisen uskonnon opetuksesta on tänä lukuvuonna vastannut Ari Kallio, neljällä jaksolla Jarmo Eskelinen ja kahdella viimeisellä jaksolla Laura Linnaranta. Opetuksessa on pyritty hyödyntämään lisääntyvässä määrin tieto- ja viestintäteknologiaa. Tätä on toteutettu erityisesti UE2 (Kirkkohistoria) kurssilla, jossa painopistettä on edellisen vuoden kokemusten tukemana siirretty opiskelijalähtöiseen oppimiseen. Opiskelijoita on pyritty aktivoimaan itse hakemaan ja omaksumaan tietoa hyödyntäen tieto- ja viestintätekniikkaa. OnEdu oppimisalustaa on otettu aktiivisesti käyttöön, jolloin paperisten monisteiden määrää on vähennetty. Ensimmäisen vuoden opiskelijat ovat voineet hankkia joko paperisen tai digikirjan. Perinteinen kirja on vielä ollut ylivoimaisesti suositumpi, mutta omien tietokoneiden, tablettien ja älypuhelimien käytön lisääntyminen lisää varmaan myös digikirjan suosiota tulevaisuudessa. Kolmen pakollisen uskonnon kurssin lisäksi emme ole voineet järjestää tässä aineessa syventäviä kursseja vähäisten opiskelijavalintojen vuoksi. UE4-6 kursseja ovat opiskelijat suorittaneet itsenäisenä opiskeluna, josta osa on ollut myös oppituntityöskentelyä. Ylioppilaskirjoituksissa on uskonnon kirjoittanut edellisten vuosien tapaan vain muutamat abiturientit.
Elämänkatsomustiedon opiskelu on tapahtunut itsenäisenä opiskeluna opettajien antamien ohjeiden mukaan. Elämänkatsomustiedosta ovat vastanneet aluksi Jarmo Eskelinen ja loppuvuodesta Ari Kallio. Ortodoksista uskontoa on opiskeltu verkokursseilla.
Psykologia
Psykologian pakollinen, neljä syventävää sekä kaksi soveltavaa kurssia toteutuivat tänä lukuvuotena. Psykologian kirjoitti syksyllä 2013 4 ja keväällä 2014 23 abiturienttia. Opiskelijoiden lukioajan uurastus opinnoissa näyttäytyi positiivisesti ylioppilaskirjoitus tuloksissa. Kevään kehityspsykologian kurssilla opiskelijoiden hymyilevät kasvot sekä ahkeruus opinnoissa ovat viestineet positiivista asennetta ja mielenkiintoa ainetta kohtaan. Lukuvuoden neljässä ensimmäisessä jaksossa opetuksesta opettajana toimi Jarmo Eskelinen ja kahdessa viimeisessä jaksossa Laura Linnaranta.
Filosofia
Filosofian pakollisella kurssilla oli tänä vuonna sekä ensimmäisen että toisen vuoden opiskelijoita. Kurssin painotuksia olivat filosofian historiaan tutustuminen sekä omien filosofisten ajattelutaitojen kehittyminen. Ajattelun ja keskustelun taitoja harjoitettiin pohdintojen ja väittelyjen avulla. Väittelyissä etsittiin perusteluita omille mielipiteille välillä kiivaaseen ja välillä myös humoristiseen sävyyn. Syventävien kurssien suorittaminen on toteutettu itsenäisenä opiskeluna. Lukuvuoden neljänä ensimmäisenä jaksona opettajana toimi Jarmo Eskelinen ja kahdessa viimeisessä jaksossa Laura Linnaranta.
Terveystieto
Terveystiedon opetuksesta on vastannut Pirjo Ruotsalanen. Lukiossamme on tarjolla kolme terveystiedon kurssia pakollisen lisäksi. Tänä lukuvuonna terveystiedossa otettiin käyttöön TE1- kurssilla digikirja, Vita 1. Näin opiskelijoilla ei ole ollut paperikirjaa ensimmäisellä terveystiedon kurssilla, vaan opiskelussa on käytetty koulun iPadeja, kannettavia tietokoneita ja tietysti omat laitteet ovat olleet sallittuja opiskelussa aina älypuhelimia myöten. Lisäksi TE2-kurssilla on ollut käytössä opettajan tekemä digitaalinen ”tehtäväkirja”, ja tavoitteena oli opiskella asioita opiskelijalähtöisesti ts. opiskelijat ovat itse hakeneet, muokanneet yhdessä sekä jakaneet omia tuotoksiaan muille. Kaikilla kursseilla on korostunut yhdessätekeminen pienissä ryhmissä.
Toimintakertomus 2013-2014Toukokuu 20148.4.2014