Kuluttajansuoja
Kuluttajana teemme lähes päivittäin erilaisia kauppoja. Ne ovat sopimuksia mitkä tehdään kuluttajan (ostajan) ja elinkeinonharjoittajan (myyjä) välillä (katso video). Kuluttajan ja elinkeinoharjoittajan välisiä ongelmia lähestytään ja ratkotaan kuluttajansuojalain mukaisesti. Kuluttajan suojaa turvataan lailla koska hänen katsotaan olevan heikommassa asemassa kuin elinkeinoharjoittajan. Yleensäkin lainsäädännöllä pyritään suojaamaan heikompaa osapuolta.
Kilpailuvirastosta ja Kuluttajavirastosta muodostettiin vuoden 2013 alussa uusi virasto, Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV). Yhdistämisen tavoitteena on lisätä kilpailu- ja kuluttaja-asioiden yhteiskunnallista painoarvoa ja tehostaa hallintoa. Kilpailu- ja kuluttajaviraston tehtävät liittyvät kilpailu- ja kuluttajapolitiikan toteuttamiseen, markkinoiden toimivuuden varmistamiseen, kilpailulain ja EU:n kilpailusääntöjen täytäntöönpanoon sekä kuluttajan taloudellisen ja oikeudellisen aseman turvaamiseen.





Yksityisen ihmisen ja elinkeinonharjoittajan välinen kauppa sitoo sekä ostajaa, että myyjää silloin kun tavara tai palvelus vastaa sovittua.

Milloin tavara tai palvelu on virheellinen?

Milloin tavara tai palvelu on virheellinen?

Milloin tavara tai palvelu on virheellinen?

Milloin tavara tai palvelu on virheellinen?

Milloin tavara tai palvelu on virheellinen?
Mikäli näin ei ole voidaan epäillä tavaran tai palvelun virhettä ja kuluttajalla on mahdollisuus vaatia hyvitystä. Hyvityksen suhteen on sekä myyjällä että ostajalla oikeuksia ja velvollisuuksia.

Viitteellinen hyvitysjärjestys tavaran ja palvelun virhetilanteissa.

Viitteellinen hyvitysjärjestys tavaran ja palvelun virhetilanteissa.

Viitteellinen hyvitysjärjestys tavaran ja palvelun virhetilanteissa.

Viitteellinen hyvitysjärjestys tavaran ja palvelun virhetilanteissa.

Viitteellinen hyvitysjärjestys tavaran ja palvelun virhetilanteissa.
Kuluttajana voit ajautua erimielisyyteen elinkeinonharjoittajan kanssa, vaikka olet yrittänyt sovitella asiaasi edellä esitettyjen periaatteiden mukaisesti. Yksittäisen kuluttajan oikeussuojatiet: 1) neuvottelu myyjän kanssa, 2) maistraatin kuluttajaoikeusneuvojan palvelut, 3) valitus kuluttajariitalautakuntaan (vastauksena suositus) ja 4) kanne riita-asiassa käräjäoikeuteen. Kuluttajaryhmän ja elinkeinonharjoittajan välisissä riita-asioissa kuluttaja-asiamies voi tehdä ryhmävalituksen kuluttajariitalautakuntaan ja tarvittaessa kuluttaja-asiamies voi tehdä myös ryhmäkanteen käräjäaoikeuteen.





Takuu on myyjäliikkeen, maahantuojan tai valmistajan antama vapaaehtoinen lisäetu mitä käytetään usein myyntivalttina kestokulutushyödykkeiden kaupassa. Myyjäliike on vastuussa takuusta, jollei liike ole siitä erikseen ennen kaupantekoa irtisanoutunut. Näinollen myyjäliike ei voi automaattisesti käännyttää kuluttajaa asioimaan maahantuojan tai valmistajan kanssa. Takuajan loppuminen poista automaattisesti myyjän vastuuta. Takuuajan jälkeen rikkoutuvan laitteen vastuu ratkaistaan odotettavissa olevan kestoiän perusteella: Kuluttajalla on oikeus odottaa tuotteen kestävän normaalikäytössä realistisen kestoikänsä verran.





Kuluttaja-asioissa medialukutaito on keskeistä: vastaako markkinointiviesti sitä, mitä minulle todellisuudessa ollaan myymässä? Sopimuksen kaikki ehdot on syytä käydä huolellisesti läpi ennen kaupan ”clousaamista”, niin välttyy esimerkiksi ”tilausansoilta”.





Yhä useampi kuluttaja tilaa nykyisin tuotteita kotimaisista ja ulkomaisista verkkokaupoista. Verkossa liikkuu monenlaisia huijareita. Siksi kuluttajan tuleekin olla valppaana niin turvallisten verkkosivujen kuin maksutapojenkin suhteen. Lisäksi kuluttajan on hyvä muistaa, että hän voi joutua maksamaan ulkomailta tulevista tilauksistaan myös tullin ja arvonlisäveron. Lainsäädännössä verkkokauppa katsotaan etämyynniksi.
Verkkokaupassa turvallisin maksutapa on tuotteen mukana tullut lasku, jonka voi maksaa vasta sen jälkeen, kun on saanut tavaran haltuunsa ja tutustunut siihen. Jos tavara pitää maksaa etukäteen, maksu kannattaa tehdä luottokortilla. Kun ostokset maksetaan luottokortilla, luottokorttiyhtiö on vastuussa myyjän viivästyksen ja virheen aiheuttamista kuluista tai hinnanalennuksesta.
Kahden yksityishenkilön välisiä kauppoja kuluttajansuojalainsäädäntö ei suojaa. Pienen irtaimen omaisuuden kaupassa on muotovapaus, mutta joskus kannattaa tehdä erillinen kauppakirja, jotta voi mahdollisessa riitatilanteessa todentaa sen mistä on sovittu.
Tutustu oheisiin kuluttajariitalautakunnan tapauksiin ja selvitä millä perusteilla ratkaisu on tehty.1 Etämyynti: palautusoikeus ja luottosopimuksen peruuntuminen.
2 Korjaustyö: viivästys ja kohtuullinen aika.
3 Tavaran virhe: kestoikä (matkapuhelimen on kestettävä 2,5 vuotta).
4 Konsolisovelluksen sisältöpalvelu: alaikäinen, oikeustoimen pätemättömyys.
5 Korjausoikeus: korjauskertojen määrä.

Kun kaupankäynti on reilua ja vilpitöntä ei tarvise turvautua kuluttajansuojalainsäädäntöön.