Äidinkieli ja kirjallisuus -oppiaineessa on kuluneena lukuvuonna otettu kursseissa AI1 – AI3 käyttöön Verkko-e-oppikirja. Se on ollut oppilaille maksuton. Koska äidinkieli on pakollinen kirjoitettava aine, jota katsotaan lähes kaikkialle jatkoon haettaessa, olemme vielä pitäneet myös painetun Äidinkieli.Käsikirja -teoksen. Oppilaspalautteen mukaan valitsemamme käytäntö on ollut hyvä.
Uusi oppikirja rakentuu valtaosin erilaiselle pedagogiikalle kuin perinteinen. Oppilaslähtöisyys on toki aina ollut äidinkielen vahvuus oppiaineena, mutta nyt myös teoriatiedonhankkimisvaiheet ohjautuvat enimmäkseen ns. uuden näkemyksen mukaisesti. Siten Verkko-kirjaa käytettäessä on opiskeltu tietoisesti erilaista pedagogiikkaa soveltaen. AI3B- ja AI3C-ryhmille laadittu Wilma-kysely antoi palautetta niin sähköisestä oppikirjasta kuin siihen liitetystä opetus- ja käyttötavastakin. Palaute oli myönteistä. Suoraan kysymykseen, jatketaanko uutta, tuli näiltä ryhmiltä myöntävä vastaus.
Tiimimme lukuvuotta luonnehtinee parhaiten tietotekniikkapainotus: monenmoisiin ohjelmistoihin on tehty tuttavuutta, jokunen Zine-julkaisukin on nähnyt päivänvalon. Muutakin on tapahtunut: Antti Jääskeläinen esitteli oppiainetta 9. lk:n tutustumispäivänä 16.1., osallistuimme AI3A:n ja AI3C:n kanssa 17.4. Poleenin teatteri-torstaihin katsomalla nuorisoteatteri Puntin päivänäytöksen Mastersin Spoon River Antologian pohjalta. Poleenin teatterin johtaja Jari Tuononen esitteli 22.4. lukusalissa nykyteatteria ja kevään ohjelmiston klassikkoa, Frankensteinin hirviötä 75 lukiolaiselle molempien ryhmistä. Yhteistyöhön liittyen Marianne Tyrväinen kävi AI3B:n ja AI62:n kanssa katsomassa Saku Heinosen tuoreesti ohjaaman klassikon.
Valtakunnallista Mediataitoviikkoa vietettiin helmikuussa, meillä mediataitoja käsiteltiin lukuvuoden aikana keskitetysti kursseissa AI4 (Kieli ja vaikuttaminen) ja AI11 (Mediakurssi). Toimittaja Veera Järvenpää perehdytti Mediakurssia (AI11) lehdentaittoon Pieksämäen Lehdessä 1.4. illalla. Näimme lehden upouuden taitto-ohjelman ja sen pilvi-ominaisuudet.
Mediakurssi (AI11) vieraili jutuntekomatkalla 27.3. Vaalijalassa Nenonpellossa, jossa Vaalijalan kuntayhtymän johtaja Ilkka Jokinen kertoi parhaillaan elettävän yhteiskunnallisen muutoksen näkyvyydestä ja vaikutuksista kehitysvammaisten huoltoon. Vierailut Taidepesulaan ja Päivätupaan koettiin merkittäviksi ja oppilaiden ryhminä kirjoittama reportaasi Muutosten Vaalijala – laitosasuminen lakkaa, vapaaehtoistyön mahdollisuudet paranevat ilmestyi Pieksämäen Lehdessä 23.4. koko aukeamana. Osa mediakurssilaisista vieraili Vaalijalan kuntayhtymän Savoset Luotisi-palveluun tutustumassa 28.3. ja kirjoitti siitä ns. kainalojutun edellisen yhteyteen. Vierailusta julkaistaan myös mediakurssin sivuilla Milla Roschierin, AI3B, Taidepesulassa kuvataideopettaja Aleks Kääriäisen ohjauksessa tekemä veikeä video. Sen katsomalla pääsee mukaamme jutuntekomatkalle.
Mediakurssilaisten kolumnisatoa nähdään Pieksämäen Lehdessä kevään aikana. Tekstitaidon ylioppilaskokeessahan on myös tuottotehtäviä, usein media-aiheisia.
Äidinkielen Mediakurssi AI11 (alk. radio- ja tv-kurssi) tuli tänä lukuvuonna toimineeksi 20 vuotta. Vuoden 1994 opetussuunnitelman mahdollistama, tarpeellinen kurssi on elänyt ajan myötä. Mediataitoja kysytään uudistuneessa lukion äidinkielen ylioppilaskokeessa, ja ne ovat keskeisiä seuraavassakin opetussuunnitelmassa. Myös uusi, sähköistyvä äidinkielen ylioppilaskoe testaa mediasisältöjen taitamista. Nykytekniikan myötä meissä jokaisessa asuu pieni toimittaja – sisällöntuottotaidot ratkaisevat, millainen.
Lämmin kiitos kaikille yhteistyössä olleille!
Puheviestintätaitojen valtakunnallisen päättökokeen suorittivat Huhtanen Saana ja Kosunen Krista. Onnea !
Kova työmme kursseilla palkittiin: Ylioppilaskokeessa tulokset olivat jälleen yli valtakunnallisen keskiarvon, eksimia-arvosanoja oli yli 20, mutta laudatureja viime vuotta huomattavasti niukemmin. ONNEA !
Marianne Tyrväinen, lehtori, äidinkielen ja kirjallisuuden tiimin pj.
Toimintakertomus 2013-2014Toukokuu 20148.4.2014