Tuntijako, OPS, kurssivalinnat, kieliohjelma, oppikirjaluettelo ja koulun ulkopuolella tapahtuva opetus
Tuntijako
Pieksämäen lukio noudattaa valtioneuvoston hyväksymää tuntijakoa ja Pieksämäen kaupungin lukion opetussuunnitelmaa, johon kuuluu kaikille yhteisiä, syventäviä ja soveltavia kursseja. Yhteiset kurssit ovat kaikille pakollisia kursseja. Syventävät kurssit ovat valtakunnalliseen tuntijakoon merkittyjä, yhteisiin opintoihin välittömästi liittyviä kursseja. Opiskelijan opiskeluohjelmaan tulee kuulua vähintään 10 syventävää kurssia. Soveltavat kurssit ovat eheyttäviä kursseja, menetelmäkursseja, muita koulukohtaisia kursseja sekä muissa oppilaitoksissa opiskeltavia kursseja.
Lukion oppimäärä on yhteensä vähintään 75 kurssia. Muissa oppilaitoksissa tai ohjatussa valmennuksessa suoritettavista soveltavista kursseista ja niiden hyväksymisestä opiskelijan kokonaiskurssimäärään tulee aina neuvotella etukäteen opinto-ohjaajan ja rehtorin kanssa.
Uusi opetussuunnitelma
Lukuvuoden 2018-2019 aikana otetaan uusi opetussuunnitelma käyttöön myös abiturienttien osalta. Neljännen vuoden opiskelijat suorittavat kurssinsa vanhan, vuoden 2005 opetussuunnitelman ja tuntijaon mukaan. Neljännen vuoden opiskelijoiden kurssien korvaavuudet ja vastaavuudet on hyvä katsoa ennen kurssien käynnistymistä opinto-ohjaajan tai rehtorin kanssa, jotta opiskelija on varmasti oikealla kurssilla.
Uusina valtakunnallisesti syventävinä kursseina tarjotaan teemaopintoja kolmen kurssin verran. Ne yhdistävät eri tieteenaloja eli eheyttävät opetusta ja edistävät opiskelijan tiedeotetta. Kurssien suunnittelussa voi lähtökohtana käyttää aihekokonaisuuksia ja toteutuksessa hyödyntää sidosryhmiä. Teemakursseja ovat monitieteinen ajattelu, tutkiva työskentely teknologialla ja osaaminen arjessa. Teemaopinnoista tiedotetaan erikseen opiskelijoita ennen kurssien käynnistymistä.
Uusi opetussuunnitelma sisältää myös kahdeksan soveltavaa lukiodiplomikurssia: teatterin, median, kotitalouden, musiikin, käsityön, tanssin, kuvataiteen ja liikunnan kurssit. Uusia ovat Pieksämäen lukiossa teatterin, kotitalouden ja tanssin lukiodiplomikurssit.
Kurssivalintojen tekeminen
Lukiotulokkaiden ensimmäisten jaksojen kurssivalinnat tehdään kurssitarjottimelle WILMA-ohjelmalla toukokuussa. Muut opiskelijat tekevät koko lukuvuotensa opinto-ohjelman toukokuussa. Valintoja on mahdollisuus tarkistaa ennen kunkin jakson alkamista. WILMAN avoinna olemisesta ilmoitetaan erikseen. Kurssitarjotinta päivitetään pitkin lukuvuotta, valintojen mahdollisimman hyvää toteutumista varten. Mikäli kurssitarjottimella on mahdottomia esteitä, kannattaa niistä käydä kertomassa rehtorille, jotta hän voi selvittää onko ongelmaan saatavissa ratkaisua. Opiskelija näkee omalla käyttäjätunnuksellaan ja salasanallaan päivittäisen työjärjestyksensä, valintansa ja arvosanansa eri kursseista. Tutorit opastavat uudet oppilaat WILMAN käyttöön. Neuvoja saat opinto-ohjaajalta, rehtorilta ja ryhmänohjaajilta.
Kurssitarjottimella olevat pakolliset kurssit ovat väriltään punaisia, syventävät kurssit ovat vihreitä ja koulukohtaiset soveltavat kurssit ovat sinisiä. Ensimmäisen vuosikurssin opiskelijoille tarkoitetun kurssin lyhenteen viimeinen numero desimaalipisteen jälkeen tarkoittaa ohjausryhmää: .1 = A, .2 = B ja .3 = C. On suositeltavaa opiskella kaikille yhteiset pakolliset kurssit oman ohjausryhmänsä mukana. Ykkösluokkalaisille tarjolla olevat kurssit on sijoitettu kurssitarjottimelle kunkin rivin alkuun. Yleensä kurssit kannattaa suorittaa numerojärjestyksessä, suoritusjärjestyksestä saa tietoa aineenopettajilta ja Wilmassa näkyvillä olevasta opetussuunnitelmasta.
Vieraiden kielten opetus
Kieliohjelma päätetään kuntatasolla. Pieksämäen lukiossa kieliohjelmaan kuuluvat peruskoulun yläluokilta jatkuva toinen kotimainen kieli B1 ruotsi ja seuraavat vieraat kielet: peruskoulun alaluokilta jatkavina kielinä A1 englanti ja A2 saksa, peruskoulun yläluokilta jatkavina B2-kielinä saksa, ranska ja venäjä sekä lukiossa alkavina B3-kielinä saksa, ranska ja venäjä. Opinto-ohjelmaan voidaan sisällyttää myös muita vieraita kieliä tai niiden johdantokursseja mahdollisuuksien ja resurssien mukaan. B2- ja B3- kieliä opetetaan omina ryhminään aina taloudellisen tilanteen niin salliessa. Kielivalintojen loppuun vienti mahdollistetaan etä-, monimuoto- ja virtuaaliopetuksen sekä itsenäisen opiskelun keinoin.
Toisen koulutuksen järjestäjän, esim. Seutuopiston ja Kuopion kesäyliopiston, tarjoamaa kielten opetusta voidaan lukiossa lukea kurssisuoritukseksi. Lukuvuonna 2018-2019 espanjan opinnot pyritään toteuttamaan yhteistyössä Seutupoiston kanssa. Lukion vieraskielisten opiskelijoiden oman äidinkielen kehittyminen pyritään turvaamaan. Opetuksessa voidaan hyödyntää kaupungin eri kouluasteiden oppilaille tarjottavia yhteisiä kursseja, joita opettaa äidinkielenään vierasta kieltä puhuva henkilö.
Oppikirjaluettelo lukuvuodelle 2018-2019
Koulun ulkopuolella tapahtuva opetus
Eri oppiaineissa osallistutaan vuosittain useisiin lukiolaisille järjestettäviin kilpailuihin. Viime vuosina tällaisia kilpailuja ovat olleet mm. valtakunnalliset kielten kirjoituskilpailut, Viksu -tiedekilpailu, Talousguru – kilpailu sekä MAOL:n ja Jyväskylän yliopiston matemaattisten aineiden kilpailut.
Kurssisisältöjä on mahdollista syventää erilaisten opintoretkien ja tutustumis- ja vierailukäyntien avulla lähiseudun yhteistyökumppaneiden luokse sekä tarvittaessa valtakunnallisesti merkittäviin kohteisiin. Esim. biologian opiskelijat tekevät retken Kuopioon Itä-Suomen yliopiston lääketieteelliseen tiedekuntaan. Kaikki retket toteutetaan koulutuslautakunnan hyväksymien ohjeiden mukaisesti ja pääsääntöisesti kustannukset kerätään opiskelijoilta.
Kakkosluokkalaiset tekevät kevätretken ryhmänohjaajien ja oppilaiden yhdessä päättämään kohteeseen kotimaassa. Koulu maksaa retken linja-autokyydit. Muusta koulun ulkopuolisesta opetuksesta laaditaan erillinen suunnitelma, kotimaassa tapahtuvista matkoista päättää rehtori ja ulkomaille suuntautuvista matkoista koulutuslautakunta.
Lukuvuoden 2018-2019 aikana toteutetaan projekti-/teemaviikko minkä aikana opiskellaan opetussuunnitelman aihekokonaisuuksia ja/tai teemaopintoja.
Opiskelijat ja opettajat osallistuvat koulutuslautakunnan hyväksymän hankesuunnitelman mukaisiin Erasmus+ -hankkeen tapaamisiin ulkomailla. Opettajat kokoontuvat syyskuussa 2018 (10.-14.9.2018) Pieksämäelle suunnittelemaan hankkeen toimintoja. Marraskuussa 2018 koulustamme lähtee 4 opiskelijaa ja 2 opettajaa Italiaan, maaliskuussa 2019 vähintään 4 opiskelijaa ja 2 opettajaa puolestaan suuntaa Espanjaan ja projekti päättyy toukokuussa 2019 Unkarissa.
“Kurssitarjottimella olevat pakolliset kurssit ovat väriltään punaisia, syventävät kurssit ovat vihreitä ja koulukohtaiset soveltavat kurssit ovat sinisiä.”