Tuomioistumet
Suomessa on kolmenlaisia oikeusistuimia: yleisiä-, hallinto- sekä erityistuomioistumia. Tuomioistuimet käyttävät tuomiovaltaa eli ratkaisevat, mikä yksittäisessä asiassa on oikein. Tuomioistuimet ovat vallan kolmijako-opin mukaisesti riippumattomia. Pääsääntönä on, että asioiden käsittely tuomioistumissa on julkista. Suomalaisen oikeudenkäynnin periaatteisiin kuuluu myös se että rikoksesta syytettyä pidetään syyttömänä kunnes oikeudessa toisin todistetaan (syyttömyysolettama). Todisteluvelvoite on rikosasiassa syyttäjällä sekä riita-asiassa kantajan on näytettävä vaatimuksensa toteen. Epäselvät asiat tuomitaan syytetyn/vastaajan eduksi.

Tuomioistuimet ja oikeussuojatiet.

Tuomioistuimet ja oikeussuojatiet.

Tuomioistuimet ja oikeussuojatiet.

Tuomioistuimet ja oikeussuojatiet.

Tuomioistuimet ja oikeussuojatiet.
Yleisiä tuomioistuimia ovat käräjäoikeudet, hovioikeudet ja korkein oikeus (KKO). Käräjäoikeudet käsittelevät riita- ja rikosasioita. Kullekin asialle on omat menettelysääntönsä. Kunkin käräjäoikeuden tuomiopiiriin kuuluu yleensä useita kuntia. Käräjäoikeuden tuomiosta voi valittaa hovioikeuteen.
Hovioikeudet käsittelevät pääasiassa käräjäoikeuksien tuomioista tehtyjä valituksia. Hovioikeuden tuomiosta voi valittaa korkeimpaan oikeuteen siinä tapauksessa, että KKO myöntää valitusluvan.
Hallintotuomioistuimia ovat hallinto-oikeudet sekä korkein hallinto-oikeus (KHO). Hallinto-oikeudet käsittelevät viranomaisten päätöksistä tehtyjä valituksia. Perustuslaki edellyttää, että kaikessa julkisessa toiminnassa noudatetaan tarkoin lakia. Henkilö tai yhteisö, joka pitää valtion tai kunnan viranomaisen päätöstä itseään koskevassa asiassa lainvastaisena, voi pääsääntöisesti valittaa siitä. Hallinto-oikeuden päätökseen haetaan muutosta korkeimmasta hallinto-oikeudesta.
Joitakin yksittäisiä asioita hoitamaan on perustettu erityistuomioistuimia: markkinaoikeus, työtuomioistuin ja vakuutusoikeus. Ne käsittelevät omaan erikoisalaansa kuuluvia asioita. Markkinaoikeuden päätöksestä voi asiasta riippuen valittaa joko korkeimpaan hallinto-oikeuteen tai korkeimpaan oikeuteen. Työtuomioistuimen ja vakuutusoikeuden ratkaisuista ei voi valittaa lukuun ottamatta joitakin vakuutusoikeudessa ratkaistuja tapaturmavakuutusasioita.
Valtakunnanoikeus puolestaan käsittelee ministerien ja ylimpien virkamiesten tekemiä virkarikoksia.
Oikeuskansleri ja eduskunnan oikeusasiamies valvovat että viranomaiset ja tuomioistuimet noudattavat toimissaan lakia eivätkä riko esim. kansalaisten perusoikeuksia. Euroopan yhteisöjen tuomioistuin varmistaa, että EU:n perustamissopimuksia ja yhteisöjen toimielinten antamia säännöksiä noudatetaan. Euroopan oikeusasiamiehelle voi tehdä kantelun EU:n toimielimen toiminnasta. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin täydentää Suomen oikeussuojajärjestelmää, kun valittaja on ensin käyttänyt kaikkia suomalaisia oikeussuojakeinoja.
Tehtävä:
- Tutustu KKO:2018:51. A oli julkaissut internetissä Pedofilian uhrien puolesta -nimisellä avoimella Facebook-sivustolla B:n valokuvan sekä linkittänyt sen uutissivustolla olleeseen uutiseen siitä, että nimeltä mainittu B oli noin neljä kuukautta aiemmin tuomittu vankeusrangaistukseen törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.Korkeimman oikeuden ratkaisusta ilmenevillä perusteilla A:n katsottiin syyllistyneen yksityiselämää loukkaavaan tiedon levittämiseen.
Millä perusteilla ratkaisu olisi voinut olla toinen?