Työelämän oikeusasioita
Työntekijöiden ja työnantajien välisiä suhteita ohjaavat monet lait. Työlainsäädännön lähtökohtana on työntekijän suojeluperiaate. Tästä syystä työlainsäädännössä on ehdottomia säännöksiä, joista ei voi sopimuksin poiketa työntekijän vahingoksi. Tärkeimpiä yksittäisen työntekijän työsuhteessa sovellettavia lakeja ovat työsopimuslaki, työaikalaki, vuosilomalaki, opintovapaalaki ja yksityisyyden suojasta työelämässä annettu laki. Nuorten, alle 18-vuotaiden työssäkäyntiä ohjaa laki nuorista työntekijöistä. Työsopimuslaki on työelämän peruslaki. Sitä sovelletaan sekä yksityisellä että julkisella sektorilla työsuhteessa tehtävään työhön työn laadusta riippumatta.
Työsopimuslaissa säännellään mm. seuraavia asioita:
- työsopimuksen tekemistä
- työnantajan ja työntekijän velvollisuuksia
- työsuhteen vähimmäisehtojen määräytymistä
- työntekijän oikeutta perhevapaisiin
- työntekijän lomauttamista
- työsopimuksen päättämistä (mm. irtisanomisaikoja, irtisanomis- ja purkamisperusteita sekä työsopimuksen päättämismenettelyä)
- vahingonkorvausvelvollisuutta
- pätemättömien ja kohtuuttomien sopimusehtojen vaikutuksia
- kansainvälisluonteisia työsopimuksia sekä työntekijöiden edustajien asemaa
Työsuhde syntyy, kun työntekijä sitoutuu tekemään työnantajalle työtä tämän johdon ja valvonnan alaisena. Työsuhde syntyy, kun perustunnusmerkit täyttyvät. Työsuhde syntyy riippumatta siitä, millä nimellä järjestelyä kutsutaan. Kun työsuhde syntyy, tulevat voimaan Suomessa noudatettavan lainsäädännön ja alalla sovellettavan työehtosopimuksen mukaiset työntekijän ja työnantajan oikeudet ja velvollisuudet. Suomen työlainsäädännön mukaan työntekijän ja työnantajan oikeudet ja velvollisuudet ovat palvelussuhteen osapuolten kansalaisuudesta riippumatta samat kaikille.
Työsuhteen perustunnusmerkit:
-
- työn tekeminen
- työnantajan lukuun
- vastiketta vastaan
- työnantajan johdon ja valvonnan alaisena
- työsopimuksen perusteella
Työsopimus kannattaa vaatia tehtäväksi kirjallisena. Suullinenkin sopimus on pätevä, mutta ei suositeltava. Jos työsopimusta ei ole tehty kirjallisesti työnantajan on annettava työntekijälle, jonka työsuhde on voimassa toistaiseksi tai ylikuukauden pituisen määräajan, kirjallinen selvitys työnteon keskeisistä ehdoista viimeistään ensimmäisen palkanmaksukauden päättymiseen mennessä, jolleivät ehdot käy ilmi kirjallisesta työsopimuksesta. Jos työntekijä on alle kuukauden pituisissa määräaikaisissa työsuhteissa saman työnantajan kanssa toistuvasti samoin ehdoin, on työnantajan annettava selvitys työnteon keskeisistä ehdoista viimeistään kuukaudenkuluttua ensimmäisen työsuhteen alkamisesta.
Alakohtaiset työsopimukset sisältävät yksityiskohtaisia määräyksiä työntekijän eduisa esim. sairausajan palkasta, lomarahoista ja palkanlisistä. Työnantajan on noudatettava vähintään alan valtakunnallisen yleissitovan työehtosopimuksen määräyksiä.





Alle 18-vuotiaat työntekijät eivät saa tehdä aivan samoja töitä eivätkä samoin ehdoin kuin aikuiset. Nuorista työntekijöistä annettua lakia sovelletaan työhön, jota alle 18-vuotias henkilö tekee työ- tai virkasuhteessa. Lain säännöksiä työn turvallisuudesta ja terveellisyydestä sovelletaan palvelusuhteiden lisäksi mm. alle 18-vuotiaiden koululaisten työharjoitteluun tai koulussa tehtäviin harjoitustöihin.
Lain tarkoituksena on suojella nuoria liialliselta, yksilön kehitystä haittaavalta työperäiseltä rasitukselta. Nuorilla saadaan teettää ainoastaan sellaisia töitä, jotka eivät ole vahingollisia heidän ruumiilliselle tai henkiselle kehitykselleen. Työ ei myöskään saa vaatia suurempaa ponnistusta tai vastuuta kuin nuoren ikään ja voimiin nähden on kohtuullista.Laissa on säännökset:
- nuorten työhön pääsyn edellytyksistä
- nuorten työntekijöiden säännöllisestä työajasta
- enimmäistyöajasta
- työajan sijoittelusta
- nuorille annettavista lepoajoista sekä työn turvallisuudesta
- työnantajan ohjaus- ja opastusvelvollisuudesta
- erityisiä suojelutoimia koskevista eritysvelvollisuuksista ja
- terveystarkastusten järjestämistä.

Työnantajan ja työntekijän oikeudet ja velvollisuudet.

Työnantajan ja työntekijän oikeudet ja velvollisuudet.

Työnantajan ja työntekijän oikeudet ja velvollisuudet.

Työnantajan ja työntekijän oikeudet ja velvollisuudet.

Työnantajan ja työntekijän oikeudet ja velvollisuudet.






Millaista työtä nuori saa tehdä?

Millaista työtä nuori saa tehdä?

Millaista työtä nuori saa tehdä?

Millaista työtä nuori saa tehdä?

Millaista työtä nuori saa tehdä?
Työsuhde voidaan sopia joko määräajaksi tai toistaiseksi. Lisäksi työsuhteeseen voi liittyä koeaika. Määräaikaisen työsuhteen päättyminen on yksinkertaista: se päättyy sovittuna aikana. Toistaiseksi tehty työsopimus päättyy irtisanomalla, noudattaen työsopimuslain, työehtosopimuksen tai työsopimuksen irtisanomisaikoja. Työntekijän kannalta irtisanominen tarkoittaa sitä, että hän saa irtisanomisajalta palkan ja voi näin esim. etsiä akttiivisesti työtä. Työnantaja yleensä edellyttää, että myös irtisanomisaikana tehdään normaalisti työtä. Työntekijä ei tarvitse erityistä perustetta irtisanoutumiselleen. Kuitenkin hän on velvollinen noudattamaan irtisanomisaikaa ja näin työnantajalla on mahdollisuus etsiä irtisanomisaikana tilalle uusi työntekijä.
Työnantajan täytyy esittää irtisanomiselle painava syy. Syyt voivat johtua työntekijästä (idividuaaliperusteet), esimerkiksi töiden laiminlyönnistä, työstä kieltäytymisestä tai epärehellisyydestä. Syyt voivat perustua myös työnantajan tuotannollisiin tai taloudellisiin muutoksiin (kollektiiviperusteet), esimerkiksi tilausten vähenemiseen tai vaikkapa uusiin koneisiin, joilla korvataan ihmistyövoima. Myös tuotannon uudelleenjärjestelyt, yrityskaupat, voivat johtaa irtisanomisiin. Laissa on mainittu kuitenkin joukko syitä, jotka eivät saa olla irtisanomisen taustalla. Tällaisia ovat esimerkiksi raskaus, sukupuoli ja poliittinen mielipide. Työsopimuslain mukaan: ”Työntekijästä johtuvana tai hänen henkilöönsä liittyvänä asiallisena ja painavana irtisanomisperusteena voidaan pitää työsopimuksesta tai laista johtuvien, työsuhteeseen olennaisesti vaikuttavien velvoitteiden vakavaa rikkomista tai laiminlyöntiä sekä sellaisten työntekijän henkilöön liittyvien työntekoedellytysten olennaista muuttumista, joiden vuoksi työntekijä ei enää kykene selviytymään työtehtävistään.”





Työsopimus voidaan erittäin painavasta syystä päättää myös heti, ilman irtisanomisaikaa. Tällöin on kyse työsuhteen purkamisesta. Työnantajan tai työntekijän rikkomuksen on oltava niin vakava, ettei voida edellyttää sopimussuhteen jatkamista irtisanomisajan verran. Syyt voivat liittyä esimerkiksi väkivaltaan, työturvallisuuteen tai palkanmaksuun. Lomautus on puolestaan työnantajan toimenpide, joka ei päätä työsuhdetta, mutta keskeyttää palkanmaksun ja tietenkin samalla työnteon. Lomautus tulee kyseeseen, jos työ on vähentynyt tilapäisesti. Lomauttamalla työnantaja pyrkii pitämään kiinni ammattitaitoisesta työvoimasta ja sopeutuu tilapäisiin taloudellisiin vaikeuksiin.





Työtuomioistuin ratkaisee työriitoja kun työnantajaliitot ja työntekijäliitot eivät pääse neuvotteluissa yksimielisyyteen. Esimerkkinä työsopimuksen irtisanominen.
https://youtu.be/PeAPXlNx6j4
Tehtäviä:
1.
15-vuotias Sami ja hänen ystävänsä, 14-vuotias Jussi, haluaisivat päästä kesäksi töihin. Sami on päättänyt hakeutua töihin hampurilaisketjuun, joka etsi internetissä nuoria vuorotyöhön päivä- ja iltavuoroihin. Samin vanhemmat epäilivät, onko työ hänelle sopivaa, mutta Sami itse katsoo voivansa päättää asiasta. Jussi puolestaan on harrastanut karting-ajoa, ja hänen setänsä on tarjonnut Jussille töitä autokorjaamossaan. Jussin yksinhuoltajaäidin mielestä Jussi kyllä tuntee autot, eikä hän näe tämän työhön menolle mitään esteitä. Tarkastele poikien aikomuksia oikeudelliselta kannalta.
2.
Pekka on ollut yli vuoden töissä apulaisena leipuri Kumpulaisen liikkeessä. Leipuri on kuitenkin päättänyt irtisanoa Pekan vedoten liikkeensä tuotteiden menekin laskuun ja työtehtävien tilapäiseen vähenemiseen. Onko leipuri Kumpulaisella oikeus irtisanoa Pekka näillä perusteilla? Mitä oikeudellisia seikkoja liittyy työsuhteen irtisanomiseen ja sen purkamiseen?
3.
Mitä eroa on työsopimuksella ja työehtosopimuksella. Miksi työsopimus on tärkeä asiakirja?
4. Mitä eroa on määräaikaisella ja toistaiseksi voimassa olevalla työsopimuksella työntekijän ja työnantajan näkökulmasta?

Nuoren työntekijän on hyvä tietää oikeuksistaan ja velvollisuuksistaan työntekijänä ettei joudu työskentelemään vaikkapa liian vaarallisissa olosuhteissa.