Oikeustoimien tekeminen
Teemme sopimuksia, eli oikeustoimia, päivittäin. Sopimuksen tekemisestä säädetään oikeustoimilaissa. Kauppalakia sovelletaan kahden yksityishenkilön tekemän irtaimen omaisuuden kauppaan. Vahingonkorvauslaissa säädetään vahingonaiheuttajan korvausvastuusta ja korvattavasta vahingosta. Tekijänoikeuslaki suojaa luovan työn tekijän oikeuksia teokseensa.
Yhteiskunnan perustana on yhteistoiminta. Oikeussubjektit, siis luonnolliset henkilöt ja juridiset henkilöt, voivat luoda itselleen velvollisuuksia ja oikeuksia toisiaan kohtaan erilaisilla sopimuksilla. Sopimus on siis OIKEUSTOIMI, eli teko tai tahdonilmaisu, jolla on oikeudellisia vaikutuksia.
- kaksipuoliset oikeustoimet edellyttävät vastapuolen myötävaikutusta (esim. avioliitto, asuntokauppa tai työsopimus)
- yksipuolisissa oikeustoimissa riittää yhden osapuolen tahdonilmaisu ( esim. irtisanominen, testamentti tai perinnöstä luopuminen)
- oikeustoimi voi olla vastikkeellinen (kauppahinta) tai vastikkeeton (lahja)
SOPIMUS on kahden osapuolen välinen oikeustoimi ja sopimussuhde muodostuu yleensä tarjouksesta ja sitä vastaavasta hyväksyvästä vastauksesta. Sopimuksen synnylle on säädetty eräitä yleisiä ehtoja. Sopimusvapauden periaate tarkoittaa sitä, että osapuolet voivat itse päättää solmivatko he sopimuksia, kenen kanssa he solmivat sopimuksia ja millaisia sopimuksia he solmivat. Muotovapauden periaate tarkoittaa sitä, että sopimuksen sitovuuden edellytyksenä ei yleensä ole määrätyn muodon noudattaminen.
Suullinen sopimus on yhtä pätevä kuin kirjallinenkin, jos laissa ei ole erikseen säädetty tietylle sopimukselle määrämuotoa. Suullisen sopimuksen olemassaoloa voi olla kuitenkin vaikea todistaa. Tämän vuoksi joillekin ”tärkeille” sopimuksille on annettu laissa erilaisia muotovaatimuksia. Kirjallinen ja sitova sopimus syntyy myös silloin, kun osapuolet sopivat jotakin esimerkiksi sähköpostin tai tekstiviestien välityksellä.
Sopimuksissa voi olla pakottavia säännöksiä, joilla on tarkoitus suojata heikompaa osapuolta. Kun sopiminen toisin on kielletty, ei toinen osapuoli (esim. yritys) voi kayttää hyväkseen asemaansa vahvempana sopimuskumppanina. Vaikeneminen tarkoittaa yleensä hylkäämistä, ellei päinvastaisesta menettelystä ole osapuolten kanssa sovittu. Poikkeuksena esimerkiksi kirjakerhojen jäsenyysehdoissa on sovittu palauttamisoikeudesta juuri toisinpäin, postilähetyksen saajalta edellytetään aktiivista toimintaa.
Joskus tosiasiallinen käyttäytyminen saa aikaan sopimuksen, vaikka siitä ei sovita suullisesti tai kirjallisesti. Näin käy esimerkiksi silloin, kun matkustamme julkisella kulkuneuvolla tai pysäköimme maksulliselle pysäköintialueelle tai asioimme automaatin kanssa. Kun toimimme tietyllä tavalla sitoudumme tietyn velvoitteen suorittamiseen (maksamaan lipun, pysäköintimaksun…).

Kuvaaja sopimuksen syntymisestä.

Kuvaaja sopimuksen syntymisestä.

Kuvaaja sopimuksen syntymisestä.

Kuvaaja sopimuksen syntymisestä.

Kuvaaja sopimuksen syntymisestä.
Oikeustoimen, esimerkiksi sopimuksen, PÄTEMÄTTÖMYYS voi aiheutua monesta eri syystä kuten oheisesta kuvaajasta käy ilmi.

Kuvaaja oikeustoimen pätemättömyyden syistä.

Kuvaaja oikeustoimen pätemättömyyden syistä.

Kuvaaja oikeustoimen pätemättömyyden syistä.

Kuvaaja oikeustoimen pätemättömyyden syistä.

Kuvaaja oikeustoimen pätemättömyyden syistä.
OIKEUSKELPOISUUDELLA tarkoitetaan sitä kuka voi olla oikeuksien haltija? Kuka siis voi omistaa jotakin tai kenellä voi olla saamista joltakin? Kuka voi olla velkaa? Oikeudet ja velvollisuudet kuuluvat oikeussubjekteille, joita ovat:
- kaikki luonnolliset henkilöt = ihmiset
- ”keinotekoinen henkilö” = oikeushenkilö, yksityisoikeudellinen (esim. osakeyhtiö, rekisteröity yhdistys, säätiö) tai julkisoikeudellinen (valtio, kunnat, seurakunnat)
Luonnollisen henkilön oikeuskelpoisuus alkaa syntymästä ja päättyy kuolemaan. Oikeushenkilöistä pidetään virallista rekisteriä ja se ”syntyy” rekisteriin merkittäessä ja ”kuolee” rekisteristä poistettaessa (esim. kaupparekisteri).
Kun lapsi syntyy elävänä, hän siis saavuttaa oikeuskelpoisuuden siitä riippumatta, kuinka kauan hän elää. Perintöoikeudellisena esimerkkiä voidaan tarkastella tapausta, jossa äiti kuolee synnytyksessä ja pian tämän jälkeen myös lapsi menehtyy. Jos lapsi on elänyt edes hetken pidempään kuin äiti, hän perii äitinsä. Lapsi puolestaan jättää perinnön omille perillisilleen. Perintö voi mennä siten lapsen isälle, vaikka isä olisi viimeinen henkilö, jolle äiti olisi halunnut perinnön menevän.
Tekijänoikeus suojaa luovaa työtä. Tekijänoikeus syntyy kun teos tehdään. Teos on itsenäinen ja omaperäinen tekijänsä henkisen luomistyön tulos. Tekijänoikeuslaissa on esimerkinomainen luettelo teoksista. Teoksen tekijällä on yksinoikeus määrätä teoksensa käytöstä. Laillisesti julkistetusta teoksesta saa ilman oikeudenhaltijan lupaa valmistaa muutaman (2-4) kappaleen yksityiseen käyttöön.
Esimerkiksi tietoverkoissa luvattomasti jaossa olevan mp3-musiikkikappaleen lataaminen Internetistä tai piraatti-levyn kopiointi omaan yksityiseen käyttöön on kiellettyä. Laittomasta lähteestä kopioinnin seurauksena voi olla korvausvastuu, mikäli kopioija on tiennyt tai hänen olisi pitänyt tietää, että kopioitu aineisto on saatettu yleisön saataviin luvattomasti.
Testaa tietosi tekijänoikeuksista!
OIKEUSTOIMIKELPOISUUDELLA tarkoitetaan oikeussubjektin kelpoisuutta ryhtyä itse sellaisiin toimiin, joilla voi olla oikeudellista merkitystä. Siis kuka voi tehdä sopimuksia (kaksipuolinen oikeustoimi) tai tahdonilmauksia (yksipuolinen oikeustoimi)?
- luonnollinen henkilö saavuttaa toimintakelpoisuuden täyttäessään 18 vuotta
- oikeushenkilö on samanaikaisesti sekä oikeuskelpoinen, että oikeustoimikelpoinen, usein oikeushenkilön puolesta toimivat sen asioita hoitavat luonnolliset henkilöt
- oikeustoimintakelpoisuus on dynaaminen, se on kykyä perustaa, muuttaa tai kumota oikeussuhteita





Kun oikeustoimen tekeminen halutaan antaa jollekin muulle, se tehdään VALTUUTUKSELLA (yksilöity valtakirja, avoin asianajovaltakirja). Valtuutetun valtuuttajan nimissä tekemä oikeustoimi sitoo valtuuttajaa niin kuin hän olisi itse sen tehnyt. Mutta esimerkiksi avioliiton solmiminen ja työsopimuksen tekeminen työntekijänä edellyttävät henkilökohtaisuutta.
- oikeustoimikelpoisuuden toteutumiseksi voidaan määrätä täysi-ikäiselle henkilölle edunvalvoja, joka antaa ohjeita ja tukea esim. sairaalle henkilölle
- mikäli täysi-ikäinen ei kykene huolehtimaan omista asioistaan, voidaan hänen toimintakelpoisuuttaan rajoittaa käräjäoikeuden päätöksellä
- tuomioistuin voi myös julistaa henkilön vajaavaltaiseksi
Oikeudellisesti VAJAAVALTAINEN on
- alaikäinen, eli alle 18-vuotias henkilö
- täysi-ikäinen, joka on julistettu vajaavaltaiseksi
Huom!
Vajaavaltainen saa tehdä tavanomaisia ja merkitykseltään vähäisiä oikeustoimia, hän saa määrätä siitä, mitä omalla työllään on ansainnut sekä 15 vuotta täyttänyt saa työntekijänä itse tehdä sekä irtisanoa ja purkaa työsopimuksen.
EDUNVALVOJA tekee oikeustoimet vajaavaltaisen puolesta
- alaikäisen edunvalvojina toimivat hänen huoltajansa eli hänen vanhempansa
- täysi-ikäisen edunvalvojana on henkilö jonka tuomioistuin on tehtävään määrännyt tai jonka asianomainen on itselleen määrännyt edunvalvontavaltuutuksen nojalla
OIKEUDELLISELLA VASTUUNALAISUUDELLA tarkoitetaan vastuuta tekojen seurauksista.
- vajaavaltainen voi joutua VAHINGONKORVAUSVASTUUSEEN aiheuttamastaan vahingosta, vahingonkorvauslaissa ei ole sitovaa alaikärajaa alaikäisen korvausvastuulle
- vajaavaltainen on myös vastuussa tekemästään rikoksesta, niin että 15 vuotta täyttänyttä voidaan rangaista rikoksesta ja sitä nuorempiin voidaan kohdistaa vain lastensuojelutoimenpiteitä, rikosoikeudellinen vastuu edellyttää syyntakeisuutta eli sellaista henkistä kypsyyttä ja tilaa, joka henkilöllä tulee olla, jotta hänet voitaisiin tuomita rangaistukseen rikoksesta josta laissa on säädetty rangaistus
Vastuuikärajat

Vastuuikärajat kuvaajana.

Vastuuikärajat kuvaajana.

Vastuuikärajat kuvaajana.

Vastuuikärajat kuvaajana.

YO tehtävä K2012

YO tehtävä K2012

YO tehtävä K2012

YO tehtävä K2012

YO tehtävä K2012
Tehtävät (1-8):
- Miten henkilön oikeudellinen toimivalta ja –vastuu muuttuvat iän myötä?
- Mitä eroa on luonnollisella henkilöllä ja oikeushenkilöllä? Anna esimerkkejä.
- Mitä tarkoitetaan muotomääräyksellä? Kerro esimerkkejä.
- Mikko (15 v.) on ahkeroinut koko kesän mansikka-ajan mansikkapellolla ja ehtinyt saada palkkaa 1 000 euroa. Heti mansikka-ajan päätyttyä hänellä on rippijuhlat ja sukulaisilta kertyy Mikon kassaan toiset 1 000 euroa. Nyt Mikko päättää toteuttaa haaveensa ja ostaa itselleen kevytmoottoripyörän. Ystävällinen myyjä esittelee Mikolle eri malleja, ja Mikko päätyy erääseen japanilaiseen pyörään, joka tosin maksaa 2 500 euroa. Mikko kertoo myyjälle, että hän oli saamassa tutulta mansikkatilalta vielä viikon homman pensasmustikoiden kypsyttyä ja ansaitsevansa tällä työllä puuttuvat 500 euroa. Kaupat tehdään niin, että Mikko maksaa heti 2 000 euroa ja muutaman viikon kuluttua 500 euroa. Kun Mikko ajaa pyörän kotiin, vanhemmat hermostuvat asiasta ja vaativat kaupan purkamista laittomana. Mitä asioita pitäisi ottaa huomioon pohdittaessa Mikon pyöräkaupan laillisuutta ja mahdollisuutta purkaa kauppa?
- Mikä on maistraatti? Mitä palveluita se tuottaa?
- Milloin oikeustoimi on pätemätön?
- Insinööri Pekka Nieminen sopi puhelimitse vanhan autonsa myynnistä kaverilleen Ristolle. Hinnaksi sovittiin 1000 euroa. Asiasta kuultuaan hänen sählykaverinsa Kalle Virtanen tarjosi 1100 euroa samasta autosta. Pekka ilahtui Kallen tarjouksesta ja kauppakirja tehtiin heti. Risto piti oikeuksistaan kiinni. Mitkä hänen oikeutensa ovat tässä asiassa?
- Oikeustoimi voi olla yksipuolinen tai kaksipuolinen, vastikkeellinen tai vastikkeeton, vapaamuotoinen tai määrämuotoinen. Miten nämä eroavat toisistaan. Anna jokaisesta esimerkki.
- Sopimusvapauden vuoksi useimmat asiat voi sopia myös suullisella sopimuksella. Miksi on kuitenkin järkevää tehdä kirjallinen sopimus useimmissa tilanteissa?
- Selvitä kuinka irtisanominen ja purkaminen eroavat oikeustoimena.
- Pienen irtaimen omaisuuden kauppoja (esim. tietokone, polkupyörä, vene jne.) ei säädellä lainsäädännöllä, vaan kaupat ja mahdolliset kauppakirjat ovat vapaamuotoisia. Millaisilla ehdoilla voisit varautua mahdollisiin ongelmiin?

Kaikki sopimukset on syytä lukea ja ymmärtää ennen allekirjoitusta.