Lakitieto

Yleen­sä laki­tie­don teh­tä­vät ovat pe­rus­teh­tä­vis­tä (20 pis­teen teh­tä­vät) kak­si vii­meis­tä. Hyvä ja täs­mäl­li­nen kie­len­käyt­tö sekä oi­kei­den kä­sit­tei­den käyt­tä­mi­nen on laki­tie­don teh­tä­vis­sä eri­tyi­sen tär­ke­ää. Ly­hyt­kin vas­taus saat­taa osoit­taa ko­ke­laan hal­lit­se­van laki­tie­don si­säl­tö­a­lu­ei­ta kii­tet­tä­väs­ti. Alla ole­vaan lis­taan on koot­tu laki­tie­to­kurs­sin si­säl­tö­a­lu­ei­den py­kä­lät ja ter­mit.

Laki­tie­don asi­at, py­kä­lät ja ter­mit.

Lue teh­tä­vä aluk­si huo­lel­li­ses­ti ja luo sii­tä it­sel­le­si koko­nais­kuva. Jä­sen­nä oi­keu­del­li­set on­gel­mat tai ta­pah­tu­mat sekä kir­joi­ta ylös vas­tauk­sen avain­kä­sit­teet sekä nii­den vä­li­set suh­teet. Poh­di on­gel­miin so­vel­let­ta­via oi­keu­del­li­sia rat­kai­su­ja ja pa­lau­ta mie­lee­si vas­taa­via ta­paus­esi­merk­ke­jä oppi­tun­nil­ta, oppi­kir­jas­ta tai me­di­as­ta.

Vas­taus­ta kir­joit­ta­es­sa­si pe­rus­te­le rat­kai­su­si sekä jär­ke­väs­ti että oi­keu­del­li­ses­ti. Käy­tä mah­dol­li­sim­man täs­mäl­li­ses­ti oi­keu­del­li­sia kä­sit­tei­tä ja muis­ta, että rat­kai­set teh­tä­vää ni­men­o­maan oi­keu­del­li­ses­ta näkö­kul­mas­ta etkä arki­a­jat­te­lun, mie­li­pi­tei­den tai tun­tei­den poh­jal­ta. Kan­nat­taa kes­kit­tyä pel­käs­tään olen­nai­siin tie­toi­hin, sil­loin osoi­tat hal­lit­se­va­si asi­an. Vas­taus­ta kan­nat­taa sel­ven­tää ha­vain­nol­lis­ten ja ajan­koh­tais­ten esi­merk­kien avul­la.

Huo­maa, että si­nul­ta edel­ly­te­tään eri­lais­ta vas­taus­ta­paa eri­lai­sis­sa teh­tä­vis­sä:

Kan­nat­taa aluk­si ker­ra­ta kuin­ka laki ja pe­rus­tus­laki Suo­mes­sa sää­de­tään.

Vas­tuu­ikä­ra­jat on myös syy­tä muis­taa.

Laki­tie­don oi­keus­ta­paus­teh­tä­vä voi olla esi­mer­kik­si pe­rin­nön­jako-, ku­lut­ta­jan­suo­ja- tai ri­kos­ta­paus. Teh­tä­vät edel­lyt­tä­vät tai­to­ja so­vel­taa ylei­siä oi­keus­peri­aat­tei­ta tai -sää­dök­siä tiet­tyyn yk­sit­täis­ta­pauk­seen. Vas­tauk­sen tu­lee olla loo­gi­nen rat­kai­su mis­sä on so­pi­va mää­rä oi­kei­ta fak­ta­tie­to­ja. Kaik­kia yk­si­tyis­koh­tia ei voi­da edel­lyt­tää hy­väs­sä­kään vas­tauk­ses­sa ole­van. Tär­ke­ää on, että vas­taus on sel­keä ja au­ko­ton sekä hy­vin pe­rus­tel­tu ko­ko­nai­suus.

Ylei­nen mal­li oi­keus­ta­paus­teh­tä­vän rat­kai­suun.

Miten vastaat lakitiedon perintötehtävään?
Miten ratkaiset rikosoikeustapauksen?

Alla on kuva rii­ta-asi­an oi­keu­den­käyn­nis­tä. Huo­maa, että aina kun mah­dol­lis­ta py­ri­tään so­vin­toon.

Miten ratkaiset kuluttajansuojatehtävän?

La­taa tie­dos­to tai avaa uu­des­sa ik­ku­nas­sa

Ajankohtaisia aiheita

Nuor­ten yli­vel­kaan­tu­mi­nen esim. pika­vi­peil­lä tms. on ajan­koh­tai­nen aihe.

Te­ki­jän­oi­keus

Te­ki­jän­oi­keus suo­jaa luo­vaa työ­tä ja sen te­ki­jöi­tä. Te­ki­jän­oi­keu­den pe­rus­peri­aate on suo­ja­ta  luo­vaa työ­tä kai­kis­sa sen il­me­ne­mis­muo­dois­sa. Te­ki­jän­oi­keus an­taa te­ki­jöil­le läh­tö­koh­tai­sen yk­sin­oi­keu­den päät­tää te­os­ten­sa käy­tös­tä. Sen an­si­os­ta te­ki­jöil­lä on mah­dol­li­suus elät­tää it­sen­sä – ai­na­kin osit­tain – te­os­ten käy­tös­tä saa­ta­vil­la kor­vauk­sil­la.

Te­ki­jän­oi­keu­des­ta sää­de­tään te­ki­jän­oi­keus­lais­sa (te­ki­jän­oi­keus­laki 8.7.1961/404, Te­ki­jäL). Te­ki­jän­oi­keus syn­tyy, kun teos teh­dään. Suo­jan saa te­ok­sen val­mis­tut­tua suo­raan lain no­jal­la. Suo­jan saa­mi­sen edel­ly­tyk­se­nä on, että teos on te­ki­jän­sä hen­ki­sen luo­mis­työn it­se­näi­nen ja oma­pe­räi­nen tu­los. Kyse ei ole laa­tu­vaa­ti­muk­ses­ta, sil­lä huo­no­kin teos voi olla te­ki­jän­oi­keu­del­la suo­jat­tu. Tuot­teen val­mis­ta­mi­seen käy­tet­ty työ­mää­rä tai vai­va ei sel­lai­se­naan ole kos­kaan te­ki­jän­oi­keus­suo­jan pe­rus­te.

Te­ki­jän­oi­keu­den syn­ty­mi­nen ei edel­ly­tä muo­dol­li­suuk­sia, ku­ten re­kis­te­röin­tiä tai ©-mer­kin käyt­töä. Suo­si­tel­ta­vaa on kui­ten­kin mer­ki­tä te­ok­seen te­ki­jän nimi ja myös jul­kai­se­mis­vuo­si. Lain mu­kaan te­ki­jä­nä pi­de­tään sitä, jon­ka nimi il­moi­te­taan te­ok­sen yh­tey­des­sä, joll­ei toi­sin näy­te­tä. Se, joka on luo­nut kir­jal­li­sen tai tai­teel­li­sen te­ok­sen, saa sii­hen te­ki­jän­oi­keu­den (Te­ki­jäL 1 §).

Yh­teis­kun­ta­opin ker­taus­kurs­siKe­vät 201927.8.2013