Siilinjärven lukio: Laatutyön tavoitteena pedagoginen hyvinvointi
Radikaalisti kukoistava lukio
Siilinjärven lukio aloitti kokonaisvaltaisen toimintakulttuurin ja pedagogiikan kehityksen syksyllä 2022. Kehitystyö aloitettiin arvojen kirkastamisella lukion henkilökunnan, opiskelijoiden ja huoltajien kanssa. Arvotyöskentely selvensi sitä, miten lukion arvot avoimuus, laadukkuus ja yhteisöllisyys näkyvät käytännön arjessa ja miten niiden näkymistä voitaisiin entisestään vahvistaa. Selvitystyön jälkeen opiskelijat loivat meille järjestyssääntöjen tilalle Siilinjärven lukion toimintaohjeet. Toimintaohjeita tuli lopulta viisi:
- Kohtaava ja kunnioittava vuorovaikutus
- Vahvuuksien hyödyntäminen
- Osallisuus
- Toimiva yhteistyö
- Turvallinen ja viihtyisä koulu
Nämä toimintaohjeet muodostavat nykyisin periodien teemat. Toimintaohjeiden visioksi muotoutui Radikaalisti kukoistava lukio. Visiossa kukoistus viittaa kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Ajatuksena on se, että jokainen yhteisön jäsen saa lukiossa sellaisen kasvualustan, jossa hänellä on mahdollisuus loistaa ja kukoistaa. Radikaalius viittaa siihen, että teemme ja kokeilemme rohkeasti asioita uudella tavalla.




Tiimioppiminen
Olemme ottaneet käyttöön tiimiorganisaatiomallin, jossa opetushenkilöstö on jaettu oppimistiimeihin. Ne työskentelevät aktiivisesti koulun pedagogisen kehityksen äärellä. Tiimityöskentelyn keskiössä on dialogi, joka koostuu neljästä elementistä; kuuntelusta, kunnioituksesta, odotuksesta ja suorasta puheesta. Lukion ensimmäisen vuoden opiskelijat osallistuvat tiimijaksoon lukion ensimmäisen periodin aikana. Henkilöstön tiimityöskentely on luontainen jatko opiskelijoiden tiimityöskentelylle.




Positiivinen pedagogiikka
Siilinjärven lukio on kehittänyt positiivisen pedagogiikan mallia. Siinä keskiössä on koko kouluyhteisön kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kehittäminen. Erityisen tärkeää on, että koulun toimintakulttuuri ja pedagogiikka perustuu vahvuuksien tunnistamiseen ja hyödyntämiseen sekä hyvän huomaamiseen jokaisen yksilön työskentelyssä ja koulun toiminnassa.
Oppimisen tuen kehittäminen
Oppimisen tuen keskiössä on monipuolinen pedagogiikka. Opetushenkilöstöä on koulutettu sisäisesti kerran kuukaudessa tapahtuvissa pedapajoissa (vahvuuksien tunnistaminen ja hyödyntäminen, vuorovaikutuksen kehittäminen ja ajankäytön hallinta ja sen opettaminen). Kaikille lukiolaisille tehdään lukitestit ja matematiikan lähtötasotestit. Näiden perusteella opiskelijoita ohjataan tukiopintoihin. Lukiossamme on käytössä kerran viikossa pidettävä Jatkot-työpaja (rästitehtävät ja oppimisen tuki). Ryhmänohjaaja, erityisopettaja ja ryhmänohjaaja pitävät kerran periodissa ROOPE-palaverin. Siinä sovitaan yksilökohtaisista tukitoimista opiskelijoille.
Poissaolojen seurannasta on siirrytty läsnäolon vahvistamiseen. Pyrimme selvittämään ja ratkomaan opiskelijan ja huoltajan kanssa mahdolliset koulunkäynnin haasteet. Ryhmänohjausta pidetään kaksi kertaa periodissa ja siellä opiskelijat täyttävät opintojen seurantalomakkeen ja pohtivat positiivisen kasvatuksen mukaisia perioditeemoja.
Lisäksi olemme luoneet uuden “Tehoa, motivaatiota ja hyvinvointia” – opintojakson.
Hyödynnämme RMP- ja RSMP-motivaatioprofiileja henkilöstön ja opiskelijoiden toiminnan ja työskentelyn motiivien kartoituksessa.





Laatutyö jatkuu
Siilinjärven lukio on ollut mukana kahdessa laatuhankkeessa. Itä-Suomen lukioiden laatuhanke (20 lukiota) ja seutulukioiden laatuhanke (17 lukiota). Hankkeiden avulla olemme luoneet kokonaiskuvan lukion laatutyössä ja muokanneet koulun rakenteita, jotta ne tukisivat laatustrategian mukaista työskentelyä. Laatutyön kehittymistä tukemaan olemme perustaneet lukion laatutiimin, joka koordinoi lukion laatustrategian mukaista valmistelua ja käytännön työtä. Laatutiimi on aloittanut laatukäsikirjan kirjoittamisen syksyllä 2024 samalla rakentaen laatua mittaavia mittaristoja. Laatutiimi tekee työtään yhteistyössä koulun henkilöstön ja opiskelijoiden sekä huoltajien kanssa. Olemme ottaneet käyttöön opiskelijoiden periodeittain tapahtuvan oman oppimisen itsearvioinnin, joka toteutetaan ryhmänohjauksessa. Olemme aloittaneet laatujärjestelmän rakentamisen ja lukion toiminnan prosessien kuvauksien kirjoittamisen. Lisäksi olemme luoneet laatutyön vuosikellon.
Olli Lipponen
rehtori
Siilinjärven lukio
Anu Jylhäsalmi
hankekoordinaattori
Siilinjärven lukio
Katsothan myös kehittyvää toimintakulttuuria koskevat Siilinjärven lukion laatimat erityisopettajan ja aineenopettajan yhteistyötä käsittelevät laatukortit “Pedapaja” ja “Jatkot-paja”.





