Lakitieto
Yleensä lakitiedon tehtävät ovat perustehtävistä (20 pisteen tehtävät) kaksi viimeistä. Hyvä ja täsmällinen kielenkäyttö sekä oikeiden käsitteiden käyttäminen on lakitiedon tehtävissä erityisen tärkeää. Lyhytkin vastaus saattaa osoittaa kokelaan hallitsevan lakitiedon sisältöalueita kiitettävästi. Alla olevaan listaan on koottu lakitietokurssin sisältöalueiden pykälät ja termit.
Lakitiedon asiat, pykälät ja termit.
Lue tehtävä aluksi huolellisesti ja luo siitä itsellesi kokonaiskuva. Jäsennä oikeudelliset ongelmat tai tapahtumat sekä kirjoita ylös vastauksen avainkäsitteet sekä niiden väliset suhteet. Pohdi ongelmiin sovellettavia oikeudellisia ratkaisuja ja palauta mieleesi vastaavia tapausesimerkkejä oppitunnilta, oppikirjasta tai mediasta.
Vastausta kirjoittaessasi perustele ratkaisusi sekä järkevästi että oikeudellisesti. Käytä mahdollisimman täsmällisesti oikeudellisia käsitteitä ja muista, että ratkaiset tehtävää nimenomaan oikeudellisesta näkökulmasta etkä arkiajattelun, mielipiteiden tai tunteiden pohjalta. Kannattaa keskittyä pelkästään olennaisiin tietoihin, silloin osoitat hallitsevasi asian. Vastausta kannattaa selventää havainnollisten ja ajankohtaisten esimerkkien avulla.
Huomaa, että sinulta edellytetään erilaista vastaustapaa erilaisissa tehtävissä:
- Käsitteiden määrittely on tehtävä lyhyesti ja tiiviisti sekä esimerkein havainnollistamalla.
- Asioiden vertailemisen on oltava nimenomaan vertailemista sekä erojen ja yhtäläisyyksien osoittamista eikä pelkkää asioiden yksittäistä kuvaamista.
- Perusteluja pyydettäessä on tärkeää tarkastella asiaa monelta kannalta.
- Asian arvioiminen edellyttää myös oman kannan perustelua oikeudellisin käsittein.
Kannattaa aluksi kerrata kuinka laki ja perustuslaki Suomessa säädetään.





Vastuuikärajat on myös syytä muistaa.




Lakitiedon oikeustapaustehtävä voi olla esimerkiksi perinnönjako-, kuluttajansuoja- tai rikostapaus. Tehtävät edellyttävät taitoja soveltaa yleisiä oikeusperiaatteita tai -säädöksiä tiettyyn yksittäistapaukseen. Vastauksen tulee olla looginen ratkaisu missä on sopiva määrä oikeita faktatietoja. Kaikkia yksityiskohtia ei voida edellyttää hyvässäkään vastauksessa olevan. Tärkeää on, että vastaus on selkeä ja aukoton sekä hyvin perusteltu kokonaisuus.
Yleinen malli oikeustapaustehtävän ratkaisuun.



Miten vastaat lakitiedon perintötehtävään?





- Selvitä aluksi, keitä henkilöitä asia koskee.
- Tee ns. sukupuu, jolloin saat selville perintöjärjestyksen.
- Jos on kyse avioliitosta ja toinen puoliso on kuollut, muista ennen perinnönjakoa tehdä ositus.Mikäli perittävällä ja leskellä on avioehtosopimus, tehdään omaisuuden erottelu.
- Huomaa, että rintaperillisillä on aina oikeus lakiosaan, jos on tehty lakiosaa loukkaava testamentti.
- Lakiosaa tulee jokaisen rintaperillisen vaatia. Jos rintaperilliset tai joku heistä eivät vaadi lakiosaansa, menee niin sanottu vapaaosa testamentin laatijan toiveiden mukaan.
- Myös leski voi periä, jos vainajalla ei ollut rintaperillisiä. Lesken perintöoikeus on vain väliaikainen.
- Leski perii myös, jos on tehty keskinäinen testamentti.
- Jos leski on varakkaampi kuin vainaja, hän saa pitää oman omaisuuteensa. Kyse on ns. tasinkoprivilegiosta.
- Leskellä on oikeus jäädä yhteiseen asuntoon ja käyttää koti-irtaimistoa. Kyse on ns. vallintarajoituksista.
Miten ratkaiset rikosoikeustapauksen?








Alla on kuva riita-asian oikeudenkäynnistä. Huomaa, että aina kun mahdollista pyritään sovintoon.



Miten ratkaiset kuluttajansuojatehtävän?
- Selvitä tapausesimerkissä olevien tuotteiden tai palveluiden virheellisyydet kuluttajansuojalain perusteella.
- Arvioi onko noudatettu hyviä kuluttajakaupan periaatteita ja onko kyseessä joitakin erityissääntöjä.
- Selvitä mitä vaatimuksia kuluttaja voi asiassa esittää ja millä perusteella.
- Huomioi, että takuu on lisäetu ja käsittele sitä oikein.
- Selvitä kuluttajan oikeussuojatiet, mikäli myyjän kanssa ei päästä sopimukseen.
- Mikäli viallinen tai vaarallinen tuote aiheuttaa omaisuusvahinkoja, huomioi tuotevastuu.
Ajankohtaisia aiheita
Nuorten ylivelkaantuminen esim. pikavipeillä tms. on ajankohtainen aihe.






Tekijänoikeus
Tekijänoikeus suojaa luovaa työtä ja sen tekijöitä. Tekijänoikeuden perusperiaate on suojata luovaa työtä kaikissa sen ilmenemismuodoissa. Tekijänoikeus antaa tekijöille lähtökohtaisen yksinoikeuden päättää teostensa käytöstä. Sen ansiosta tekijöillä on mahdollisuus elättää itsensä – ainakin osittain – teosten käytöstä saatavilla korvauksilla.




Tekijänoikeudesta säädetään tekijänoikeuslaissa (tekijänoikeuslaki 8.7.1961/404, TekijäL). Tekijänoikeus syntyy, kun teos tehdään. Suojan saa teoksen valmistuttua suoraan lain nojalla. Suojan saamisen edellytyksenä on, että teos on tekijänsä henkisen luomistyön itsenäinen ja omaperäinen tulos. Kyse ei ole laatuvaatimuksesta, sillä huonokin teos voi olla tekijänoikeudella suojattu. Tuotteen valmistamiseen käytetty työmäärä tai vaiva ei sellaisenaan ole koskaan tekijänoikeussuojan peruste.
Tekijänoikeuden syntyminen ei edellytä muodollisuuksia, kuten rekisteröintiä tai ©-merkin käyttöä. Suositeltavaa on kuitenkin merkitä teokseen tekijän nimi ja myös julkaisemisvuosi. Lain mukaan tekijänä pidetään sitä, jonka nimi ilmoitetaan teoksen yhteydessä, jollei toisin näytetä. Se, joka on luonut kirjallisen tai taiteellisen teoksen, saa siihen tekijänoikeuden (TekijäL 1 §).