Oikeusjärjestys
Keskeisin oikeuslähde Suomessa on laki. Tuomioistuinten ratkaisujen ja viranomaisten päätösten ja toiminnan on aina perustuttava lakiin. Kansallisen lainsäädännön lisäksi oikeudellisissa ratkaisuissa tulisi noudattaa myös Euroopan unionin oikeutta ja Euroopan ihmisoikeussopimuksen pakottavaa normistoa. Lainsäätäjän tarkoitus ja kansallisten tuomioistuinten oikeuskäytäntö ovat puolestaan ns. heikosti velvoittavia oikeuslähteitä, joita oikeudellisessa ratkaisutoiminnassa tulisi huomioida. Lainsäätäjän tarkoitus käy parhaiten esille lain valmisteluasiakirjoista, kuten komiteanmietinnöistä, työryhmäraporteista, hallituksen esityksistä ja eduskunnan valiokuntamietinnöistä.
Suomen oikeusjärjestys muodostuu kirjoitetuista ja kirjoittamattomista normeista. Keskeisen osan muodostavat kirjoitetut normit, joita ovat perustuslaki, muut eduskunnan säätämät lait, tasavallan presidentin ja valtioneuvoston ja ministeriöiden antamat asetukset ja Euroopan unionin antamat kirjalliset normit sekä Suomen hyväksymiin kansainvälisiin sopimuksiin sisältyvät velvoitteet. Kansainväliset sopimukset koskevat usein ihmisoikeuksia, kuten esimerkiksi lapsen oikeuksien yleissopimus ja naisten oikeuksien yleissopimus.
Säädöshierarkialla tarkoitetaan säädösten keskinäisiä suhteita säädösten kokonaisuudessa. Lain tulkinnassa alemman tasoinen säädös ei saa olla ristiriidassa ylemmän tasoisen säädöksen kanssa. Kotimaisten säädösten osalta perustuslaki on säädösten hierarkiassa ylimpänä. Sen jälkeen seuraavat tavalliset lait, tasavallan presidentin ja valtioneuvoston asetukset, ministeriöiden antamat asetukset ja muut alemman tasoiset säädökset. Euroopan unionin oikeus on tärkeä osa Suomen oikeusjärjestystä. Jos kansallinen säädös on ristiriidassa yhteisölainsäädännön kanssa, tulisi suomalaisen tuomioistuimen ensisijaisesti soveltaa yhteisön oikeussääntöjä.
Lakien soveltamisessa tulee aina eteen vaikeita tulkintatilanteita ja viimekädessä korkein oikeusaste voi tehdä ennakkopäätöksiä vaikeissa asioissa. Tuomioistuimien päätöksistä muodostuva oikeuskäytäntö on osa oikeusjärjestystä. Korkein oikeus (KKO) julkaisee osan tuomioistaan ja ne ovat ns. ennakkopäätöksiä. Samoin korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) päätökset ovat tärkeitä oikeuslähteitä. Oikeuskäytännön asema oikeuslähteenä perustuu ajatukseen siitä, että aiempaa ratkaisukäytäntöä vastaava tapaus ratkaistaan samalla tavalla.
Kirjoittamattomat normit muodostuvat tapaoikeudesta. Kirjoitettujen säännösten puuttuessa ”vallitseva tapa” tai ”vakiintunut kauppatapa” saattaa ratkaista oikean menettelyn. Suomen laki –teoksen alkuun on painettu ”Muutamia yleisiä ohjeita, joita tuomarin tulee tarkoin noudattaa”. Ohjeet on laatinut Olaus Petri 1500 –luvulla.

Opetushallituksen etälukion sivuilta löydät peruskuvauksen Suomen oikeusjärjestyksestä.

Opetushallituksen etälukion sivuilta löydät peruskuvauksen Suomen oikeusjärjestyksestä.

Opetushallituksen etälukion sivuilta löydät peruskuvauksen Suomen oikeusjärjestyksestä.

Opetushallituksen etälukion sivuilta löydät peruskuvauksen Suomen oikeusjärjestyksestä.
Yksityisoikeudelliset säännökset säätelevät pääasiassa yhteiskunnan jäsenten keskinäisiä oikeussuhteita tai yksityishenkilöiden ja esim. liikeyritysten oikeussuhteita, tyypillistä on osapuolten tasa-arvo.
Julkisoikeudelliset säännökset liittyvät valtion, kuntien ja seurakunnan toimintaan, säännökset koskevat joko yhteisöä itseään tai niiden välisiä suhteita toisiinsa tai yksityishenkilöihin, tyypillisesti julkisyhteisö on määräävässä asemassa
Euroopan Unionin päätöstyypit ovat asetus, direktiivi ja päätös. Ne vaikuttavat myös jäsenmaiden lainsäädäntöön. Asetukset ovat EU-lakeja ja suoraan jäsenmaita jäsenyyden perusteella sitovaa oikeutta. Direktiivit ovat lainsäädäntöohjeita, joiden vuoksi jäsenmaat ovat velvoitettuja muuttamaan kansallista oikeuttaan mikäli se ei vastaa direktiivin vähimmäisvaatimuksia. Päätökset ovat EU:n toimielinten ja tuomioistuimien antamia ratkaisuja, jotka sitovat päätöksen kohteena olevan asian asianosaisia.

Suomen laki -teoksessa esitettyjä tuomarinohjeita.

Suomen laki -teoksessa esitettyjä tuomarinohjeita.

Suomen laki -teoksessa esitettyjä tuomarinohjeita.

Suomen laki -teoksessa esitettyjä tuomarinohjeita.
Tehtävät:
- EU:n päätöstyypit ovat asetus, direktiivi ja päätös. Miten kukin niistä vaikuttaa jäsenmaiden lainsäädäntöön.
- Mitä oikeusvaltiolla tarkoitetaan?

YO-tehtävä K2013

Eritasoiset (4) säädökset