Reaaliaineiden opettajina ovat toimineet:
Susanna Kajander (elämänkatsomustieto, psykologia, filosofia)
Ari Kallio (uskonto evl)
Marja-Liisa Nykänen (historia, yhteiskuntaoppi)
Pirjo Ruotsalainen (terveystieto)
Johanna Tanskanen (biologia, maantiede)
Vesa Vahtermo (yhteiskuntaoppi)
Elämänkatsomustieto
Pakollisia elämänkatsomustiedon kursseja on voinut suorittaa kontaktiopetuksena. Osa opiskelijoista on suorittanut itsenäisesti myös elämänkatsomustiedon syventäviä kursseja.
Oppitunneilla on pohdittu Tabletkoulun materiaalien pohjalta monipuolisesti nuorten omaan maailmankatsomukseen ja identiteettiin liittyviä asioita kuten arvoja, asenteita ja uskomuksia. Itsetuntemuksen ja vuorovaikutustaitojen vahvistumisen lisäksi elämänkatsomustiedon opiskelu edistää poikkitieteellisen luonteensa ansiosta monitieteistä osaamista.
Psykologia
Psykologian valinnaiskursseista lukiossamme oli tarjolla kontaktiopetuksena valtakunnallisten syventäven kurssien lisäksi psykologian ylioppilaskirjoituksiin valmentava kertauskurssi. Kaikilla kursseilla pyritään soveltamaan psykologista tutkimustietoa niin opiskelijoiden omaan elämään kuin muihin tieteenaloihinkin.
Kursseilla tehtiin mahdollisuuksien mukaan yhteistyötä koulun ulkopuolisten tahojen kanssa. Esimerkiksi kehityspsykologiassa päästiin soveltamaan teoriaa käytäntöön, kun kurssilaiset saivat suunnitella leikkejä Sylvin syli -päiväkodille. Ryhmätehtävä auttoi ymmärtämään leikki-ikäisen kehityksen osa-alueita ja niihin vaikuttavia tekijöitä paremmin. Leikkejä testattiin lukion kehityspsykologian ja Esedun merkonomiopiskelijoiden yhteisellä oppitunnilla, jossa Esedun liiketoiminnan 1. vuosikurssin perustutkinto-opiskelijoilla oli teemana tuotteistaminen: kehitettävän palvelun testaaminen asiakkaan asemaan itse eläytyen draaman keinoin, case 3–5-vuotiaille lapsille suunnatut leikit.
Filosofia
Filosofiassa toteutui kahden pakollisen kurssin lisäksi kaksi valtakunnallista syventävää kurssia. Lisäksi lukiossamme oli tarjolla filosofian ylioppilaskirjoituksiin valmentava kertauskurssi. Tunneilla keskusteltiin ja pohdittiin yhdessä eri filosofian osa-alueisiin liittyviä teemoja, kuten hyvää elämää, oikeudenmukaisuutta, totuutta ja tietoa. Keskiössä oli opetussuunnitelman mukaisesti ajattelun taitojen kehittäminen.
Filosofian tunneilla pystyttiin järjestämään etävierailuja. Lukion entinen opiskelija Maija Kuivalainen kävi etiikan kurssilla kertomassa kansalaisaktivismista ja omien arvojen mukaisesta elämästä. Filosofian valinnaiskurssilaiset pääsivät puolestaan haastattelemaan Helsingin yliopiston teoreettisen filosofian tutkija Jaakko Hirvelää. Hirvelä kertoi omasta työstään ja tutkimusaiheistaan kuten hyvetietoteoriasta ja ajankohtaisista tietoteoriaan liittyvistä filosofisista kysymyksistä.
Yrittäjyyskasvatus
Pieksämäen lukio oli myös tänä lukuvuonna mukana maakunnallisessa Yrittäjyyskasvatuksella elinvoimaa Etelä-Savoon -hankkeessa. Hankkeen yleistavoitteena on edistää ja tukea Etelä-Savon alueen elinvoimaa, nuorten työelämävalmiuksia sekä yrittäjyysmyönteisyyden ja -valmiuksien kehittymistä.
Hankkeen päätoteuttajana on Xamk:n Pienyrityskeskus ja osatoteuttajina Etelä-Savon ammattiopisto, Ammattiopisto SAMIedu, Seurakuntaopisto sekä Helsingin yliopiston Ruralia-instituutti. Pieksämäen lisäksi Etelä-Savon lukiokunnista Mikkeli, Kangasniemi, Sulkava, Joroinen ja Juva ovat mukana hankkeessa siten, että päätoteuttaja ostaa heiltä työpanosta. Hankkeeseen voivat osallistua myös muut alueen kunnat. Hankkeen kontaktiopettajana Pieksämäen lukiossa toimi filosofian, psykologian ja elämänkatsomustiedon opettaja Susanna Elsilä.
Ensi syksynä jatkuvan yrittäjyyskasvatushankkeen avulla opiskelijoille ja opettajille tarjotaan mahdollisuuksia kouluttautua ja verkostoitua työelämän ja muiden oppilaitosten kanssa. Tänä lukuvuonna hankkeen toimenpiteistä pystyttiin toteuttamaan Hauenkita -liikeideakilpailu, kehityspsykologian kurssilaisten projekti Sylvin syli -päiväkodin kanssa ja Asiakaspalvelun huipputyyppi -kurssin pilotointi. Kahdessa viimeksi mainitussa teimme yhteistyötä Esedun liiketoiminnan opettaja Tuula Elorannan ja merkonomiopiskelijoiden kanssa. Asiakaspalvelun huipputyyppi -kurssilla kävi etävierailulla Uudenkaupungin Valmet Automotive -tehtaan senior production manager kertomassa työstään kansainvälisten asiakkaiden kanssa.
Biologia ja maantiede
Biologian ja maantieteen opiskelu jatkui lukuvuonna 2020-21 lähes perinteisin menoin, etä- ja lähiopetusta vuorotellen, oppitunneilla teoriaa opiskellen että kokeellisia töitä ja maastotutkimuksia tehden.
Lukuvuoden aikana oppitunnilla vieraili etäyhteyden kautta Pieksämäen kaupunginpuutarhuri Henna Järvinen sekä maankäyttöinsinööri Anssi Tarkiainen. Moni maantieteen teoria konkretisoitui omaa kaupunkiamme esimerkkinä käyttäen etävieraidemme havainnollisten esitysten kautta. Lukuvuoden viimeisellä viikolla saimme etävierailulle molekulaarisen kasvibiologian professorin Pauli Kallion. Hän kertoi tutkimuksestaan syanobakteerien fotosynteesiin perustuvien bioteknologian sovellusten kehittämisestä sekä yliopistolla tehtävästä tutkimustyöstä. Luento johdatti opiskelijoita myös yliopistomaailman tutkimusten saloihin.
Esedun ja lukion yhteistyönä määritimme ihmisbiologian kurssilla opiskelijoiden veriryhmiä. Esedun Päivi Ylönen opasti turvallisen verinäytteen oton ja Johanna selvitti veriryhmien periytymistä. Bioteknologian kurssilla tutkittiin mm. bakteeriviljelmiä ja kasvisoluja sekä pohdittiin jalostuksen saavutuksia lähiympäristössämme. Retiisin fotosynteesi havainnollistui ykköskurssilaisten kasvatuskokeessa.
Maantieteen kursseilla käytettiin runsaasti sähköisiä työmenetelmiä ja pohdittiin ympäristövaikuttamisen keinoja. Ge4-kurssilla ympäristön ja siten ihmisen hyvinvointiin pyrittiin vaikuttamaan suunnittelemalla vastamainoksia, kehittyneisyyden eroja havainnollistava lautapeli sekä suunnittelemalla Pieksämäelle sähköautotehdas. Tarkastelun kohteena oli myös saastunut maa-alue ja sen kunnostaminen.
Lukiomme ympäristöryhmä käynnistyi takkuisesti opetusjärjestelyiden vaihdellessa etä- ja lähiopetuksen välillä. Pieni, mutta sitkeä ydinryhmä suunnitteli kuitenkin kevään mittaan tulevan lukuvuoden tapahtumia. Kiitos aktiivisuudestanne Aada, Pihla, Vilma, Siiri ja Joel!
Historian ja maantieteen kurssien yhteistyötä
Lukiomme on mukana Opetushallituksen hankkeessa nimeltä Oppimisen osaaja. Tähän liittyen historian ja maantieteen ykköskurssilaiset tekivät lukuvuoden toisessa jaksossa molempien kurssien sisältöjä hyödyntäviä ryhmätöitä. Aiheina oli mm. köyhyys ja kehitys, kaupungistuminen, eroosio ja metsäkato sekä puhtaan veden merkitys. Tulevan opetussuunnitelman (LOPS 2021) hengessä toteutettu yhteistyö onnistui hyvin ja kurssien yhtymäkohtia löytyi runsain mitoin.
Maantieteen 4. kurssin yhteydessä teimme kulttuurikävelyn kauniina syyspäivänä Hiekanpään rannasta Pappilanmäelle toisen vuosikurssin opiskelijoiden kanssa. Molemmat opettajat avasivat maisemasta sekä kulttuuriin että maantieteeseen liittyviä piirteitä.
Historia ja Yhteiskuntaoppi
Opiskelu tänä lukuvuonna 2020-2021 Pieksämäen lukiossa on ollut lähi- ja etäopetuksen vuorottelua. Epävarma ja vaihteleva tautitilanne koronan suhteen on vaikuttanut historian ja yhteiskuntaopin opiskeluun siten, että kaikki vierailut ja tapahtumien järjestäminen on jäänyt minimiin.
Koulun sisäisesti on kuitenkin jotain pystytty järjestämään. Kevätlukukauden loppupuolella olimme mukana yhdessä Esedun Keskuskatu 32 toimipisteen kanssa mukana Nuorisovaaleissa. Vuosi 2021 on kuntavaalivuosi ja oppilaitoksessamme järjestimme siihen liittyen yhdessä Pieksämän nuorisotoimen kanssa Nuorisovaalit, johon opiskelijat osallistuivat mukavalla äänestysprosentilla. Oppilaitoksessamme puolueista kolmen kärki oli Vihreät, Perussuomalaiset ja Kokoomus.
Uskonto
Tänä lukuvuonna on uskonnon opiskelussa kaksi pakollista ensimmäistä kurssia toteutettu edellisen lukuvuoden tapaan. Kuitenkin koronaepidemian vuoksi on osa tunneista jouduttu pitämään etäopiskeluna, joka on sujunut uskonnon osalta varsin hyvin. Valinnaisia kursseja on suorittanut pieni aktiivinen ryhmä niin, että on voitu toteuttaa luokkaopetuksena edellisistä vuosista poiketen myös kaikki kurssit 3-6. Uskonnon kirjoitti ylioppilaskokeissa keväällä 2021 yksi opiskelija.
Elämänkatsomustieto
Elämänkatsomustiedon kursseja on voinut entiseen tapaan suorittaa kontaktiopetuksena. Oppitunneilla on pohdittu Tabletkoulun materiaalien pohjalta nuorten omaan maailmankatsomukseen ja identiteettiin rakentamiseen liittyviä asioita kuten arvoja, asenteita ja uskomuksia. Vierailuja koulun ulkopuolelle on järjestetty mahdollisuuksien mukaan.
Oppitunneilla on käyty tutustumassa muun muassa Neuvokas -toimintakeskuksen monipuoliseen toimintaan. Neuvokas on Pieksämäellä toimiva vapaaehtois- ja järjestötoiminnan matalan kynnyksen kohtaamispaikka. Koulun ulkopuoliset vierailijat ovat myös olleet aina tervetulleita.
Psykologia
Psykologian kurssit kiinnostivat opiskelijoita myös tänä vuonna. Psykologian valinnaiskursseista lukiossamme on tarjolla kontaktiopetuksena valtakunnallisten syventäven kurssien lisäksi psykologian ylioppilaskirjoituksiin valmentava kertauskurssi. Kaikilla kursseilla pyritään soveltamaan psykologista tutkimustietoa niin opiskelijoiden omaan elämään kuin muihin tieteenaloihinkin.
Kursseilla tehtiin yhteistyötä koulun ulkopuolisten tahojen kanssa, kuten osallistuttiin Poleenin asiantuntijaluennoille. Diakin tarjoamasta hyvinvointiseminaarista saatiin puolestaan aineksia pohdintaan psykologian soveltamisesta aikuissosiaalityöhön. Työ- ja korkeakouluyhteistyö antaa opiskelijoille aineksia oman tulevaisuuden uran pohdintaan ja mahdollistaa verkostoitumisen koulun ulkopuolisten tahojen kanssa.
Filosofia
Filosofiassa toteutui tänäkin vuonna kahden pakollisen kurssin lisäksi kaksi valtakunnallista syventävää kurssia. Lisäksi lukiossamme on tarjolla filosofian ylioppilaskirjoituksiin valmentava kertauskurssi. Filosofian tunneilla keskusteltiin ja pohdittiin yhdessä ja keskiössä oli opetussuunnitelman mukaisesti ajattelun taitojen kehittäminen.
Tammikuussa tehtiin perinteiseen tapaan opintoretki Helsinkiin vuosittaiseen nuorten filosofiatapahtuma Nufitiin. Mielenkiintoinen tapahtuma tarjoaa nuorille ainutlaatuisen areenan filosofiseen ja yhteiskunnalliseen keskusteluun Suomen mielenkiintoisimpien tiede-, kulttuuri- ja yhteiskunnallisten vaikuttajien kanssa. Vuoden 2020 tapahtuman teema oli “aika”.
Kevätlukaudella saimme nauttia myös oppilaitoksemme sisällä olevasta osaamisesta, kun toisen vuoden opiskelijamme Jere Poikolainen piti luennon kansainvälisistä suhteista osana yhteiskuntafilosofian kurssisuoritustaan. Poikolainen on lukio-opintojensa ohella opiskellut Helsingin avoimessa yliopistossa kansainvälistä potiikkaa. Myös koulukuraattorimme Heli Hollari vieraili yhteiskuntafilosofian kurssilla kertomassa kansalaisyhteiskunnasta. Hollari on kansalaisyhteiskunnan maisteriohjelmasta valmistunut yhteiskuntatieteiden maisteri.
Terveystieto
Lukiossamme on tarjolla kolme terveystiedon kurssia pakollisen kurssin lisäksi. Terveystiedon kaikilla kursseilla on oppikirjana Studeo-digikirja. Tämä antaa mahdollisuuden harjoitella esim. kuvanmuokkausta ja erilaisten kaavioiden piirtämistä tiedollisten tavoitteiden lisäksi ylioppilaskirjoituksia silmällä pitäen. Koronaviruksen aiheuttaman etäopetuksen aikana opiskelijat opiskelivat terveystietoa teamsin ja Studeo-kirjan avulla.
Toimintakertomus 2020-2021Kesäkuu 20215.6.2021