Riihimäen lukio: Vuosikello toiminnan suunnittelun apuna
Riihimäen lukiossa on otettu käyttöön sähköinen Plandisc Vuosikello lukuvuoden toiminnan suunnittelun ja viestinnän avuksi. On ollut tarve saada yhteen paikkaan kalenteri, josta näkee mahdolliset muutokset ajantasaisesti, sillä pienilläkin muutoksilla voi olla iso vaikutus lukion väen arkeen.
Koulun sisäisen viestinnän toimivia keinoja ei ole tarkoitus hylätä. Lukion asioista saa tietoa mm. käytävien inforuuduista ja rehtorin perjantaisin lähettämästä Wilman viikkotiedotteesta, joka lähetetään opiskelijoille, henkilökunnalle ja huoltajille. Tarkoitus on helpottaa suunnittelutyötä tekeviä hahmottamaan lukuvuoden kokonaisuutta, ja nettisivuja päivittäviä löytämään ajantasainen tieto vuosikellosta. Lukion omat nettisivut ovat tietolähde aikatauluista, toiminnasta ja käytänteistä sekä lukiossa opiskeleville ja työskenteleville kuin huoltajille tai muille lukion toiminnasta kiinnostuneille.
Tulevan lukuvuoden tapahtumat on koottu edellisenä keväänä paperiseen tapahtumakalenteriin. Viiteen sivuun on voitu tiivistää lukuvuoden eri jaksojen tapahtumat, juhlat ja muu arjen lukujärjestyksen mukaiseen toimintaan vaikuttava. Elokuun suunnittelukokouksessa opettajat ovat saaneet sillä hetkellä voimassa olevan tapahtumakalenterin, jota sitten lukuvuoden mittaan on jaksokokouksissa päivitetty, ja jonka jälkeen koulusihteeri on päivittänyt lukion nettisivujen aikataulut-kohdan.
Plandiscin sähköisen kalenterin renkaat mahdollistavat kaikkien lukuvuoden tapahtumien kokoamisen yhden vuosikellon kehien kokonaisuudeksi. Voidaan muotoilla kohdennettuja versioita tarvittaessa: jaksotapahtumat, ohjaus, tiimit, opiskelijakunnan asiat tai kaksoistutkintolaisten aikataulut.
Viidellä henkilöllä on kalenterin muokkausoikeudet, käyttäjien määrä vaikuttaa Plandiscin hintaan. Kokonaisvastuun vuosikellon ylläpitämisestä käyttäjät voivat sopia lukuvuosittain, tai se voi olla esimerkiksi apulaisrehtorin vastuulla.
Tehdyt muutokset näkyvät kaikissa vuosikelloversioissa. Voidaan laatia kaiken kattava lukion vuosikello, josta kopioidaan ohjauksen vuosikello omaksi kokonaisuudeksi. Esimerkiksi ohjauksen renkaaseen tehdyt muutokset näkyvät kaiken kattavassa vuosikellossa heti kun muutos on päivitetty.
Vuosikelloon on lisäksi mahdollista linkittää tiedostoja muualta, esimerkiksi ryhmänohjaajan tehtävät tai ryhmänohjausten sisällöt. Vuosikello hyödyttää isossa lukiossa myös silloin, kun toimintoja toteuttavat ihmiset vaihtuvat. Vuosikellossa tieto säilyy kuin varastossa luettavana myös seuraavina lukuvuosina.
Vuosikellon hyödyt tulevat näkyviin vasta, kun se on saatu käyttöön sillä tavoin, että entistä paperista tapahtumakalenteria ei enää kaivata, vaan tulevat tapahtumat etsitään vuosikellosta. Tällä hetkellä vuosikellosta on saatavissa myös kalenterinäkymä.
Vuosikellon vaikutus laatuun on arvioitavissa ennakoinnin ja suunnitelmallisuuden vahvistumisena. Mittarina voisivat olla seuraavat: lukuvuoden aikataulut ovat ajantasaisia, päivitettyjä, saavutettavia, tiettyyn päivämäärään mennessä hoidettavat asiat ennakoidaan entistä paremmin. Arviointiin osallistuvat henkilöstön lisäksi opiskelijat.
Ulla Korpinen
apulaisrehtori
Riihimäen lukio
Katsothan myös kehittyvää toimintakulttuuria koskevan Riihimäen lukion laatiman laatukortin “Vuosikello lukuvuosisuunnittelun ja lukion toiminnan suunnittelun tukena ”.






