Rikosasiat
Rikos on rikoslaissa rangaistavaksi määrätty teko. Rikokseen tarvitaan aina teko ja tekijä. Rikoslain säätämisellä yhteiskunta pyrkii jo ennalta ehkäisemään rikolliseksi katsomaansa käyttäytymistä. Tietoisuus rikoslain vastaisesta toimesta odotettavissa olevasta rangaistuksesta on omiaan estämään rikoksia. Ihmiset välttävät tekoja, jotka on säädetty rangaistaviksi. Yllyttämistä on se, että käskee, palkkaa, kiusaa tahi muuten tahallansa taivuttaa tai viettelee toista rikokseen. Yllyttäjä tuomitaan rikoksesta ikään kuin hän itse olisi ollut tekijä esimerkiksi silloin kun taivutellaan rikoksen tekijäksi alle 15-vuotias henkilö, joka ei itse voi joutua rikosvastuuseen.
Rikollinen teko voi syntyä tahallisesti tai tuottamuksellisesti. Tuottamuksesta voidaan tuomita rangaistukseen ainoastaan silloin, kun laissa on nimenomainen säännös, jonka mukaan teko on rikos tuottamuksellisenakin. Tuottamuksellinen teko tarkoittaa huolimattomuutta. Teko on huolimaton, jos tekijä olisi voinut toimia huolellisesti sillä tavalla, kuin olosuhteet edellyttävät, mutta hän ei niin tehnyt.
Teon tahallisuutta arvioitaessa kyse on siitä mitä rikoksen tekijä on tekohetkellä halunnut saavuttaa tai mieltänyt saavuttavansa. Jos tekijän tarkoituksena on ollut aikaansaada haluttu seuraus, kyse on selkeimmästä tahallisuuden lajista (ns. dolus determinatus=tarkoitustahallisuus). Lähes yhtä selkeä tilanne on myös se, kun tekijä ei sinänsä ole pyrkinyt saamaan seurausta aikaan, mutta on varmuudella ymmärtänyt näin tapahtuvan (ns. dolus directus=varmuustahallisuus). Tahallisuuden alimpana asteeena tekijä ei tavoittele seurauksen aiheutumista eikä myöskään pidä sen syntymistä varmana, mutta jonka hän on mieltänyt sen todennäköiseksi seuraukseksi (dolus eventualis=seuraustahallisuus).
Pääsääntöisesti rikokset voidaan jakaa asianomistajarikoksiin ja virallisen syytteen alaisiin rikoksiin. Asianomistajarikos tarkoittaa sitä, että asianomistajalla on aloiteoikeus syytteen nostamisen suhteen. Asianomistajarikoksen vastakohta on virallisen syytteen alainen rikos, josta virallinen syyttäjä voi oma-aloitteisesti, ilman asianmistajan myötävaikutusta nostaa syytteen. Esimerkiksi ilkivalta on asianomistajarikos ellei teko kohdistu yleiseen järjestykseen. Muita asianomistajarikoksia ovat mm: näpistys, kunnianloukkaus, kotirauhan rikkominen, salakatselu ja tekijänoikeusrikos. Suurin osa rikoksista on virallisen syytteen alaisia, eli niissä poliisi voi tutkia niitä ja syyttäjä syyttää niistä, vaikkei asianomistaja vaadi niistä rangaistusta koska ns. yleinen etu vaatii rikoksen tutkimisen.






Rikoksesta epäiltyä kutsutaan oikeudessa vastaajaksi ja rikoksen uhria asianomistajaksi. Rikosprosessissa poliisin tehtävänä on suorittaa esitutkinta ja syyttäjä tekee esitutkinnan jälkeen päätöksen vastaajan syyttämisestä tai syyttämättäjättämispäätöksen.






Poliisin tehtävänä on suorittaa esitutkinta sekä epäillyn kiinniotto.

Poliisin tehtävänä on suorittaa esitutkinta sekä epäillyn kiinniotto.

Poliisin tehtävänä on suorittaa esitutkinta sekä epäillyn kiinniotto.

Poliisin tehtävänä on suorittaa esitutkinta sekä epäillyn kiinniotto.
Mikäli syyttäjä tekee syyttämispäätöksen, hän lähettää haastehakemuksen oikeudelle. Haastemiesten tehtävänä on huolehtia siitä että vastaaja, asianosaiset ja todistajat saavat tiedon oikeudenkäynnistä ja oikeudenkäytiasiakirjat. Rikosasiaa voidaan myös ennen oikeudenkäyntiä sovitella. Rikoksen tekijä ja uhri voivat sopia rikoksen aiheuttamien vahinkojen korvaamisesta. Sovittelusta huolimatta asian käsittely voi varsinkin vakavissa rikoksissa johtaa oikeudenkäyntiin.





Rikosasian oikeudenkäynnissä selvitetään, onko epäilty/vastaaja syyllistynyt rikokseen. Oikeudenkäynnissä päätetään myös millainen rangaistus syylliselle teostaan määrätään. Oikeusministeriön sivuilta ”Rikosjutun käsittely kärjäjäoikeudessa” löytyy lisätietoa. Oheinen YouTube -video ”Satakunnan käräjäoikeus” esittelee lyhyesti mitä oikeudessa tapahtu.
Tehtävä: etsi sopiva rangaistus
Käytä hyväksesi Finlex -tietokantaa ja etsi seuraaviin tekoihin sopiva rikosnimike, rikoksen tunnusmerkistö, rikoksesta lain mukaan tuomittava rangaistus ja arvioi rangaistuksen kohtuullisuutta.

Esimerkki pahoinpitelyn ja törkeän pahoinpitelyn määrittelystä rikoslaissa.

Esimerkki pahoinpitelyn ja törkeän pahoinpitelyn määrittelystä rikoslaissa.

Esimerkki pahoinpitelyn ja törkeän pahoinpitelyn määrittelystä rikoslaissa.

Esimerkki pahoinpitelyn ja törkeän pahoinpitelyn määrittelystä rikoslaissa.

Esimerkki pahoinpitelyn ja törkeän pahoinpitelyn määrittelystä rikoslaissa.
- Oman syntymävuoden muuttaminen henkilöllisyystodistukseen. (Linkki.)
- Rahan väärentäminen. (Linkki.)
- Hyvän ystävän luottokortin käyttäminen ilman lupaa. (Linkki.)
- Auton ajaminen yhden promillen humalassa. (Linkki.)
- Alkoholijuomien myyminen alaikäiselle. (Linkki.)
- Sadan kilometrin tuntinopeudella ajaminen julkisella tiellä, jossa on 60 kilometrin nopeusrajoitus. (Linkki.)
- Valehteleminen todistajana oikeudessa. (Linkki.)
- Tilataan verkkokaupasta kaverin henkilötiedoilla tavaraa tai otetaan pikavippejä kaverin nimissä. (Linkki.)
Tehtävä: Ovatko seuraavat väittämät totta vai tarua? Perustele vastauksesi.
a) Pörssiyrityksen hyvätuloinen johtaja ajaa reipasta ylinopeutta. Vieressä istuva työntekijä varoittaa ylinopeudesta koska on itse saanut samassa paikassa 500 euron sakot. Johtaja sanoo että ei huolta kyllä hänellä on varaa maksaa 500 euron sakot.
b) 20 vuotias nuori joutuu ensi kertaa oikeuteen syytettynä pahoinpitelystä ja hän toteaa kavereilleen, että koska hän on nuori rikoksentekijä, häntä ei tuomita lainkaan.
c) Elinkautinen vankeusrangaistus tarkoittaa Suomessa 12 vuotta.
d) Syyttäjä voi jättää nostamatta syytteen rikoksesta, vaikka olisi tapahtunut lainvastainen teko.

Rikosoikeustapauksen ratkaiseminen.

Rikosoikeustapauksen ratkaiseminen.

Rikosoikeustapauksen ratkaiseminen.

Rikosoikeustapauksen ratkaiseminen.

Rikosoikeustapauksen ratkaiseminen.
Rikoksesta tuomittavia rangaistuksia ovat sakko, yhdyskuntapalvelu, ehdollinen vankeusrangaistus, ehdoton vankeusrangaistus valvontaragaistus ja nuorisorangaistus. Muista seuraamuksista kuin sakosta tulee merkintä rikosrekisteriin. Lasten kanssa työskentelemään pyrkivät joutuvat esittämään työnantajalle rikostaustaotteen johon on merkitty tiedot lapsiin kohdistuvista rikoksista, vakavista väkivaltarikoksista, seksuaalirikoksista ja huumausainerikoksista.
Nuorena rikoksentekijänä pidetään 15-21 vuotiasta henkilöä. Vahingonkorvausvelvollisuus ei riipu siitä, onko rikoksentekijä tuomittu rangaistukseen. Tekijä joutuu korvaamaan rikoksella aiheuttamansa vahingon. Vahingonkorvausvelvollisuus koskee myös alle 15 -vuotiasta.
Internetin myötä erilaiset laittomuudet ovat lisääntyneet. Usein ei edes ymmärretä, että ollaan tekemässä tai tehty jokin rikos.

Laittomuudet netissä ovat yleistyneet viime vuosina.

Laittomuudet netissä ovat yleistyneet viime vuosina.

Laittomuudet netissä ovat yleistyneet viime vuosina.

Laittomuudet netissä ovat yleistyneet viime vuosina.

Laittomuudet netissä ovat yleistyneet viime vuosina.
Käräjäoikeuden tuomion ja vahingonkorvauksen lisäksi rikoksentekijälle voi tulla myös muita rangaistusseuraamuksia kuten menettämisseuraamukset, turvaamistoimenpiteet, liiketoimintakielto ja lähestymiskielto.
Todistaminen on kansalaisvelvollisuus. Todistaja saa kirjallisen kutsun oikeuteen ja hänen on saavuttava oikeuteen kutsussa mainittuna aikana. Jos todistaja ei saavu oikeuteen eikä hänellä ole hyväksyttävää syytä poissaoloonsa, hänen on maksettava uhkasakko, jonka määrä on mainittu kutsussa. Todistaja voidaan myös määrätä tuotavaksi omalla kustannuksellaan oikeuteen, jolloin poliisi voi ottaa hänet säilöön oikeuteen tuomista varten. Todistajan on kerrottava oikeudessa kaikki, mitä hän tietää käsiteltävästä asiasta. Todistajan on puhuttava totta. Jos todistajan havaitaan poikenneen totuudesta tai salanneen jotakin, hän joutuu itse syytteeseen perättömästä lausumasta. Siitä tuomitaan yleensä vankeusrangaistukseen.
Tehtäviä:
1. Mitkä ovat rikoksen tunnusmerkit?
2. Mitä tarkoitetaan asianomistajarikoksilla?
3. Mikä on lautamiesten rooli suomalaisessa oikeuslaitoksessa? Pohdi roolia puolesta ja vastaan.
4. Mitä tarkoittavat syyntakeisuus ja rikosoikeudellinen vastuunalaisuus?
5. Milloin oikeudenvastainen teko voi olla hyväksyttävissä?
6. 14-vuotias Pasi, 16-vuotias Jarkko ja 18-vuotias Tuomas ovat kaupungilla ja ihailivat pikkukadulla sijaitsevan elektroniikkaliikkeen ikkunassa olevia digitaalikameroita. Tuomas ei voi vastustaa kiusausta ja käskee Pasia ottamaan kiven ja rikkomaan kaupan näyteikkunan. Pasin vastustellessa Jarkko ottaa häntä rinnuksista kiinni ja vaatii toimimaan. Lopulta Pasi rikkoo ikkunan, ja pojat ottavat kamerat itselleen. Pojat jäävät kuitenkin kiinni. Arvioi poikien toiminnan oikeudellisia seurauksia.
7. 17-vuotias lukiolainen A vietti kotonaan iltaa 18-vuotiaan tyttöystävänsä B:n ja luokkatovereidensa C:n ja D:n kanssa. Koska hänen vanhempansa eivät olleet paikalla, hän tarjoutui illan päättyessä viemään ystävänsä autolla näiden koteihin. A oli nauttinut runsaasti alkoholia. C ja D kieltäytyivät lähtemästä hänen kyytiinsä, mutta B etsi A:n isän taskusta tämän auton avaimet, antoi ne A:lle ja lähti tämän matkaan. Auton omisti isän työnantaja, mutta isä oli merkitty rekisteriin auton haltijaksi. Ajettuaan jonkin aikaa A oli näkevinään koiran ryntäävän auton eteen, jolloin hän menetti auton hallinnan ja törmäsi herra X:n omistamaan henkilöautoon sillä seurauksella, että molemmat autot vaurioituivat pahoin ja B, joka ei käyttänyt turvavyötä, loukkaantui lievästi kasvoihin. Arvioi tapausta oikeudellisesti.
