Asuminen
Vuokra-asumista säätelee laki asuinhuoneiston vuokrauksesta, jossa on säännöksiä muun muassa vuokrasopimuksesta, vuokran määrästä sekä vuokrasopimuksen irtisanomisesta ja purkamisesta. Lain säännökset ovat vuokralaisen hyväksi pakottavia ja niillä suojellaan vuokralaista mielivallalta esim. vuokran korottamisesta ”kohtuuttomalle tasolle”.
Osa vuokra-asunnoista on rahoitettu valtion korkotukilainoilla ja loput ovat ns. vapaarahoitteisia vuokra-asuntoja. Valtion tukemien vuokra-asuntojen vuokrat määräytyvät tukisäännösten mukaisesti ja vapaarahoitteisten vuokrat ovat vuokralaisen ja vuokranantajan välisiä markkinahintaisia sopimuksia.
Kun muutat vuokra-asuntoon, kannattaa vuokrasopimus tehdä aina kirjallisesti. Lain mukaan vuokrasopimus ja sen muutos on tehtävä kirjallisesti. Jollei vuokrasopimusta ole tehty kirjallisesti, sen katsotaan olevan voimassa toistaiseksi. Netistä ja kirjakaupoista löytyy valmiita mallisopimuksia. Silloin sekä vuokalaisen että vuokranantajan on helppo tarkistaa, mitä on tullut sovittua. Vuokrasopimuksessa tulee olla ainakin seuraavat tiedot:
- vuokran määrä
- vuokran maksupäivä (useimmiten kuukausittain)
- vuokran korottamistapa (esim. elinkustannusindeksiin sidottu indeksikorotus)
- vuokravakuus ja muut ehdot

Vuokrasopimuksen tulkintaerimielisyyksissä vanha Roomalaisen oikeuden periaate toimii hyvin.

Vuokrasopimuksen tulkintaerimielisyyksissä vanha Roomalaisen oikeuden periaate toimii hyvin.

Vuokrasopimuksen tulkintaerimielisyyksissä vanha Roomalaisen oikeuden periaate toimii hyvin.

Vuokrasopimuksen tulkintaerimielisyyksissä vanha Roomalaisen oikeuden periaate toimii hyvin.

Vuokrasopimuksen tulkintaerimielisyyksissä vanha Roomalaisen oikeuden periaate toimii hyvin.
Vuokraopimuksen allekirjoittavat vuokranantaja ja vuokralainen. Ennen kuin muutat vuokra-asuntoon, kannattaa tehdä asunnossa kuntotarkastus, silloin uutta vuokralaista ei voida syyttää jostain asunnon viasta, joka on aiheutunut jo edellisen vuokralaisen toimesta. Kuntotarkastus kannattaa tehdä myös, kun asunnosta muutetaan pois. Vuokrasopimus voi olla määräaikainen tai toistaiseksi voimassa oleva. Jos olet tehnyt määräaikaisen vuokrasopimuksen, olet lähtökohtaisesti velvollinen asumaan asunnossa sopimuksessa merkityn ajan tai joka tapauksessa maksamaan vuokran tältä ajalta.
Kuluttajaliiton julkaisema Vuokraopas antaa neuvoja sekä vuokralaiselle, että vuokranantajalle.
Muuttopäivä on vuokrasopimuksen päättymisen jälkeinen arkipäivä. Muuttopäivänä vuokralaisen on jätettävä puolet asuinhuoneistoa vuokranantajan käytettäväksi sekä seuraavana päivänä luovutettava huoneisto kokonaan vuokranantajan hallintaan.





Vuokralainen ja vuokranantaja voivat sopia enintään kolmen kuukauden vuokraa vastaavasta vuokravakuudesta sellaisen vahingon varalle, joka voi syntyä jos vuokrasopimuksen velvoitteita ei noudateta. Vuokrasopimuksen päättyessä vuokranantajan on palautettava vuokralaisen maksama vuokravakuus viipymättä.





Suurin osa suomalaisista asuu omistusasunnossa. Omistusasumisen keskeinen etu vuokra-asumiseen verrattuna on se, että omistusasunnossa asuntolainan lyhennysten voidaan katsoa olevan säästämistä. Ensiasunnon ostajan asuntolainan korkokulut ovat myös osittain verotuksessa vähennyskelpoisia kuluja. Silloin, kun asunto on velaton, ovat asumismenot pienemmät kuin vuokralla asuvalla. Lisäksi omistusasuja hyötyy varallisuuden kasvusta, jos asuntojen hinnat nousevat. Tyypillisesti omistusasunto on osakehuoneisto tai omakotitalo.
Osakehuoneisto on käytännössä osa asunto-osakeyhtiötä. Tällaisen asunnon kauppa on osakekauppa, jossa kaupan kohteena on tietty asunto-osakeyhtiön osake tai osakeryhmä. Tämä yhtiöjärjestyksessä määritelty osakeryhmä antaa osakkeenomistajalle hallintaoikeuden nimettyyn asuntoon. Asunto-osakeyhtiön osakas ei omista muodollisesti huoneistoaan, vaan pelkästään sen hallintaan oikeuttavat osakkeet. Asunto-osakeyhtiön eli taloyhtiön tärkeimmät asiakirjat ovat isännöitsijäntodistus, taloyhtiön tilinpäätös ja yhtiöjärjestys sekä asunnon pohjapiirros. Nämä asiakirjat saat taloyhtiön isännöitsijältä ja niihin kannattaa tutustua hyvin ennen kaupantekoa.
Asumisoikeus on vaihtoehto asunnon vuokraamiselle ja omistamiselle. Asumisoikeusasuntoon pääsee tehtyään asumisoikeussopimuksen ja maksettuaan asumisoikeusmaksuna osan asunnon hankintahinnasta. Sen jälkeen maksetaan asumisen aikana käyttövastiketta.
Osaomistusasunto madaltaa kynnystä päästä omistusasuntoon erityisesti niiden kohdalla, joilla ei ole mahdollisuuksia suoraan hankkia omistusasuntoa. Osaomistusasunnon asukas sijoittaa aluksi vain osan asunnon hankintahinnasta ja omistaa vastaavan suuruisen vähemmistöosuuden asunnosta. Rakennuttaja omistaa enemmistöosuuden. Asukas asuu ensin vuokralla. Vuokrakauden päätyttyä asunnon voi lunastaa kokonaan omaksi.
Vuokrasopimukseen liittyy irtisanominen ja purkaminen, aivan kuten kaikkiin sopimuksiin. Jos vuokrasopimus on kestänyt alle vuoden, vuokranantajan puolelta irtisanomisaika on kolme (3) kuukautta. Jos vuokrasopimus on kestänyt yli vuoden, vuokranantajalla on kuuden (6) kuukauden irtisanomisaika. Vuokralainen voi aina irtisanoa toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen kuukauden irtisanomisajalla.
Vuokranantajalla tulee olla irtisanomiseen hyväksyttävä peruste, esimerkiksi tarve muuttaa itse huoneistoon tai huoneiston myynti. Irtisanomisen tulee tapahtua kirjallisesti ja todistettavasti. Irtisanomisaika lasketaan sen kalenterikuukauden viimeisestä päivästä, jonka aikana irtisanominen on toimitettu.





Vuokranantaja voi purkaa vuokrasopimuksen mikäli esim. vuokraa ei makseta tai maksut viivästyvät jatkuvasti, vuokraoikeus siirretään toiselle ilman sopimusta, asunnossa vietetään häiritsevää elämää tai asuntoa hoidetaan huonosti. Vuokranantajan pitää ilmoittaa sopimuksen purkamisesta kirjallisesti. Purkamisilmoituksessa on mainittava vuokrasuhteen päättymisajankohta, joka voi seurata välittömästi tiedonannon jälkeen.
Pääsääntöisesti vuokralaiselle on annettava kirjallinen varoitus ennen kuin vuokranantaja voi purkaa vuokrasopimuksen. Varoitusta ei kuitenkaan tarvita vuokranmaksun laiminlyönnissä tai vuokraoikeuden luvattomassa siirrossa. Vuokralainen voi purkaa sopimuksen esim. mikäli huoneistosta aiheutuu terveydellistä haittaa tai sen kunto on puutteellinen.
Nuorisoasuntoliitto Ry:n sivuilta löytyvän testin avulla voit arvioida Oletko valmis muuttamaan pois kotoa?
Tehtävät:
Miten ohjeistat kaveriasi joka on vuokrannut yksiön ja kääntyy sinun puoleesi. Perustele vastauksesi.
a) Vuokrasopimusta tehdessä vuokranantaja ilmoitti kuukausivuokran olevan 500 euroa ja vaati 2000 euroa vuokravakuutena.
b) Vuokraisäntä toi asuntoon viikoksi säilytykseen omia tavaroitaan hänen asunnossaan olevan pienen remontin vuoksi.
c) Kahden kuukauden kuluttua vuokraisäntä ilmoittaa, että hän korottaa vuokraa 100 eurolla kuukaudessa, koska ei saa riittävää tuottoa asunnosta.
d) Kaverisi on vuokrannut asunnon toistaiseksi voimassa olevalla vuokrasopimuksella ja hän ehti asua asunnossa puoli vuotta kunnes vuokranantaja ilmoitti joulukuussa tarvitsevansa asuntoa opiskelut aloittavalle tyttärelleen vuoden alusta alkaen.
e) Vuokranantaja ilmoittaa samalla, että ystäväsi pitää maksaa 200 euroa korvausta parkettilattian kulumisesta.


Ennen kuin asunnon avaimet ovat hallussasi on syytä ottaa selvää oikeuksistasi ja velvollisuuksistasi.