Kuluttajansuoja

Ku­lut­ta­ja­na teem­me lä­hes päi­vit­täin eri­lai­sia kaup­po­ja. Ne ovat so­pi­muk­sia mit­kä teh­dään ku­lut­ta­jan (os­ta­jan) ja elin­kei­non­har­joit­ta­jan (myy­jä) vä­lil­lä (kat­so vi­deo). Ku­lut­ta­jan ja elin­kei­no­har­joit­ta­jan vä­li­siä on­gel­mia lä­hes­ty­tään ja rat­ko­taan ku­lut­ta­jan­suo­ja­lain mu­kai­ses­ti. Ku­lut­ta­jan suo­jaa tur­va­taan lail­la kos­ka hä­nen kat­so­taan ole­van hei­kom­mas­sa ase­mas­sa kuin elin­kei­no­har­joit­ta­jan. Yleen­sä­kin lain­sää­dän­nöl­lä py­ri­tään suo­jaa­maan hei­kom­paa osa­puol­ta.

Kil­pai­lu­vi­ras­tos­ta ja Ku­lut­ta­ja­vi­ras­tos­ta muo­dos­tet­tiin vuo­den 2013 alus­sa uusi vi­ras­to, Kil­pai­lu- ja ku­lut­ta­ja­vi­ras­to (KKV). Yh­dis­tä­mi­sen ta­voit­tee­na on li­sä­tä kil­pai­lu- ja ku­lut­ta­ja-asi­oi­den yh­teis­kun­nal­lis­ta pai­no­ar­voa ja te­hos­taa hal­lin­toa. Kil­pai­lu- ja ku­lut­ta­ja­vi­ras­ton teh­tä­vät liit­ty­vät kil­pai­lu- ja ku­lut­ta­ja­po­li­tii­kan to­teut­ta­mi­seen, mark­ki­noi­den toi­mi­vuu­den var­mis­ta­mi­seen, kil­pai­lu­lain ja EU:n kil­pai­lu­sään­tö­jen täy­tän­töön­pa­noon sekä ku­lut­ta­jan ta­lou­del­li­sen ja oi­keu­del­li­sen ase­man tur­vaa­mi­seen.

Yk­si­tyi­sen ih­mi­sen ja elin­kei­non­har­joit­ta­jan vä­li­nen kaup­pa si­too sekä os­ta­jaa, että myy­jää sil­loin kun ta­va­ra tai pal­ve­lus vas­taa so­vit­tua.

Mil­loin ta­va­ra tai pal­ve­lu on vir­heel­li­nen?

Mi­kä­li näin ei ole voi­daan epäil­lä ta­va­ran tai pal­ve­lun vir­het­tä ja ku­lut­ta­jal­la on mah­dol­li­suus vaa­tia hy­vi­tys­tä. Hy­vi­tyk­sen suh­teen on sekä myy­jäl­lä että os­ta­jal­la oi­keuk­sia ja vel­vol­li­suuk­sia.

Viit­teel­li­nen hy­vi­tys­jär­jes­tys ta­va­ran ja pal­ve­lun vir­he­ti­lan­teis­sa.

Ku­lut­ta­ja­na voit ajau­tua eri­mie­li­syy­teen elin­kei­non­har­joit­ta­jan kans­sa, vaik­ka olet yrit­tä­nyt so­vi­tel­la asi­aa­si edel­lä esi­tet­ty­jen peri­aat­tei­den mu­kai­ses­ti. Yk­sit­täi­sen ku­lut­ta­jan oi­keus­suo­ja­tiet: 1) neu­vot­te­lu myy­jän kans­sa, 2) maist­raa­tin ku­lut­ta­ja­oi­keus­neu­vo­jan pal­ve­lut, 3) va­li­tus ku­lut­ta­ja­rii­ta­lau­ta­kun­taan (vas­tauk­se­na suo­si­tus) ja 4) kan­ne rii­ta-asi­as­sa kä­rä­jä­oi­keu­teen. Ku­lut­ta­ja­ryh­män ja elin­kei­non­har­joit­ta­jan vä­li­sis­sä rii­ta-asi­ois­sa ku­lut­ta­ja-asia­mies voi teh­dä ryh­mä­va­li­tuk­sen ku­lut­ta­ja­rii­ta­lau­ta­kun­taan ja tar­vit­ta­es­sa ku­lut­ta­ja-asia­mies voi teh­dä myös ryh­mä­kan­teen kä­rä­jäa­oi­keu­teen.

Ta­kuu on myy­jä­liik­keen, maa­han­tuo­jan tai val­mis­ta­jan an­ta­ma va­paa­eh­toi­nen lisä­etu mitä käy­te­tään usein myyn­ti­valt­ti­na kes­to­ku­lu­tus­hyö­dyk­kei­den kau­pas­sa. Myy­jä­lii­ke on vas­tuus­sa ta­kuus­ta, joll­ei lii­ke ole sii­tä erik­seen en­nen kau­pan­te­koa irti­sa­nou­tu­nut. Näi­nol­len myy­jä­lii­ke ei voi au­to­maat­ti­ses­ti kään­nyt­tää ku­lut­ta­jaa asi­oi­maan maa­han­tuo­jan tai val­mis­ta­jan kans­sa. Ta­ku­a­jan lop­pu­mi­nen pois­ta au­to­maat­ti­ses­ti myy­jän vas­tuu­ta. Ta­kuu­ajan jäl­keen rik­kou­tu­van lait­teen vas­tuu rat­kais­taan odo­tet­ta­vis­sa ole­van kes­to­iän pe­rus­teel­la: Ku­lut­ta­jal­la on oi­keus odot­taa tuot­teen kes­tä­vän nor­maa­li­käy­tös­sä re­a­lis­ti­sen kes­to­i­kän­sä ver­ran.

Ku­lut­ta­ja-asi­ois­sa me­di­a­luku­tai­to on kes­keis­tä: vas­taa­ko mark­ki­noin­ti­vies­ti sitä, mitä mi­nul­le to­del­li­suu­des­sa ol­laan myy­mäs­sä? So­pi­muk­sen kaik­ki eh­dot on syy­tä käy­dä huo­lel­li­ses­ti läpi en­nen kau­pan ”clou­saa­mis­ta”, niin vält­tyy esi­mer­kik­si ”ti­laus­an­soil­ta”.

Yhä use­am­pi ku­lut­ta­ja ti­laa ny­kyi­sin tuot­tei­ta ko­ti­mai­sis­ta ja ulko­mai­sis­ta verk­ko­kau­pois­ta. Ver­kos­sa liik­kuu mo­nen­lai­sia hui­ja­rei­ta. Sik­si ku­lut­ta­jan tu­lee­kin olla valp­paa­na niin tur­val­lis­ten verk­ko­si­vu­jen kuin mak­su­ta­po­jen­kin suh­teen. Li­säk­si ku­lut­ta­jan on hyvä muis­taa, että hän voi jou­tua mak­sa­maan ulko­mail­ta tu­le­vis­ta ti­lauk­sis­taan myös tul­lin ja ar­von­lisä­ve­ron. Lain­sää­dän­nös­sä verk­ko­kaup­pa kat­so­taan etä­myyn­nik­si.

Verk­ko­kau­pas­sa tur­val­li­sin mak­su­tapa on tuot­teen mu­ka­na tul­lut las­ku, jon­ka voi mak­saa vas­ta sen jäl­keen, kun on saa­nut ta­va­ran hal­tuun­sa ja tu­tus­tu­nut sii­hen. Jos ta­va­ra pi­tää mak­saa etu­kä­teen, mak­su kan­nat­taa teh­dä luot­to­kor­til­la. Kun os­tok­set mak­se­taan luot­to­kor­til­la, luot­to­kort­ti­yh­tiö on vas­tuus­sa myy­jän vii­väs­tyk­sen ja vir­heen ai­heut­ta­mis­ta ku­luis­ta tai hin­nan­a­len­nuk­ses­ta.

Kah­den yk­si­tyis­hen­ki­lön vä­li­siä kaup­po­ja ku­lut­ta­jan­suo­ja­lain­sää­dän­tö ei suo­jaa. Pie­nen ir­tai­men omai­suu­den kau­pas­sa on muo­to­va­paus, mut­ta jos­kus kan­nat­taa teh­dä eril­li­nen kaup­pa­kir­ja, jot­ta voi mah­dol­li­ses­sa rii­ta­ti­lan­tees­sa to­den­taa sen mis­tä on so­vit­tu.

Tu­tus­tu ohei­siin ku­lut­ta­ja­rii­ta­lau­ta­kun­nan ta­pauk­siin ja sel­vi­tä mil­lä pe­rus­teil­la rat­kai­su on teh­ty.

1 Etä­myyn­ti: pa­lau­tus­oi­keus ja luot­to­so­pi­muk­sen pe­ruun­tu­mi­nen.
2 Kor­jaus­työ: vii­väs­tys ja koh­tuul­li­nen aika.
3 Ta­va­ran vir­he: kes­to­ikä (mat­ka­pu­he­li­men on kes­tet­tä­vä 2,5 vuot­ta).
4 Kon­so­li­so­vel­luk­sen si­säl­tö­pal­ve­lu: ala­i­käi­nen, oi­keus­toi­men pä­te­mät­tö­myys.
5 Kor­jaus­oi­keus: kor­jaus­ker­to­jen mää­rä.

Kun kau­pan­käyn­ti on rei­lua ja vil­pi­tön­tä ei tar­vi­se tur­vau­tua ku­lut­ta­jan­suo­ja­lain­sää­dän­töön.

YH3 Laki­tie­don kurs­siLuku­vuo­si 2018-201912.8.2015