Johdanto
Mitä oikeus on?
OIKEUS –sanaa voidaan käyttää ainakin kolmessa merkityksessä. Oikeus sanalla
- tarkoitetaan kaikkia Suomessa noudatettaviksi annettuja säännöksiä ja määräyksiä (lait ja asetukset)
- tarkoitetaan eri osapuolten kohtelua (jollakin on oikeus…)
- tarkoitetaan tuomioistuimia.
Oikeudessa lähtökohtana on lainsäädäntö: laki käskee tekemään tai kieltää tekemästä jotakin. Laillisuus tarkoittaa sitä, että jokin on voimassa olevan lain mukaista. Suomen perustuslain oikeusvaltioperiaatteen mukaan julkisen vallan käytön tulee perustua lakiin. Oikeusvaltion tunnusmerkkeihin kuuluu, että perusoikeudet ja oikeusturva taataan perustuslaissa ja muussa lainsäädännössä. Kukaan ei voi siis mielivaltaisesti päättää ihmisten asioista.
Lakitiedon kurssin alussa on syytä kerrata miten lait Suomessa säädetään.
Perustuslain kiireellinen muutos 3.10.2018 ns. tiedustelulakien vuoksi. Katso Ylen lähetys.
Nuorten eduskunnan sivuilta löytyy perusesitys lain synnystä.
Huom! kansalaisaloite = 50 000:lla äänioikeutetulla Suomen kansalaisella on yhdessä oikeus tehdä aloite.
Huom!! perustuslain säätäminen – lepäämään yli vaalien – 2/3 enemmistö tai kiireellinen 5/6 enemmistö ja hyväksyminen 2/3 samassa eduskunnassa.





Jo muinaisessa Roomassa todettiin ”Laissa maan turva”, kun tähdennettiin oikeuden tärkeyttä. Lait muuttuvatkin yhteiskunnan kehityksen myötä, sillä
- monipuolistuvat toiminnot pakottavat valtiovallan antamaan säännöksiä
- kansalaisten oikeusturva edellyttää ennakkoon annettuja käyttäytymismalleja
- säädösten avulla ohjataan yhteiskunnan kehitystä vallitsevien arvostusten mukaisesti.
Oikeus on olemassa järjestyksen ja ennakoitavuuden lisäämiseksi yhteiskunnassa. Kaikki säännökset eivät voi olla sopusoinnussa jokaisen kansalaisen moraalisten ja eettisten arvostusten kanssa. Eikä jokaista yksittäistapausta varten voi olla omaa lakia, vaan tuomioistuimelle on jätetty liikumavaraa lain soveltamisessa.
Oikeudellisissa kysymyksissä ei ole läheskään aina mahdollista antaa varauksetonta ja yksiselitteistä vastausta kysymykseen: oikein vai väärin, laillinen vai laiton. Tietysti on tilanteita, jolloin vastaus on selvä: Jos Pekka surmaa Paavon, on Pekka todennäköisesti toiminut väärin ja toiminut laittomasti. Entäpä jos Pekka on pyöveli ja Paavo kuolemaantuomittu? Miten asian laita on kun Pekka on sotilas ja Paavo vihollinen? Millaista harkintaa tarvitan mikäli Paavo on käynyt puukko kädessä Pekan kimppuun?

Tehtävät: